• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

1:25 [relacja + galeria] Precyzyjny parowóz towarowy Ty2 - KONIEC

Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.
OP
OP
Precyzyjny

Precyzyjny

Aktywny użytkownik
Reakcje
167 2 0
Kolego Cymbo, chyba jednak nie jesteś do końca zorientowany w temacie. To deskowanie jest jak najbardziej prawidłowe, może takie zobaczyć w ciągle czynnym parowozie Ty2-911, skąd pochodzi poniższe zdjęcie:

http://i227.photobucket.com/albums/dd239/Precyzyjny/ty2/IMG_4999-1.jpg

A śrubami, o których piszesz, nie są przytwierdzone deski, tylko zewnętrzne blachy poszycia budki maszynisty do szkieletu budki. A wewnątrz tych śrub nie widzisz, bo deski je zasłaniają.

A

Anonymous

Gość
poza tym

dzbanek dzbankiem,ja pamiętam również litrowy słoik twist, czy na przykład butelkę po połówce-jako pojemnik herbaty czy tam bawarki.rękawice rzucone -bez sensu ,bynajmniej jak dla mnie,no chyba ,że -ładne -prawda ?to co innego.pamiętaj -idziesz na perfekcyjnego .pomyśl , jak może wyglądać połoga budki parowozika.Czy klapa drzwi paleniskowych-odchylasię?(marsjanie znów)dopytują
=
to nie jest normalne,w 911 jest to zrobione wg.standardu diskopololoko,pamietam jak w trumanie (22)wewnątrz dali płytę z imitacją deskowania ala superdizajn ,a pochodziło to z dekoracyjnej obiciówki z berlieta (jelcz)chyba ,że robisz 911?to -przepraszam
=
to w 911-to tęsknota za domem i boazerią ,norma -to natrysk lub pędzel i na stalowo deseczki.

=
zaraz ,poszycie budy jest "łapane" na obrzeżach budy ,środek -to usztywnienie dechami,bardzo często na "krzyż"i dopiero na to usztywnienie ta boazeria,to chyba tak.

OP
OP
Precyzyjny

Precyzyjny

Aktywny użytkownik
Reakcje
167 2 0
Kolego Cymbo, nie bardzo wiem, o co ci chodzi, czy cię ten dzbanek podoba, czy nie itd. Wyobraź sobie, że we wspomnianym Ty2-911 też jest taki dzbanek, a nawet słoik.A rękawiczki, które w moim modelu leżą na podłodze, po prostu wypadły zza tej dźwigienki.

http://i227.photobucket.com/albums/dd239/Precyzyjny/ty2/IMG_5180-1.jpg

To się nazywa klimat. Zanim cokolwiek zrobiłem przy tym modelu, to sprawdziłem jak to wygląda w oryginale wsród 2000 zgromadzonych zdjęć tego parowozu.

A

Anonymous

Gość
wypadły

niech Ci będzie ,że nie są za dzwigienką ,ale inna rzecz,dwie tabliczki na ścianie drzwiczkowej,mianowicie,jedna z prężnością parki ,a druga ,z prędkością maksymalną.przecież chcesz komentarzy.

=ejże
Ty robisz Ty 2 970 a nie 911

=hiperszczegół
mianowicie,na pewno imbryk emaliowany nie ma takiego samego koloru czerwonego jak te urządzenia na desce rozdzielczej stojaka ,które pomalowano czerwienią olejną.Piękna jest Twoja "robota" i szkoda ,żeby przez takie drobiazgi "puszczone" ,szlag trafił ten Twój efekt
arcydzieła.pozwolę sobie jeszcze pokomentować ,jak Cię to nie wpienia.

A

Anonymous

Gość
Słoik można wytoczyć z pleksi i wypolerować /nie karton, ale efekt ok /
Deski w budce i owszem były malowane na szaro ale z powodu durnych pomysłów naszych racjonalizatorów /podobno łatwiej zmyć sadzę z farby olejnej niż z lakierowanych desek/fabrycznie NIE BYŁY!! malowane /chyba że jakimś pokostem nasączone/.
Podobnie było z klapami dymnic kiedy jakiś DUREŃ wymyślił że oszczędniej będzie wymienić wypukłe klapy na płaskie i co gorsza jacyś DURNIE to zatwierdzili !!!! ZGROZA co potrafi wymyśleć jeden z drugim a zatwierdzić trzeci z czwartym.

Precyzyjny - zaprojektowałem ten model jako zwykły standard / co by za trudny nie był dla mniej zaawansowanych sklejaczy - za co teraz mi się obrywa na różnych forach i innych takich/ ty zrobiłeś z tego super-model i tak trzymaj !!! Bardzo mi się podoba twoja praca!!!
Pozdrawiam Darek Wandtke - już nie LĘBORK

A

Anonymous

Gość
uwagi-duży szczegół kół

na pewno na oko przesadnie za "wysokie" nadlewy wieńców szprychowych w przypiaście .a i same piasty w wiązanych z gniazdem zamka do obtaczania ,jeszcze nie to.

