Akurat murał z dinozaurem był od zachodu i trudno było robić zdjęcia pod słońce.
Jedziemy dalej i następny stan to Utah (czyt. Juta). Utah to jeden z najbardziej suchych stanów, ale pustynia to nie tylko piach i skały. W tym stanie występują formacje skał, oraz łuki i widoki nie do opisania. Przy wjeździe do stanu jest taka reklama:
Jak widać obraz rozcjągający się jest na pozór płaskawy i nudny, a sam znak jest w zasadzie kopią obrazku na tablicach rejestracyjnych tego stanu:
Na dole napisane jest "LIFE ELEVATED", co oznacza życie podwyższone, jednak sugeruje pełniejsze życie. Już wyjazd z gór w zachodniej części Colorado towarzyszą wysokie temperatury, ja miałem 41°C w ten dzień. Po zjeździe z autostrady znalazłem się ewentualnie na drodze numer 128 idącej na południowy zachód do miejscowości Moab;
Wyglądające z daleka góry przypominają drapacze chmur jakiegoś miasta. Moim celem była cisza i spokój w tym terenie, a jeden z najbardziej niesamowitych krajobrazów to Arches National Park nie daleko Moab'u. Będzie trochę niekolejowo, ale pokażę dla ciekawych kilka widoków tej niezwykłej krainy;
Następne już piechotą i była to już druga wycieczka tego dnia;
do "Delicate Arch"-Delikatnego łuku wybrałem się około 1800 aby zobaczyć przy zachodzie słońca;
Jak wielki jest ten łuk widać na następnym zdjęciu, ja siedzę prawie na samym dole;
Po powrocie do samochodu i spędzeniu nocy na parkingu, znowu śniadanie i wyjazd z parku. Po drodze jeszcze jeden widok na "Balanced rock"-balansowaną skałę;
Następnie wyjazd z Utah z powrotem do Colorado, gdzie moim celem była kolej elektryczna Desert Railroad. Kiedyś nazywana Desert Western Railroad, kolej ma długość 35 mil i jej początek jest w północno zachodniej części stanu koło kopalni węgla Deserado. Węgiel transportowany jest do Utah do elektrowni. Kolej rozpoczęła pracę w 1984r. i jest jedną z niewielu na świecie 50KV instalacją. Po drodze pustynia mieszana z serpentynami ostrych podjazdów przez przełęcze górskie;
Z autostrady I70 droga numer 139 zaprowadziła mnie na północ przez Douglass pass (widoczny na zdjęciu), do miejscowości Rangely.