Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Ciekawe, co w tym jest "motorowego"? Wygląda jak zwykły wagon towarowy (w dodatku z budką hamulcową), przy kołach też nie widać mechanizmu napędowego. Może określenie "motorowy" nie odnosiło się do napędu, tylko do innych cech tego pojazdu?
Silnik z przyległościami zajmuje sporo miejsca (mam nadzieję . że coś tam będzie widać na Waszych ekranach). Przeniesienia napędu na koła rzeczywiście nie widać, ale nie musi - jakby był z mostem typu samochodowego i wałem to pewnie by tam coś pod wagonem majaczyło, ale starczy przecież dać napęd łańcuchowy, pionowo od silnika - wtedy koła zasłonią wszystko..
Adamie, gdybym miał.... Swoją drogą kiedy zdemontowano czołową armatę 7 cm L/30 ( w związku z brakiem amunicji w Polsce do tego typu armaty ) i zamontowano nową austro-węgierską armatę 8 cm 1905/08. Prawdopodobnie już latem 1919 roku , ale...?? Pozdrawiam K.
No , nie dajesz mi szansy, żebym siedział cicho... Wyręczę Cie więc.
"Ułan" trochę lepszy:
a ten Polish Armoured Train z postu Phantomiusz'a, to mocno marny "Śmiały" z '39 roku. Jaka to skala, bo gry to dyscyplina całkiem mi obca i nie wiem...
.....a ten Polish Armoured Train z postu Phantomiusz'a, to mocno marny "Śmiały" z '39 roku. Jaka to skala, bo gry to dyscyplina całkiem mi obca i nie wiem...
Takie saperskie zabawy - zrywanie toru za pomocą parowozu i tzw. pętli. I tu pytanie do znawców - jaki to parowóz. Za mało wiem, żeby mieć zaufanie do własnej diagnozy. A zdjęcie lepsze nie będzie - taka jego uroda w każdej rozdzielczości.
Ciekawostką dla mnie jest, że były serie G7.1 [Tp1] i G7.2 [Tp2]. Nie słyszałem o G7.
Natomiast były G8 [Tp3] i G8.1 [Tp4], podzczas gdy G8.2 to już inna bajka.
Ot taka niekoskwencja w numerowaniu serii przez prusaków może mylić.
W tym rejonie był jeszcze jeden pociąg pancerny Nr 23 "Śmierć", jego uzbrojenie jest w raportach podawane jako 1 x 8 cm i nic więcej. Pociąg ten od początku grudnia 1920 roku został przydzielony do wojsk Litwy Środkowej jako "Pogoń"i odjechał z Brześcia pod koniec listopada 1920 roku. Jeśli natomiast przyjąć wiarygodność dedykacji na 100 %, to niestety tylko "Huragan".
Z innej "beczki" - czy jest ktoś w stanie zidentyfikować lokomotywę półpancerną na tym zdjęciu?
Dość sporo charakterystycznych cech, po których można rozpoznać, że jest to parowóz austriackiej serii 50. Niestety biedaczysko nie doczekał serii PKP gdyż razem ze swoim kumplem trafił do Czech.