W zestawie 2 różne numery i duży biały napis " Zboże " ... !
Szukałem zdjęć wagonów typu 401K z lat 80-tych, ale lipa, mało w necie (albo słabo szukałem). Mimo wszystko przy okazji taka ciekawostka....
...Po zapytaniu o oznakowanie w epoce IVc z tego co poszukałem, to znalazłem tylko takie coś co w linku poniżej. Okazuje się, że były też podobne wagony z innymi napisami przebudowane z wagonów 401Ka w latach 80-tych. W linku wagon o oznaczeniu literowym Gags-x /epoka IVc/. Z opisu pod zdjęciem wynika, że chyba to lata 1982-1983....
Ciekawe jest to, że choć ta przebudowa dostała typ 601K i winien być oznaczony jako Hais... to oznaczono go jako Gags-x. Z opisu wynika też że ten prototyp wagonu wykonały Zakłady Naprawcze Taboru Kolejowego w Ostrowie Wielkopolskim w drugim półroczu 1981 roku (jak pisałem: oznaczony Gags-x ale to nie 401K ---> został on wykonany w wyniku przebudowy wagonu krytego uniwersalnego przeznaczenia typu 401Ka)...
A wracając do "Gagsa" PIKO.... Moje marzenie to coś z epoki IVc..... niekoniecznie z napisami o rodzaju transportu... I też rodzi się pytanie - ile trzeba będzie czekać... i czy wogóle ukaże się coś z epoki IVc... (grzechem byłoby, gdyby się nie ukazało skoro już jest taka baza).
http://www.wgk.cal.pl/details.php?image_id=21213&mode=search&sessionid=3hrui4f