OP
OP
Precyzyjny

Precyzyjny

Aktywny użytkownik
Reakcje
167 2 0
Cymbo jak najbardziej masz rację. Ogólne model gniot, wstyd taki pokazywać.

Darek W. cieszę się, że Tobie się model podoba. Na projekt nie narzekam, robię swoje. Normalne, że w wycinance model nie może być aż tak skomplikowany, bo mało kto go zrobi. Jak ktoś chce poświęcić więcej czasu modelowi, to może detale sobie dorobić bez problemu.

Myślę, że na tym forum też przyda się informacja o technice jaką pomalowłem tabliczki.

Najpierw pomalowałem tabliczki na biało farbą akrylową i odczekałem 24 godziny do całkowitego wyschnięcia. Następnie pomalowałem tabliczki gęstawą farbką czerwoną, podziobałem twardym pędzeleczkiem tło tabliczek i natychmiast wytarłem wilgotną szmatka czerwoną farbę z wypukłości (ramka, orzełek, napisy). Po godzinnym schnięciu tabliczka została lekko przeszlifowana na papierze ściernym 1200, w celu usunięcia resztek czerwonej farby z wypukłości. Trzeba to zrobić z wyczuciem, by nie zetrzeć całkowicie białej. Po nastepnych 3 godzinach tabliczki lekko ubrudziłem metodą suchego pędzla czarną farbką akrylową. Zrobienie tabliczek zajęło mi 2 dni, ale było warto.

Człowiek cały czas się uczy. Poniżej po lewej tabliczki od Ol49, którą zrobiłem 2 lata temu "zwykłym" sposobem , a po prawej od Ty2 sposobem wyżej opisanym - widać różnicę ?

A

Anonymous

Gość
precle

Szanowny nie wciskaj takiego kroju literniczego .PKP ma swój charakterystyczny w kilku wersjach
KRÓJ liter dużych i małych oraz KRÓJ cyfr,a więc obie wersje (Ol i Ty)Twoje są Twoimi i co ja szanuję ,na pewno opis przynależności nie był pisany takim krojem ,na Twoim modelu może tak być ,ja to szanuję ,ja żem

A

Anonymous

Gość
propozycja

Loksfabrik BuH z Breslau jest zainteresowany produkcją Ty 2 (1:25) (żywica) w wersji mobilnej.proszę o kontakt na priv

OP
OP
Precyzyjny

Precyzyjny

Aktywny użytkownik
Reakcje
167 2 0
Witam

Ostatnio zrobiłem tylko jeden element - sprężarkę. Jest ona całkowicie zaprojektowana od nowa. Trochę przy niej pracy było, żeby upodobnić ją choć trochę do oryginalnej. Sprężarka jest w naturze cała oblepiona smarem, olejem, brudem. Blacha na górnej części jest w rzeczywistości nawet bardziej pognieciona, ale nie chciałem, aż tak tego naśladować, bo osoba nie znająca się na rzeczy mogłaby to odebrać, że zrobiłem to niestarannie. Po ostatecznym zamocowaniu do parowozu do sprężarki będzie dochodziło jeszcze więcej rur.

Będę wdzięczny za wasze komentarze, uwagi i sugestie dotyczące budowanego modelu.

Reakcje
0 0 0
:shock: Wspaniała!
naprawdę wygląda bardzo realistycznie.
Czy te błyszczące powierzchnie są natarte grafitem, czy to taki lakier?

pozdrawiam
Michał
/\/\
/\/\

OP
OP
Precyzyjny

Precyzyjny

Aktywny użytkownik
Reakcje
167 2 0
Małe uzupełnienie

Na prośbę kilku forumowiczów zrobiłem zdjęcie sprężarki z groszem dla porównania wielkości. Przymierzyłem sprężarkę na sucho, czy będzie pasować do pomostu. Miejsca jest mało, ale wchodzi bez problemu.

Sprężąrka lekko błyszczy od położonego bezbarwnego lakieru satynowego z kroplą umbry palonej. Krawędzie się lekko przetarte metalizerem Humbrola.

Będę wdzięczny za wasze komentarze, uwagi i sugestie dotyczące budowanego modelu.

