• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Polskie pociagi pancerne w okresie 1918-1921

Reakcje
18 0 0
Panowie ja nie jestem żadnym specjalistą,ale w książce,,Eesti soomusrongid ja soomusronglased na str.63 widnieje podpis pod zdjęciami tego działa z innego ujęcia 120mm,lecz w szkicach wagonów 152mm Canet i zmienia się nazwa wagonu z Lembit bez numeru na Suur To''ll nr 145 w roku 1935.Pozdrawiam Piotrek.

Pibwl

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Baciar napisał(a):
Wolfik - z przyjemnością udostępnie Ci tekst z MiB nr 8 plus moje poprawki z nr 9. Tylko, że to kompletnie nie ma sensu, bo poprawki są dłuższe aniżeli sam tekst...
Jeśli można, ja bym prosił poprawki - pibwl @ poczta.onet.pl

Michał

Reakcje
1 0 0
kamo115 napisał(a):
Peter 47- jest to armata kalibru 120 mm.
Pozdrawiam.
jako ciekawostka..
Dzień Dobry Panom.

Co do zdjęć 02 i 04 to występujące na nich działa zamontowane na platformach kolejowych są ewidentnie działami morskimi (okrętowymi). Na zdjęciu 04, według podpisu, występuje działo okrętowe zdemontowane z krążownika HMS Suffolk wraz z typową dla ówczesnych krążowników lekkich maską pancerną. Co do kalibru działa, to na pewno nie jest to kaliber "120 mm", proponuję kolegom pogrzebać i sprawdzić dokładnie. Na zdjęciu 02 także występuje działo morskie, choć nie nazwałbym go "pokładowym", lecz raczej "podpokładowym", na co wskazuje kształt maski działa typowy dla dział montowanych w sponsonach (niedowiedzących proszę sprawdzić co zacz) krążowników. W tym przypadku proponuję pogrzebać w historii działań morskich na Bałtyku podczas I wojny światowej i interwencji, tam należy szukać pochodzenia tego działa, także jego rzeczywistego kalibru. proponowałbym także dokładnie przyjrzeć się temu co trzyma w rękach "wręczyciel" i co wkłada do zamka ładowniczy.

Pozdrawiam

Jeż Jerzy

stare tory

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
1.001 83 11
Jeżeli na zdjeciu o4 jest pokazane działo z HMS Suffolk ma ono kaliber 152mm .Według spisu flot Suffolk (typ Monmouth rok budowy 1903-04) był uzbrojony w dziła kalibrów 152mm,76mm i 47mm. W grę może wchodzić tylko kaliber 152mm bo na pozostałe dwa kalibry działo jest po prostu za duże.Dodatkowo działa kalibrów mniejszych od 102mm przeważnie nie miały obudowy.Na zdjęciu 02 widać najprawdopodobniej działo kalibru 102mm ,przy czym prawie na pewno nie jest to działo używane w tzw "kazamatach" bo te miały ksztalt walca ze względu na konieczność zachowania szczelności tak umieszczonego stanowiska.

Reakcje
1 0 0
stare tory napisał(a):
Jeżeli na zdjeciu o4 jest pokazane działo z HMS Suffolk ma ono kaliber 152mm .Według spisu flot Suffolk (typ Monmouth rok budowy 1903-04) był uzbrojony w dziła kalibrów 152mm,76mm i 47mm. W grę może wchodzić tylko kaliber 152mm bo na pozostałe dwa kalibry działo jest po prostu za duże.Dodatkowo działa kalibrów mniejszych od 102mm przeważnie nie miały obudowy.Na zdjęciu 02 widać najprawdopodobniej działo kalibru 102mm ,przy czym prawie na pewno nie jest to działo używane w tzw "kazamatach" bo te miały ksztalt walca ze względu na konieczność zachowania szczelności tak umieszczonego stanowiska.
Dzień Dobry.

Co do pierwszej części twojego postu, zgoda i gratuluję. Co do drugiej; przyjrzyj się dokładnie masce działa i sprawdź rysunki dział "kazamatowych" (choć działa montowane w sponsonach i w kazamatach to jednak nie to samo).

stare tory

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
1.001 83 11
Sprawdzilem i być może znalazłem odpowiedź ,pewności nie mam bo zdjęcie mało wyraźne.

Załączniki

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.023 6 0
kiedyś kamo111 napisał cytat ".... Na trasie transyberyjskiej operowały pociagi pancerne powstałe w oparciu o duże wagony-węglarki 4-osiowe (licencję na ich produkcję kupiła carska Rosja od Amerykanów). koniec cytatu,
tu http://www.fotohistoria.pl/main.php trafiłem (chyba)na taki wagon

w opisie fotki jest , że to na Litwie w 1919 roku

OP
OP
K

kamo115

Pancernik Kamo
Reakcje
2.311 2 0
Dziękuję. Kwestią otwartą pozostaje uzbrojenie tego polskiego szerokotorowego pociągu pancernego o nazwie "Śmigły". Jest podawana informacja, że jest to rosyjskie działo 15 cm.
Wagony - węglarki 4- osiowe bardzo często były wykorzystywane w składach pociągów pancernych w czasie wojny domowej w Rosji. Niektóre źródła podają, że w sumie podczas wojny domowej użyto 1000 pociągów pancernych!

Załączniki

janek47

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Szanowni Forumowicze zwracam się do Was z gorącą prośbą.
Jestem archiwistą 21 Warszawskiej Drużyny Harcerskiej, którą założył w 1912 roku, pierwotnie jako pluton skautowy, Stanisław Małagowski. Poszukuję skanów zdjęć i dokumentów związanych z założycielem naszej drużyny i jego rodziną. Wszystkie materiały zamieszczam na stronie https://sites.google.com/site/poczet21wdh/home/m/malagowski-stanislaw-1. Zgodnie z przyjętymi zasadami podaję skąd pochodzi dany dokument, czyli kto go udostępnił i źródło pochodzenia. Nie kupuję zdjęć ani dokumentów. Chodzi wyłącznie o skany. Z harcerskim pozdrowieniem CZUWAJ.
Jan Wawszczyk.

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.590 73 0
Próba chronologii pociągów.
.... nie tylko. Jest to też próba poznania tego co się opisuje ....;)
Ale do rzeczy. Kupiłem właśnie Militaria Nr 1 (52) styczeń-luty 2013 mam takie same odczucia jak przy pozycji "Przedwojenne koleje. Najpiękniejsze fotorgrafie.
Fotografie faktycznie b. ładne ale podpisy do nich ... już nie, przynajmniej nie do wszystkich ale do wiekszości tych, na których widać parowozy.
I tak;
str. 40. Pociąg Nr 4 "Hallerczyk" - Autor widzi na zdjęciu parowóz austriackiej serii 229, natomiast ja widzę parowóz pruskiej serii G5-4,
str. 41. Podpis brzmii: "Improwizowany P.P. Nr 5 "Odsiecz", jego załoga i austriacka lokomotywa serii 73". Najbardziej improwizowany jest właśnie podpis, ;) gdyż po uważnym obejrzeniu zdjęcia rozpoznamy austriacki par. serii 54,
str. 44. "P.P. "Śmiały", zestawiony wówczas z parowozu serii 377...... " - a ja widzę parowóz austriackiej serii 229.

No właśnie .... wyszło jak zwykle. Panie Autorze, jak Pan masz jakieś wątpliwości co do właściwej identyfikacji parowozu to spytaj Pan Śmiało;) , któregoś z nas .... napewno chętnie ruszymy z Odsieczą.;)