• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele wagonów krytych typu 401K

Artur

Bob Budowniczy
Zespół forum
Donator forum
FREMO Polska
MSMK
H0e
Reakcje
7.809 138 3
czy ktoś wie, która farba będzie najbardziej zbliżona do tej na modelu? nie musi być identyczna bo będzie patyna ale gdzieś był wątek o dobieraniu farb na forum ;/

WhatsApp Image 2020-05-03 at 16.33.43.jpeg WhatsApp Image 2020-05-03 at 16.33.42 (1).jpeg WhatsApp Image 2020-05-03 at 16.33.42.jpeg

Chwilowo też lepiej nie będzie bo mi takie detale nie wychodzą. Po drugie muszę zamówić kilka drobiazgów żeby wyszło lepiej ;]

Ostatnio edytowane:

Bipa966

Aktywny użytkownik
Reakcje
474 69 32
Fajnie to wygląda....ożywiło trochę model. Czy dach wagonu w miejscu otworu będzie pocieniony ? przydało by się

DRACULA

Znany użytkownik
Reakcje
3.045 275 41
Jest rok 1998 ... debiutuje sarkofag Uaoos-y 9331 DR Piko ...
22 lata później debiutuje 401K Gags PKP ...

Na tym samym poziomie technologicznym z jednym uproszczeniem - brak otwieranych otworów ładunkowych.
Foto sarkofagu poniżej ...
Wnioski każdy sobie wyciągnie sam ...

IMG_2408.JPG
IMG_2409.JPG

Ostatnio edytowane:

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
1.660 392 7
Ja tam w sprawie niedoróbek i przekłamań w wagonie Gags wykonanym przez Piko powołałbym komisję śledczą...A już szczególnie w sprawie braku beczek...:(;)...

Artur

Bob Budowniczy
Zespół forum
Donator forum
FREMO Polska
MSMK
H0e
Reakcje
7.809 138 3
W dziale techniki modelarskie utworzyłem osobny wątek o przeróbkach wagonu. Tam będę kontynuował dla przejrzystości obu wątków ;)

Bipa966

Aktywny użytkownik
Reakcje
474 69 32
W dziale techniki modelarskie utworzyłem osobny wątek o przeróbkach wagonu. Tam będę kontynuował dla przejrzystości obu wątków ;)
Troszkę szkoda Arturze:) utknią dla wielu cenne rady jak przykłady wykonania czegokolwiek ,,pozytywnego,,w tym wagonie przez twoją osobę a,znając życie ja osobiście ,jak i pewnie wielu innych urzytkowników nie bedę sie w tamte rejony zapuszczał i na pewno nie jedno strace! A tu....wydaje mi sie jest odpowiednie miejsce ażeby właśnie zamieszczać wszystkie cenne uwagi i porady na temat tego wagonu. W końcu o nim samym nie za wiele jest do pisania i nie sądzę iż zajmie nam to 100 stron :)_

DRACULA

Znany użytkownik
Reakcje
3.045 275 41
@Andrzej Harassek
Kolego Andrzeju, przebóg, oko Cię zawodzi...
Znając swój niski poziom znajomości ortografi . Myślę że dostarczę Wam jeszcze nie raz na tym polu emocji :D
I nic nie pomaga nawet powrót do czytania książek ! :eek: a pozycje znakomite :

- Obóz polityczny Króla Michała Korybuta Wiśniowieckiego - praca doktorska dr.Joanna Matyasik
- Sejm elekcyjny Michała Korybuta Wiśniowieckiego 1669r - rozprawa doktorska Mieczysława Chmielewska
- Powstanie i upadek starożytnego Egiptu - T.Wilkinson . egiptolog , wykłada egiptologię w Cambridge
- i oczywiście :
Karol Trammer " Ostre cięcie. Jak niszczono polską kolej "
Tak swoją drogą czy ta ostatnia pozycja jest Wam i innym znana ... ? :cool:

404W

Znany użytkownik
Reakcje
519 21 0
Jest rok 1998 ... debiutuje sarkofag Uaoos-y 9331 DR Piko ...
22 lata później debiutuje 401K Gags PKP ...

Na tym samym poziomie technologicznym z jednym uproszczeniem - brak otwieranych otworów ładunkowych.
Foto sarkofagu poniżej ...
Wnioski każdy sobie wyciągnie sam ...

Zobacz załącznik 729625 Zobacz załącznik 729626
Każda firma ma modele lepsze i gorsze. Piko nawet oficjalnie 3 poziomy, choć czasem modele wędrują z jednego do drugiego.
Niewątpliwie ten jest z kategorii tip-top. Nawiasem mówiąc jakie jeszcze modele wagonów towarowych Piko byś do niej zaliczył, żebyśmy mieli porównanie, czy w ogóle Piko kontynuowało taką jakość czy sobie odpuściło?
Wspomnę też wagon który powinien być najlepszym porównaniem testowym dla naszego 401K, czyli DR Brawy. Czy on ma klapy w dachu i czy są otwierane. Bo faktycznie jeśli chodzi o poręcze, czy stopnie to pokonuje Piko, ale co z resztą detali?

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.439 481 107
Dotarły do mnie w końcu Gags-y. Modele bardzo ładne. Zakupiłem od razu dwie sztuki. Natomiast w obu miałem ten sam problem. Jeden sprzęg, w obu z tej samej strony, był pęknięty i wygięty w górę. Ledwo się trzyma i nie wiem czy uda mi się go wyciągnąć żeby nie ułamał się do końca i część nie została w gnieździe. Czy zauważyliście to w swoich modelach ?

robertmuszka

Znany użytkownik
FREMO Polska
H0e
Reakcje
4.395 174 19
Mi przyjechało kilka sztuk, problem ze sprzegiem był w jednym wagonie, wyskoczyło mocowanie z prowadnicy, delikatnie wcisnąłem i jest ok.
Miałeś sporego pecha.

asap2u

Aktywny użytkownik
Reakcje
220 2 0
Czy orientujecie w jakie składy można włączyć wagony 401K w niebieskim malowaniu PKP Cargo ?
(na razie ukazał się jeden , ale mają być dwa następne)
Zdjęcia jakie znajduję ukazują je tylko stojące na bocznicach.