• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Polskie pociagi pancerne w okresie 1918-1921

OP
OP
K

kamo115

Pancernik Kamo
Reakcje
2.311 2 0
Baciar napisał(a):
Z niekłamaną ciekawością zajrzę do tego tekstu...
Szczególnie,
że w numerze 2/2002 Militariów i Faktów, czyli prawie 10 lat wstecz,
opublikowaliśmy wraz z Jarkiem Garlickim w ramach "Leksykonu Broni
Pancernej" artykuł o identycznej tematyce...
Wiem, a tak wyglada okładka magazynu "Poligon". Pozdrawiam.

Załączniki

MAnTonI

Aktywny użytkownik
Reakcje
182 1 0
NA forum angielskojęzycznym, bez większego komentarza wstawiono zdjęcie parowozu z oznaczeniami polskimi, znalazłem je przypadkowo, nie jestem znawcą pociągów pancernych, ale szukam zawsze wszelkich oznak polskości za granicą. http://www.modelrailforum.com/forums/in ... =%2BPolish Wydaje mi się że ta lokomotywa ma kształty podobne do tych ze zdjęcia na 5 stronie tego tematu, podpisanego jako P.P. 18 "Huragan". Czy znawcy tematu mogą coś dodać lub może opowiedzieć na temat zdjęcia, miejsca gdzie było zrobione i może czy to znany już pociąg?

MAnTonI

Załączniki

Baciar

Użytkownik
Reakcje
1 1 0
To lekko opancerzona ex-austro-węgierska lokomotywa serii 73 (73.291), późniejsza Tp15, "zmilitaryzowana" w nowosądeckich warsztatach w roku 1919.

OP
OP
K

kamo115

Pancernik Kamo
Reakcje
2.311 2 0
Witam!
Zdjęcie lokomotywy 73.291 ( Nowy Sącz IV) znajduje sie w publikacji Pana Janusza Magnuskiego - Pociag pancerny "Śmiały" w trzech wojnach - na stronie 12. Dodatkowo jest zamieszczone na stronie Pana Michała Dereli, poświeconej polskiej broni pancernej, w tym także polskich pociagów pancernych i ich lokomotyw. Zdjęcie zostało wykonane prawdopodobnie w maju 1919 roku w Nowym Sączu.
Lokomotywa 73.291 została całkowicie opancerzona blachą o grubości 10-15 mm w maju 1919 roku w WK - Nowy Sącz. Przydzielona została do pociągu pancernego P.P.4 "Hallerczyk", czasowo także do pociągu pancernego P.P.2 "Śmiały". W Polsce w okresie 1918-1920 opancerzono około 20 lokomotyw serii 73.

OP
OP
K

kamo115

Pancernik Kamo
Reakcje
2.311 2 0
50 letni kapral Władysław Raszke ( z Rzeszowa), maszynista pociągu pancernego "Śmiały". Zdjęcie z mojej kolekcji. Dobrze widoczny tylni improwizowany wagon artyleryjski. Wagony artyleryjskie na tył to problem pociągów pancernych: "Piłsudczyk" oraz "Śmiały".

Załączniki

OP
OP
K

kamo115

Pancernik Kamo
Reakcje
2.311 2 0
Proszę o pomoc w identyfikacji taboru kolejowego z tego zdjęcia. Zostało ono wykonane prawdopodobnie w rejonie Olewska 29 kwietnia 1920 roku. Wyraźnie widać szeroką lokomotywę rosyjską oraz fragment polskiego? lub sowieckiego? pociągu pancernego? Zdjęcie pochodzi z kolekcji Pawła Fedorowa.

Załączniki

JoncaA

Aktywny użytkownik
Reakcje
59 0 0
I tą "artylerią kolejową" przypomniał Krzysztof polski epizod francuskich dział kolejowych 194 mm. Nie bardzo to się mieści w wątku "1918-1921", ale co tam. Niżej jedno z nielicznych zdjęć z Dywizjonu Artylerii Kolejowej pod koniec lat 40-tych na wybrzeżu Bałtyku:

Załączniki

OP
OP
K

kamo115

Pancernik Kamo
Reakcje
2.311 2 0
Dziękuję Adamie za ciekawe zdjęcie francuskich dział kolejowych na polskim wybrzeżu. Nie było w tym wątku jeszcze pociągu pancernego P.P.14 "ZagończyK". Jego dowódca, por Munk wyznania mojżeszowego został ciężko ranny w tym pociągu pancernym w czasie obrony Zamościa we wrześniu 1920 roku.
Pozdrawiam.

Załączniki

OP
OP
K

kamo115

Pancernik Kamo
Reakcje
2.311 2 0
Kupiłem najnowszy numer 5/2011 r. czasopisma "Militaria XX wieku" z artykułem Pana Tomasza Basarabowicza pod tytułem: "Węgry 1918-1956 "( Samochody pancerne i pociągi pancerne) część I. Jednak w numerze "MiF"nr 3 /2006 r. został zamieszczony znacznie ciekawszy materiał ilustracyjny.
Autor nie ustrzegł się jednak kilku błędów:
1. strona 54 zdjęcie 2 podpis >improwizowany wagon szturmowy ( Cm158016). Niestety nie Cm lecz serii Kmn. W załączeniu fotka.
2. strona 54 zdjęcie 2 podpis> Widoczna także lora z ckm Schwarzlose, zamontowanym na podstawie do strzelań przeciwlotniczych.
Ckm nie widać, a strzelec ma obciętą głowę oraz dłonie. Lepiej było już nie zamieszczać tego okaleczonego zdjęcia.
Z poważaniem K.

Załączniki