• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

1:25 [relacja + galeria] Precyzyjny parowóz towarowy Ty2 - KONIEC

Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.
Reakcje
0 0 0
Model Pierwsza klasa.Jakby mi ktoś pokazał te foty wnętrza kabiny i powiedział że robił je w kabinie prawdziwej lokomotywy to bym uwierzył.Jeszcze takiej precyzji w wykonaniu modelu nie widziałem.Szacunek

keylan

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
CUDO! Naukowcy długo szukali maszyny do zmniejszania rzeczy, natura ("rękami" jego rodziców) stworzyła nam p. Precyzyjnego! :D Teraz temu Ty-grysowi potrzebny śliczny długaśny składzik rózniastych wagonów :razz:

OP
OP
Precyzyjny

Precyzyjny

Aktywny użytkownik
Reakcje
167 2 0
Dla Was wszystkich podziękowania za gratulacje i kibicowanie, bez Was nie byłoby tych 25000 odwiedzin. Z drugiej strony ta relacja przecież dla Was, byście mogli podpatrzyć coś dla siebie, a i doradzić, bo przecież wszyscy się uczymy i najlepsze modele przed nami.

Kolego Michale-c74, zamierzam przyjechać ze swoim Teigrekiem do Poznania. Co prawda model nie bardzo pasuje do Waszych kolejek, ale może też znajdzie się ktoś chętny, aby go obejrzeć z każdej strony, a nie tylko przez gablotkę. Po zakończeniu konkursu MPMK (po godzinie 12.30) chętnie się z Wami spotkam.

hugwa

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
374 26 4
Byłem, oglądałem, warto było grzać do PO tylko po to żeby to cacko obejrzeć. Autora nie dorwałem, choć prób kilka podjąłem.
Zadziwiły mnie dwie rzeczy:
pierwsza - ekspozycję modeli konkursowych wymyślił ktoś z jakimś napadem pomroczności - żeby nie rzec: idiota. W piekle będzie się smażył za brak choć jednej lampki. No siusiak straszny.
Drugie: ten model dostał zdaje się niecałe 98 punktów. Zapytałem jednego z sędziów co takiego spowodowało obniżenie średniej oceny (w tym przypadku AŻ o dwa punkty).
Wiecie co odpowiedział?
"Tylko Bóg robi modele za 100 punktów"
Kurde, gdyby nie to że gościa wcale lubię to bym się nie gryzł w język.

A może choć autor modelu wie co spaprał?

OP
OP
Precyzyjny

Precyzyjny

Aktywny użytkownik
Reakcje
167 2 0
Witam

Miło mi Kolegów poinformować, że Wasze umiejętności jasnowidzenia potwierdziły się. Na Mistrzostwach Polski Modeli Kolejowych mój Ty2 - 970 zajął I miejsce z wynikiem prawie 99 punktów oraz zdobył tytuł Polski Model Roku 2008.
Trochę tutaj straszyliście "bierkami", a muszę przyznać, że nagrody pozytywnie mnie zaskoczyły. Dostałem dwa modele kolejowe sporej wartości jak na tego typu zawody. Chociaż nie o nagrody tu chodzi tylko o satysfakcję, że sędziowie docenili mój wysiłek przy budowie tego modelu oraz pokazanie modelu tzw. szerokiej publiczności. A i paru kolegów z forum się poznało.

Grzeju

Aktywny użytkownik
Reakcje
22 0 0
Gratulacje za wygraną!!

A tak oglądając ten model w Poznaniu naszła mnie pewna refleksja...Nie wiedząc co ten model sobą reprezentuje, gdybym nie znał tych wszystkich detali (śrub, zawleczek, haczyków, faktur poszczególnych materiałów), to widząc ten model ot tak, z marszu, w zyciu bym tych elementów nie zauważył... Po prostu byłby to zwykły ,starannie wykonany model kartonowy. Zastanawiam się czy obok takiego modelu nie powinno być zamieszczonej informacji dodatkowej ze zdjęciami ukazującymi majstersztyk poszczególnych detali...wtedy by ludzie naprawdę ten model docenili.

OP
OP
Precyzyjny

Precyzyjny

Aktywny użytkownik
Reakcje
167 2 0
Grzeju, model sam się obroni bez dodatkowych informacji, czy zdjęć. Wystarczy tylko, że będzie stał w oświetlonej gablocie z możliwością obejrzenia z każdej strony, a nie tylko z jednej i w dodatku w ciemnym kącie.

Jak już wcześniej napisałem nie jedzie się tam dla nagród, tylko żeby ludzie mogli zobaczyć co można zrobić z kartonu. Może kogoś to wciągnie i będą następne pokolenia modelarzy. Takie umiejscowienie gabloty to trochę mnie zniechęciło do tej imprezy. Pozostaje mieć nadzieje, że organizator na przyszłość to lepiej to zaplanuje, bo boję się, że ta impreza zepchnięta na margines z czasem umrze.

Ale i tak było warto Wam pokazać ten model, dziekuję wszystkim za gratulacje.

Reakcje
0 0 0
IMHO gablota z modelami konkursowymi powinna stać przy głównym wejściu. I powinna być opisana, podobnie jak wystawione w niej modele powinny mieć dołączoną, choćby minimalną, informację co prezentują.

keylan

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Ja widzę tylko dwie wady tego modelu, nie jest w skali TT i druga, nie jeździ ;) ten model jest perfekcyjny :) przydałby się do niego dopasowany skład towarowy :)
Jaki model planuje Pan jako następny?

OP
OP
Precyzyjny

Precyzyjny

Aktywny użytkownik
Reakcje
167 2 0
Witam

Trochę Was jeszcze pomęczę tą relacją. Wczoraj byłem z modelem na kolejnym konkursie, żeby nie chować go w domu, tylko pokazać także innym modelarzom.

Miło mi Kolegów ponformować, że na konkursie III Lubelskie Spotkania Modelarskie model zdobył główną nagrodę Grand Prix - puchar Starosty Lubelskiego. Konkurencja było ostra, wystawionych było prawie 500 modeli kartonowych i plastikowych.

Parę osób już wie, ale na forum ta informacja po raz pierwszy. Stało się już moim zwyczajem, że raz kleję model duży, a raz mniejszy - tzw. odpoczynkowy. Tym razem zbuduję mini-replikę parowozu wąskotorowego Px29, który do dzisiaj wozi turystów w Sochaczewie:

(Zdjęcie pochodzi z Internetu, źródła oraz autora nie znam).

hugwa

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
374 26 4
Precyzyjny napisał(a):
III Lubelskie Spotkania Modelarskie
Psia krew.... Byłem w weekend w Lublinie.... Nie możesz waść informować o takich imprezach wczesniej? Coś tam usłyszałem w Trójce o jakiejś wystawie, ale wtedy to już byłem w drodze ku Stolnicy... :sad:

OP
OP
Precyzyjny

Precyzyjny

Aktywny użytkownik
Reakcje
167 2 0
hugwa napisał(a):