• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Polskie pociagi pancerne w okresie 1918-1921

E

e-lektryk

Gość
Dariusz napisał(a):
CoCu napisał(a):
Nie mój temat, ale uznałem, że fotce przydał by się retusz kolorów.
Przydaloby sie tez wieksze zdjecie.....
Większego nie ma :( , z resztą pierwszy wagon jest spalony do połowy .

Kiedyś znalazłem w internecie taką fotkę, niestety nie zapisałem strony.
Jakiś brytol, więc jedynie ciekawostka nie związana z tematem.

Załączniki

Baciar

Użytkownik
Reakcje
1 1 0
Krzysztof.

Na foto "02" powyżej widać "białych" rosyjskich oficerów na estońskiej platformie.
Więc to nie Polska.
Jak tylko znajdę na dysku, prześle Ci konkretny opis.
Bo było to w "Militariach i Faktach" 10 lat wcześniej, anżeli to ZL wziął puscił w nTW dwa miechy temu...

Kocham warszawianki, ale niektóre warszawskie chłopaki mogliby sobie dać na wstrzymanie, bo tylko stereotypy podtrzymują... ;-) Szczególnie ci, którym fotografie notorycznie "giną" w drukarniach...

Poza tym - zdjęcie to widziałem jeszcze w 80-tych u Justa Probsta (taki szwedzki autor od Państw Bałtyckich).

T.

wolfik

Znany użytkownik
Reakcje
1.005 1 0
kamo115 napisał(a):
i taka pozycja..
Pozdrawiam.
Tą drugą pozycję mam ale postaram się zdobyć pierwszą.
Dzięki.
W niewydawanym już czasopiśmie "Mundur i broń" numer 8 jest pierwsza część artykułu o polskich pociągach pancernych. Niestety nie mam tego czasopisma więc nie znam dokładnej treści. No i niestety ze względu na to, że potem ukazał się już tylko 1 lub 2 numery temat został niedokończony.

Baciar

Użytkownik
Reakcje
1 1 0
Krzysztof

Oto efekty zamieszczania obwolut ogólniedostępnych książek i czasopism... Pisałem Ci piętro wyżej o Estończykach...

2. Dywizjon - pamiętniki płatnika Dywizjonu oczywiście znasz?
(nie, nie zamieszczę obwoluty... A Ciebie proszę - nie rób tego więcej - bez żadnych złośliwości, a raczej dla dobra potoku dyskusji)

Wolfik - z przyjemnością udostępnie Ci tekst z MiB nr 8 plus moje poprawki z nr 9. Tylko, że to kompletnie nie ma sensu, bo poprawki są dłuższe aniżeli sam tekst...

T.

P.S.: To nie pierwszy raz "Polak potrafi" - Ledwoch przepisał kiedyś książeczkę o czołgach brytyjskich. Na sto parę zdjęć było 72 (słownie siedemdziesiąt dwa) błędy merytoryczne. Tekstu już nie czytałem.

OP
OP
K

kamo115

Pancernik Kamo
Reakcje
2.311 2 0
Baciar napisał(a):
z MiB nr 8 plus moje poprawki z nr 9. Tylko, że to kompletnie nie ma sensu, bo poprawki są dłuższe aniżeli sam tekst...
Tutaj zgadzam się z Tobą Tomku, że tekst Pana JG. jest do "bani". A Twoje poprawki zostały zamieszczone w numerze 10 MiB. Jedynym pocieszeniem są przepiękne zdjęcia zamieszczone w numerze 8 MiB.
Pozdrawiam Krzysztof.

wolfik

Znany użytkownik
Reakcje
1.005 1 0
Baciar napisał(a):
Wolfik - z przyjemnością udostępnie Ci tekst z MiB nr 8 plus moje poprawki z nr 9. Tylko, że to kompletnie nie ma sensu, bo poprawki są dłuższe aniżeli sam tekst...
Mimo wszystko bardzo chętnie zapoznam się i z tekstem i z poprawkami

stare tory

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
1.001 83 11
Pibwl napisał(a):
Zwłaszcza smakowita jest rozkładówka Mogę przesłać skany na priva, jeśli Adam się nie obrazi, chociaż cały numer jest wart zdobycia.
kamo115 napisał(a):
Wolfik "Chciało by się jeszcze podobny artykuł o niepołomickich p.p." Mówisz i masz. Monografia "2. Dywizjon Pociągów Pancernych w walce"
Baciar napisał(a):
Czy mógłbym też się załapać :) a może zdarzy się cud i ktoś miałby może "Wojskowy przeglad techniczny 9/1989 w którym jest opracowanie J.Magnuskiego "50 lat września-Broń pancerna".
Tak się składa że większość książek w których ten temat jest poruszany a wydanych w Polsce posiadam .brakuje mi tylko artykułów z czasopism.Jeżeli ktoś zechce pomóc to będę bardzo wdzięczny.

Reakcje
1 0 0
e-lektryk napisał(a):
Dariusz napisał(a):
CoCu napisał(a):
Nie mój temat, ale uznałem, że fotce przydał by się retusz kolorów.
Przydaloby sie tez wieksze zdjecie.....
Większego nie ma :( , z resztą pierwszy wagon jest spalony do połowy .

Kiedyś znalazłem w internecie taką fotkę, niestety nie zapisałem strony.
Jakiś brytol, więc jedynie ciekawostka nie związana z tematem.
Hmmmmmm... To skąd się wzięły zdjęcia chłopaków z "Polandami" na ramionach w takiejże zabawce?

Pozdrawiam

Jeż Jerzy

Reakcje
1 1 0
kamo115 napisał(a):
Peter 47- jest to armata kalibru 120 mm.
Nie, Krzysztof - na zdjęciu, o którym była mowa ("biali" Rosjanie w estońskej służbie) nie występuje żadna armata 120 mm... Taki kaliber miały późniejsze Boforsy i Schneidery z lat 30-tych (bez wdawania się w szczegóły).
To, co widac, to brytyjska QF (Quick Firing) 3 in. 20 cwt. Gun.

T.