--

tomek 05

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Powala z nóg.Aż się nie chce wierzyć że to z kartonu.Wspaniale naśladuje oryginał.Szkoda że w 1:87 nie jest to takie "proste"i jeszcze z metalu :D
Pokazałem to zdjęcie wnętrza budki maszyniście z 30to letnim stażem który takimi Ty jeździł i sie nie pokumał że to z kartonu :D Zastanawiał sie tylko co tak czysto :D :D :D Myślał że po naprawie głównej :D :D :D

Shepard

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam serdecznie!
Ja tylko chciałem zaznaczyć, że... prezentowany model to ABSOLUTNIE NAJPIĘKNIEJSZY okaz.. REPLIKA parowozu... MODEL Ty-2 - jaki kiedykolwiek oglądałem!!!
Bije na głowę WSZYSTKO co do tej pory na rodzimej scenie kolejowo-modelarskiego rzemiosła pokazano i wykonano...

SZACUNEK i pełen podziw dla Waszmości za to DZIEŁO...!!!

Czoła chylę.

Pozdrawiam,
Paweł

P.S. I coby niejeden tu pisał i marudził: DŁUUUUGO Waszmości nikt nie dogoni... O to jestem DZIWNIE spokojny :))))

A ten temat śledzimy tu u nas od samego czopątku i PODZIWIAMY.
Wreszcie - bez sztucznych grzeczności i całkowicie SZCZERZE - podziwiamy coś naprawdę kapitalnie zrobionego...

Jeśli w kraju nad Wisłą istnieje coś takiego jak REDUKCYJNE MODELARSTWO KOLEJOWE, to TO dziewięćdziesięcioidwucentymetrowe cudo - jest właśnie JEGO przykładem...
:)

Pozdrawiam,
S.

OP
OP
Precyzyjny

Precyzyjny

Aktywny użytkownik
Reakcje
167 2 0
Witam

Dziekuję kolegom za wyrazy uznania, cieszę się, że podoba się Wam moja praca. Postaram się na przyszłość przynajmniej trzymać taki poziom.

Sprężarka została już przyklejona na stałe, wszystkie rury podłączone. Dorobiłem jakiś zbiornik na rurze doprowadzającej parę (to coś podobne do tłumika), przedłużyłem tą rurę w okolice silników.

Następnie zabrałem się za zawory przy piasecznicy. Zrobiłem zdjęcie porównawcze z groszem. Przez swoją wielkość niepozornie wyglądają, ale pracy było przy nich sporo. Z jednej strony dorobiłem też pomost i stopnie.

Dorobiłem smarownicę, odchodzą od niej przewody olejowe do silników.

Położyłem też rurki, które kończą się w okolicach dymnicy, ale nie wiem do czego służą.

Pomosty boczne wzdłuż walczaka zostały już przyklejone na stałe.

Zrobiłem też podesty pod budką maszynisty.

A tutaj porównanie do wcześniej robionego parowozu TKp30, przy czy należy pamiętać, że do Ty2 będzie jeszcze podczepiony z tyłu tender, trochę dłuższy od tego małego parowozu.

michal-c74

Aktywny użytkownik
Reakcje
86 0 0
Ehh, ręce same się składają do oklasków BRAWO i jeszcze raz BRAWO.
Przy tym Tkp30 Teigrek wygląda rzeczywiście na duży a jak jeszcze dojdzie tender.....

Rozumiem, że tender jeszcze nie ruszony ?.

Gratulacje i pozdrawiam

Teigrek

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Precyzyjny napisał(a):
Witam
Położyłem też rurki, które kończą się w okolicach dymnicy, ale nie wiem do czego służą.
Te rurki w rzeczywistości wchodzą do wnętrza dymnicy. Ta grubsza to przewód dmuchawki, a ta cieńsza to przewód zakrapiacza. Aby zachować realizm, drugie ich końce należałoby połączyć z odpowiednimi zaworami -pierwszy z zaworem na centralnej odbiornicy pary (jeśli dobrze pamiętam to w Ty2 do dmuchawki jest ten środkowy zawór), drugi z potrójnym zaworem zakrapiacza.

A model jest wspaniały, nie mogę wyjść z podziwu :smile: chciałbym kiedyś dojść do takiej perfekcji. Póki co zbieram doświadczenia przy mojej Pt.

pozdrawiam
/\/\
/\/\

Shepard

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
"...Będę wdzięczny za wasze komentarze, uwagi i sugestie dotyczące budowanego modelu... "

Z całym szacunkiem:
Masz doskonałą intuicję i wyczucie... I kapitalny warsztat!
Nie sądzę aby znalazł się tutaj ktoś, kto byłby w stanie dorównać poziomem w ogóle - a co dopiero artykułować ewentualne uwagi warsztatowe!
(Konstruktywnej krytyki typu: dzbanek, rękwice albo inne duperele w stylu faktura deskowania - nie brałbym w ogóle na poważnie : -))))

TAK TRZYMAĆ!

Kibicuję Twojej pracy z prawdziwą przyjemnością.

Raz - bo kocham TeiIgreki...
Dwa - bo uwielbiam patrzyć na profesjonalny warsztat...

:D

Pozdrawiam,
S.

Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.