Re: [relacja + galeria] Precyzyjny parowóz towarowy Ty2 - KO
Witam
Co zdziwieni ? Chociaż od zakończenia budowy modelu minęło już dwa lata, to jedna rzecz cały czas nie dawała mi spokoju. Tabliczki ostrzegawcze "UWAGA WYSOKIE NAPIĘCIE..." zrobione były prosto z wycinanki i w żaden sposób nie przystawały do tego modelu. Jednak wtedy nie miałem możliwości zrobienia lepszych.
Teraz w ramach ćwiczenia nowych technik przed rozpoczęciem budowy następnego modelu mając dostęp do kalkomanii postanowiłem zrobić te tabliczki jeszcze raz, ale tym razem bardziej przypominające wypukłe tabliczki z prawdziwego parowozu.
Na początek wyciąłem prostokąty i posmarowałem je żywicą epoksydową. Klej ten ma taką zaletę, że nie zmienia kształtu po wyschnięciu. Fizyka zrobiła swoje, utworzył się menisk wypukły. Następnie tabliczki pomalowałem na żółto farbą błyszczącą:
Później na powierzchnie tabliczek naniosłem uprzednio wydrukowane kalkomanie, polakierowałem je lakierem matowym i trochę przybrudziłem, żeby czystością nie odstawały od modelu:
Tak wygląda efekt końcowy, może nie wyszło idealnie, ale chyba i tak dużo lepiej niż te płaskie papierki, które były na początku.
PS. Ruszyła budowa następnego modelu, relacja wkrótce.