• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

[R] Parowóz Pm36-2 projekt własny 1:25

Tempest

Znany użytkownik
Reakcje
634 3 0
Robota piękna ale informacji mało.

Domyślam się, że te napisy i pioruny na tabliczkach to kalkomanie. Jakiej firmy a może własnoręcznie zaprojektowane i wydrukowane ?

A tabliczki - czy to kawałek tekturki odpowiednio wyszlifowany i na żółto pomalowany czy może brystol wytłaczany i jakimś lakierem bezbarwnym, albo klejem w płynie - jak ja bym to zrobił - impregnowany co by kształt zachował ?

Takie prezentowanie jedynie zdjęć gotowych elementów modelu jest - co oczywiste - mniej czasochłonne od opisana co, jak i z czego zostało zrobione ale ja i pewnie nie tylko ja (ja, ja , ja - taki nie związany chyba z tematem link) oczekuję od takich relacji właśnie takich szczegółów. Autora za pomysł się wtedy doceni a jego rozwiązanie modelarskiego problemu bezczelnie można sobie zastosować we własnej robocie modelarskiej ;)

OP
OP
K

klint

Aktywny użytkownik
Reakcje
543 0 0
Witam.
Kol. Tempest co tu pisać jak widać na fotce...ale ok to kalkomania która położona jest na tekturę pokrytą żywicą epoksydową i to daje efekt półokrągły, bez zbędnego szlifowania. Wyjaśniło się? A jeśli są pytania to walcie odpowiem na wszystkie. Koniec z wózkami.

IMG_20231126_122252.jpg
IMG_20231014_130930.jpg
IMG_20231014_131003.jpg
IMG_20231027_134844.jpg
IMG_20231027_135309.jpg

OP
OP
K

klint

Aktywny użytkownik
Reakcje
543 0 0
Witam.
Jak widać na fotkach model jest bliski ukończenia. Brakuje jeszcze kalek i tabliczek. Tym zajmę się za jakiś czas. Teraz kolejna porcja fotek, zaznaczam że model posiada tylko te elementy (detale) które dostrzegłem na fotkach. Prywatnie to ten model w moich zbiorach stojących w gablotach jest Naj... chodzi mi o sam wygląd tej lokomotywy, jej zupełnie nowatorska konstrukcja jak na tamte czasy. Ale to tylko takie moje dywagacje. Czas pomyśleć o czymś nowym, jako że nuda zabija. A le co tam.

IMG_20231215_170129.jpg
IMG_20231215_170156.jpg
IMG_20231215_170234.jpg
IMG_20231215_170353.jpg
IMG_20231215_170441.jpg

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.461 443 99
@klint pytanko.... te śruby i nity to się gdzieś kupuje, czy sam to produkujesz? I drugie.... te napisy 3D na maźnicach.... jak to jest zrobione? Potwierdzam co pisali koledzy. Super to wygląda, aż się chce coś pokleić w 1:25 (kilka czeka w szufladzie). Widać jaki ta skala ma potencjał. Już można naprawdę wszystko pokazać jak ma się dobry warsztat w ręku. Wyobrażam sobie to podwozie z patyną. Jak real :love:

Reakcje
14 0 0
Ostatnio edytowane:

uboottd

Aktywny użytkownik
Reakcje
66 0 0
Częściowo, znaczy wyjaśnia że model jest ok. Zastanawia mnie jednak połączenie ścian z dnem - oryginalnie nie powinno być spawane, zresztą wtedy reszta połączeń też była by spawana. Czyli jednak nitowane - wychodziłoby iż nity są na dnie na zakładce blachy ściany. Masz może odpowiednią fotkę? Choć mogą też być z wpuszczonymi łebkami więc mogą być słabo widoczne.

SD

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
1.479 2 0
Na starych zdjęciach sprzed wojny widać ten dolny rząd nitów, i widać go też na zdjęciach z okresu gdy parowóz stał w Warszawie w muzeum. Na przykład tutaj - zdjęcie z netu, autor w dolnym rogu.

Załączniki

hamulcowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.084 26 1
Na starych zdjęciach sprzed wojny widać ten dolny rząd nitów, i widać go też na zdjęciach z okresu gdy parowóz stał w Warszawie w muzeum. Na przykład tutaj - zdjęcie z netu, autor w dolnym rogu.
Na zdjeciu jest parowz Pm36-1, a jak rozumiem, Kolega Klint buduje maszyne o numerze 2, a tam nie ma nitow.