• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny Robo TKt48

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.378 111 11
Tak do końca nie jest to możliwe aby na formie głównej zrobić dwa warianty. Pomiędzy parowozami z Cegielskiego i Fabloku były widoczne różnice a więc trzeba zrobić po dwie formy skrzyń wodnych, budek maszynisty, silników parowych aby odzwierciedlić obie wersje TKt48. Wersja pierwsza (TKt48/1) i tak w rzeczywistości po pierwszych naprawach głównych ( ok. końca lat 60 - tych) została dostosowana do wyglądu wersji TKt48/2. Znany mi jest tylko jeden parowóz, który do końca swej służby miał skrzynie wodne z pierwszej partii był to bodajże tendrzak jeleniogórski.
Tak, numer 58 który nie wiadomo gdzie znikł kilka lat temu.

To w sumie jedyny parowóz, jaki mi się podoba.

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.626 51 2
Nawiązując do postu Kolegi @Pawelec PKP ze zdjęciami TKt48 z dwuczęściową bipą oraz z dwoma bohunami mam dwa pytania:
- czy ostały się w Polsce jakiekolwiek bipy,
- czy w Wolsztynie bohuny pojawiły się kiedyś w pociągu planowym (nie stricte turystycznym)?

Lajon

Nowy użytkownik
Reakcje
6 0 0
Tak, numer 58 który nie wiadomo gdzie znikł kilka lat temu.
TKt48-58 została przetransportowana z szopy w Jeleniej Górze do Legnicy w maju 2020 roku (ma być poddana renowacji i ustawiona jako pomnik, obok ET21-548 oraz reszty). Wyróżnia się od innych tekatek, ponieważ jest chyba jedynym egzemplarzem z zachowanymi suwakami systemu Tatary (w związku z czym posiada innej budowy skrzynie wodne). Byłby to miły szczegół gdyby zapowiadane modele tekatek byłby również z odwzorowanym tego typu elementem. Pozwolę sobie załączyć zdjęcia tego parowozu:
1.jpg
tkt48 2.jpg

Ostatnio edytowane:

Pawelec PKP

Znany użytkownik
Reakcje
1.293 93 9
Nawiązując do postu Kolegi @Pawelec PKP ze zdjęciami TKt48 z dwuczęściową bipą oraz z dwoma bohunami mam dwa pytania:
- czy ostały się w Polsce jakiekolwiek bipy,
- czy w Wolsztynie bohuny pojawiły się kiedyś w pociągu planowym (nie stricte turystycznym)?
Tak :)Ostały się trzy zestawy BIP:
Jedna dwuwagonowa BIPA ze ściętym dachem - Pyskowice
https://tozk.pl/bipa-w-pyskowicach/
Dwie czterowagonowe BIPY z prostym dachem - Inowrocław Rąbinek ASO Mieczkowski - Miały być naprawiane
https://wrphoto.eu/details.php?image_id=42305&mode=search
https://wrphoto.eu/details.php?image_id=53994&mode=search

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.626 51 2
Tylko 3 sztuki...:cry:
A któraś jest sprawna? Albo czy jest jakaś szansa na sprawność, czy to już raczej nieruchome "kupy żelastwa"?

Pawelec PKP

Znany użytkownik
Reakcje
1.293 93 9
A któraś jest sprawna? Albo czy jest jakaś szansa na sprawność, czy to już raczej nieruchome "kupy żelastwa"?
Obecnie trwają naprawy TKt48-146 KSK Wrocław i TKt48-191 :)Ostatnia jest w fazie zaawansowanej...

Stan na luty 2024 rok :) Chabówka - Żródło: FB
427923749_861496259108478_9186222961740657164_n.jpg

Aaa sprawność BIP ... ASO Mieczkowski obiecał naprawę i na tym się skończyło :cry:
Naprawiają parowóz Ol49-12 ...

Ostatnio edytowane:

JakubR

Aktywny użytkownik
Reakcje
333 0 0
"Pyskowiczanie" raczej swojej nie będą robić...cud że 94A fungują, a 42-24 wiemy jak sprawa wygląda-problem za problemem w tym skansenie.

ALE Mieczkowski conajmniej jedną miał robić do kompletu z Ol49 (do której podobno ma już NOWE zestawy). Nie ma co ukrywać, że jego zakłady są pełne szynobusów i roboty jest tam po uszy. A taki remknt bipy to zajęte kutruffy, multum "pustych" roboczogodzin pracowników. A nawet tak dobrze prosperujący zakład naprawczy nie może sobie chyba pozwolić "od tak" wydać kupę milionów na dopuszczenie Ol49 i chociaż jednej bip-y. Biznes przede wszystkim, zostało nam się cieszyć, że kupił je miłośnik i ma jakieś plany wobec swojego taboru.

