Ufff... "na szczęście" nie jestem kolejarzem. To jedno. Drugie, że w odróżnieniu od łaciny i paru innych wymarłych język polski jest żywy i zmienia się pod wpływem ludzi, którzy go stosują.
Co więcej, "bufor" to jak najbardziej słowo prawidłowe, obowiązujące.
No tak zawsze na zadupiach zamiast samochód, mówili auto...
Rozumiem, że jak pewna grupa ludzi posługuje się samymi wulgaryzmami (zawsze na topie), to język na tyle zmienimy i będzie ewoluował,
że będziemy używać dowolnie najstarszych zawodów świata, części ciała i innych zwisów męskich luzem*...
Jest to jak najbardziej ewolucja, całkiem żywa i na czasie, bo komu z nas także nie udało się zakląć, np po uderzeniu młotkiem w palec.
Tylko że nie zawsze słowo penis (chciałem napisać ch... ale nie wypada
), musi oznaczać narząd rozrodczy męski, o kobiecych nie wspominam,
bo spektrum znaczeń jest znacznie większe.
Co do łaciny, to język absolutnie nie jest wymarły!!! Owszem, jest to archaizm językowy, niestosowany powszechnie, ale...
Łacina (oprócz tej potocznej, stosowanej powszechnie i wspomnianej przeze mnie powyżej) używana jest w na przykład w medycynie,
a także w obiektach kultu religijnego, więc Kolego Jacku, nie do końca masz rację.
Wracając do zderzaków, to jeszcze nikt z mojego otoczenia, ani ja, nie mówił bufor.
Lokomotywa, czy inny pojazd szynowy ma jak najbardziej zderzaki i to jest poprawna i stosowana (nie tylko na kolei) nomenklatura,
pomimo, że w SJP, faktycznie taki zapis istnieje (bufor).
Nie, to nie archaizm. Bufor - to słowo używane na co dzień.
Być może to bardziej regionalizm nawiązujący do historii Wielkopolski czy Małopolski, ale działa tam gdzie pracuję. Jak chałat czy flizy.
Zderzak to ja mam w samochodzie. W jednym plastikowy w innym chromowany.
Nie jest stosowane na co dzień, tak samo jak w wspomniana łacina (poza obszarem medycznym i religijnym).
Jeżeli coś nawiązuje do historii (czyli czegoś starego), to siła rzeczy jest to archaizm.
Teraz zastanów się czy piszesz, bo w obu wypowiedziach uzywasz sformułowań przeciwstawnych, że język ewoluuje (zderzak), czy jednak posługujesz się obowiązującym archaizmem (bufor)
* dla nie wtajemniczonych zwis meski luzem, to krawat.