Jak to po co? Po to aby móc odwzorować kolejny ciekawy i zgodny z oryginałem skład. Myślę, że chętnych na ten model nie zabraknie, a przynajmniej ja zamierzam go włączyć do mojego miniaturowego parku taborowego, oczywiście o ile finanse lub okoliczności na to pozwolą. Mnie bardziej ciekawi czy ROBO odpowie zapowiedzią modelu tego wagonu lub więcej, czy w ramach serii "Kultowe polskie pociągi ekspresowe" wyda zestawy miniatur wagonów do odwzorowania modelu pociągu ekspresowego
CZARTORYSKI, jak na fotografii poniżej:
- źródło:
facebook.com/knmipok/photos/a.656618461040674/1873190909383417/
- autor: Przemysław B. Jezierski
- opis:
"20.10.1999. Czyli 19 lat temu w Gdyni. Lokomotywa EU07-050 (rok produkcji 1968) z pociągiem ekspresowym "Czartoryski" do Lublina na stacji początkowej Gdynia Główna. Epizod z malowaniem lubelskich wagonów 111A i 112A a'la "Papugi", które dedykowane było wyłącznie dla nowego taboru, obsługującego pociągi InterCity+ miał miejsce w 1999 roku. Malatura została wprowadzona bez wiedzy i zgody ówczesnej dyrekcji generalnej PKP dla nowego pociągu, łączącego Lublin i Gdynię od maja 1999 roku. Marnej jakości farba szybko płowiała i odchodziła płatami. Po odwołaniu "Czartoryskiego" lubelskie "Papugi" rozjechały się na różne trasy. Najdłużej były widywane w pociągu pospiesznym "Jadwiga"."
Zobacz załącznik 942961