• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Polskie pociagi pancerne w okresie 1918-1921

p11c

Znany użytkownik
Reakcje
13 0 0
Musiałem to dawno ściągnąć. Źle się wyraziłem wiem że z fotopolski ale nie pamiętam jakie było podane miejsce, Po prostu dziś odgrzebałem stary gwizdek ze zdjęciami i próbuje je ogarnąć. Bo zapisywałem wtedy wszystko co mi sie podobało bez opisów
Jest tam jeszcze taka fotka, tym razem z NAC

Załączniki

wolfik

Znany użytkownik
Reakcje
1.013 1 0
Nie wiem czy poniższe zdjęcia już były ale pomóżcie mi, proszę, rozwiać moje wątpliwości.
Wyszperałem na allegro takie oto zdjęcie:
IMG_0716.JPG
IMG_0717.JPG

Czy dobrze mi się wydaje, że to, przynajmniej w części, ex-polski tabor? Wydaje mi się, że wagon artyleryjski może pochodzić z "Groźnego", dalej jest chyba obcy wagon, następnie nasz parowóz i wagon szturmowy, potem chyba kolejny wagon artyleryjski przypominający trochę przerośniętą drezynę Tatra. Ciekawią mnie też te platformy na początku i końcu - według mnie amerykańskie, ze zdejmowanymi burtami - przynajmniej ta na pierwszym planie. Dość niestandardowe w tym zastosowaniu ale wydaje mi się, że przebudowane na potrzeby wojska (chodzi mi o te skrzynie od spodu) - co by sugerowało, że nie były doraźnie doczepione do składu?

Jest jeszcze jedno zdjęcie, zatytułowane "Red Army soldiers looking at the destroyed nazi armored train". Ten tabor też wydaje mi się znajomy:
red-army-soldiers-looking-at-the-destroyed-nazi-armored-train-gomel-B9P86D.jpg

p11c

Znany użytkownik
Reakcje
13 0 0
Odnośnie Mściciela mam pytanie co do nazwy armaty na zdjęciu. W środku jest zdjcie drugiej strony armaty i napis INKA na lufie, tak też jest w opisie. A na okładce, tej co pokazałeś jest prawa strona lufy i napis HANKA. Więc moje pytanie brzmi czy napisy były z obu stron ? Czy to ten sam wagon z napisem z jednej strony HANKA a z drugiej INKA ? Czy też po prostu napisy były na obu armatach z obu stron i jedna nazywała sie INKA a druga HANKA ?

stare tory

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
1.014 85 11
Z tego co wiem to nazwy własne nadawano armatom w celu ułatwienia kierowania ich ogniem,więc pewnie jedna armata nazywała się HANKA a druga INKA.