Ostatnio edytowane:

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.626 51 2
Zgadzam się z Kolegami - zdaję sobie doskonale sprawę jak olbrzymie koszty związane są z bieżącym utrzymaniem taboru czy przywróceniem go do ruchu. Jestem pełen podziwu dla wszelkich stowarzyszeń i dla firmy p. Mieczkowskiego. Trzymam kciuki!
Miałem jakieś dziwne przekonanie (okazało się że zupełnie błędne), że PR czy Chabówka (utrzymywana chyba ciągle przez PKP Cargo) zachowała jakąś bipę w stanie czynnym.
Jeżeli nie powstanie państwowe muzeum kolejnctwa z prawdziwego zdarzenia (zupełnie nie związane z "Warszawską Umieralnią") marnie widzę przyszłość zabytkowej kolei w Polsce. Nawet kolejne warstwy farby nie powstrzymają naturalnego procesu rdzewienia w taborze przechowywanym pod chmurką, więc za parę lat nie będzie już nawet "eksponatów" statycznych.
Przepraszam za off-top.

trol

Aktywny użytkownik
Reakcje
72 6 0
@Pawelec PKP - Otóż to, TKt48-18 albo jeszcze lepiej TKt48-191. Liczę na to, że model jednej z tych maszyn zobaczymy (oczywiście koniecznie w VI epoce! ;) ).
Akurat miałem szczęście jakieś pięć lat temu widzieć w Chabówce rozpalenie parowozu TKt48-191, gdzieś tu nawet o tym pisałem i zamieściłem zdjęcia ale już nie pamiętam w którym to bylo wątku.
I nawet krótki filmik nagrałem.

Załączniki

• 435,3 KB Wyświetleń: 67
  • 298,5 KB Wyświetleń: 81
  • 282,5 KB Wyświetleń: 87
  • 469,9 KB Wyświetleń: 85
  • 413,5 KB Wyświetleń: 94
  • 430,4 KB Wyświetleń: 86
  • 213,6 KB Wyświetleń: 76
Ostatnio edytowane:

trol

Aktywny użytkownik
Reakcje
72 6 0
Tak uruchomił się wtedy zawór bezpieczeństwa, mechanik po wejściu do budki wyłączał go ale po chwili znów się uruchamiał i to się powtarzało parę razu.

BoGneR

Znany użytkownik
Reakcje
2.895 29 2
Czy na drugim filmie zrywa się zawór bezpieczeństwa? Jeśli tak, to: 1) czy to normalne? 2) co robi mechanik po wejściu do budki?
Zawór się nie zrywa, a otwiera samoczynnie bez ingerencji obsługi. Na kotle parowozowym są dwa niezależne zawory bezpieczeństwa wyskalowane z różnicą bodaj 0,5 atmosfery wyskalowane podczas odbiorów i zaplombowane.

Mormegil

Aktywny użytkownik
Reakcje
314 6 0
Zawór się nie zrywa, a otwiera samoczynnie bez ingerencji obsługi
OK, przyjmuję krytykę. Ale nadal mnie interesuje 1) czy to normalne zjawisko w trakcie rozpalania parowozu, że ciśnienie przekracza wartość powodującą otwarcie zaworu, oraz 2) co w tej sytuacji robi mechanik: widać, że wchodzi do budki a zaraz potem zmienia się charakter dymu z komina.

Reakcje
53 0 1
OK, przyjmuję krytykę. Ale nadal mnie interesuje 1) czy to normalne zjawisko w trakcie rozpalania parowozu, że ciśnienie przekracza wartość powodującą otwarcie zaworu, oraz 2) co w tej sytuacji robi mechanik: widać, że wchodzi do budki a zaraz potem zmienia się charakter dymu z komina.
1) Tak to normalne zjawisko nie tylko podczas rozpalania parowozu. Zawory bezpieczeństwa są po to by nie dopuścić do powstania w kotle ciśnienia większego niż dopuszczalne.
2) Gdy parowóz jest pod parą mechanicy zazwyczaj uruchamiają przyrzady zasilające i tłoczą świerzą wode do kotła, co powoduje obniżenie temperatury i spadek ciśnienia. Chociarz w "Podręczniku maszynisty parowozowego" lub w "Podręczniku pomocnika maszynisty parowozowego" (już nie pamiętam w którym) odradzano używania tego sposobu.
Natomiast na filmie widać, że mechanik po wejściu na parowóż, wyłączył dmuchawkę (dym przestał intensywnie lecieć z komina) i zasypał palenisko świerzym i pewnie nawilżonym węglem by obniżyć temperaturę w palenisku (czarny dym z komina).
P.S. Jeżeli kolega ma więcej takich pytań to proponuję założyć osobny wątek, by administrator nie musiał znowu robić tu pożądków.