• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele wagonów krytych typu 401K

Pantograf

Znany użytkownik
Reakcje
1.008 63 25
Czy orientujecie w jakie składy można włączyć wagony 401K w niebieskim malowaniu PKP Cargo ?
(na razie ukazał się jeden , ale mają być dwa następne)
Zdjęcia jakie znajduję ukazują je tylko stojące na bocznicach.
Ty tak serio? Czy naprawdę? Aż oczy bolą jak widzi się takie pytania... Ewidenty to przykład jak osoby mają już w głowie narobione, że nawet wagony towarowe "mają swój skład"...

Wybacz, że na Ciebie padło- nic osobistego.

OLF

Znany użytkownik
Reakcje
1.282 32 10
Ewidenty to przykład jak osoby mają już w głowie narobione, że nawet wagony towarowe "mają swój skład"...
Czy mógłbyś rozwinąć swoją myśl? Czy dobrze rozumiem, że według Ciebie próba odzworowania rzeczywistego zestawienia kwalifikuje się na jakiś problem w kategoriach zdrowia psychicznego?
Bo ja również uważam, że wagony towarowe "mają swój skład". Będę wdzięczny za poradę, czy już mam dzwonić do przyjaciela.

KacperWKK

Aktywny użytkownik
Reakcje
278 34 8
Nie ma głupich pytań są tylko głupie odpowiedzi. Kolej dla mnie to wciąż zagadka która rządzi się swoimi prawami. Nie raz czytałem na tym forum jak koledzy kłócili się o jakieś numerki i odmiany barw. Niby każdy miał swoją rację bo jeden bronił rzeczywistości a drugi realizmu a na koniec kończyło się wywaleniem tematu albo niepotrzebnymi banami. A wszystko i tak kręci się o świadomość no więc Polska kolej to taki misz masz jak nasze forum i cały nasz kraj są tacy którzy przepisy mają ponad wszystko i tacy którzy na nie jawne srają i robią po swojemu co nie przeszkadza w funkcjonowaniu obu stron póki coś się nie wydarzy. Zresztą mnie nie raz zwracano uwagę o pisownie lub o miszmasz w mych zbiorach ale dajmy se luzu. Ja mojego rodzynka podpinam pod co zechce ,nawet myśli mi padła do Eszelonu go a jak a co!!!! Nawet jak zboże będzie to z tej mąki będzie chleb dla żołnierzy. Wężykiem wężykiem a jak!!! Pozdrawiam.

Bernard Sobczyk

Aktywny użytkownik
SKMK
Reakcje
520 14 1
Czy orientujecie w jakie składy można włączyć wagony 401K w niebieskim malowaniu PKP Cargo ?
(na razie ukazał się jeden , ale mają być dwa następne)
Zdjęcia jakie znajduję ukazują je tylko stojące na bocznicach.
W każdy zbiorowy podążający do najbliższej w okolicy stacji rozrządowej/manewrowej.

Ja mojego rodzynka podpinam pod co zechce ,nawet myśli mi padła do Eszelonu go a jak a co!!!! Nawet jak zboże będzie to z tej mąki będzie chleb dla żołnierzy. Wężykiem wężykiem a jak!!! Pozdrawiam.
Wagon 401K w oznaczeniu Gags-t przystosowany jest jak najbardziej do przewozów wojskowych.

newermind

Łowca cech
Zespół forum
ŁKMK
Reakcje
3.595 45 1
W każdy zbiorowy podążający do najbliższej w okolicy stacji rozrządowej/manewrowej.

Wagon 401K w oznaczeniu Gags-t przystosowany jest jak najbardziej do przewozów wojskowych.
Oczywiście tak było, na co dowód mamy na poniższej fotografii wagonu 401Ka, zapisanej ze strony "Koledzy z wojska" - niestety już niedostępnej.
ed7535d1b1.jpeg

Ostatnio edytowane:

michu88

Aktywny użytkownik
Reakcje
714 30 5
Co za dziwne zrządzenie losu, że akurat na Ciebie trafiło, takiego wiernego wyznawcę jedynej słusznej marki. Jak widzisz Piko nie takie cudowne jak Ci się wydaje i kontrola jakości ostatnio tam leży. Kolega jak kupował Gagarina, to dopiero trzeci nic nie miał, inny SU46 odsyłał, bo miał skazę, a to nie jedyne przypadki. Tak żeś krytykował innych producentów, a Piko wychwalał, a teraz najwyraźniej karma wraca.
Niestety, trafiło także na mnie. Odebrałem swój wagon, był wcześniej nieotwierany przez nikogo o czym świadczyła fabrycznie zaklejona taśma na plastikowej wytłoczce i niestety ujrzałem taki widok:
IMG_20200510_185609.jpg

ślady kleju przy drabince jeszcze jako tako, ale wyłamany stopień niestety jest nie do zaakceptowania (przejrzałem wytłoczkę, stopnia nie ma, Chińczyk pewnie przy wkładaniu wyłamał i nawet nie zauważył), oczywiście już zgłosiłem ten fakt do sklepu z prośbą o wymianę ( sklep jest Bogu ducha winien, bo przecież wagon fabrycznie był zapakowany). Niestety, ale zauważyłem, że jakość produktów PIKO znacząco spadła przez niedokładną kontrolę jakości, ostatnio prawie każdy produkt tej firmy, który kupię coś ma wadliwego np. wagony pasażerskie jakieś ocierki, ślady kleju, itp. Szkoda, bo jeszcze kilka lat temu nie było takiego problemu, nie miałem zastrzeżen co do czystości i kompletności modeli, a ostatnio co od tej firmy nie kupię, to ma jakieś wady. Tu koledzy też zgłaszają jakieś problemy i niestety robi się to na większą skalę. Także sprawdźcie swoje modele czy aby są kompletne.

Ostatnio edytowane:

KacperWKK

Aktywny użytkownik
Reakcje
278 34 8
Niestety, trafiło także na mnie. Odebrałem swój wagon, był wcześniej nieotwierany przez nikogo o czym świadczyła fabrycznie zaklejona taśma na plastikowej wytłoczce i niestety ujrzałem taki widok:
Zobacz załącznik 731885
ślady kleju przy drabince jeszcze jako tako, ale wyłamany stopień niestety jest nie do zaakceptowania (przejrzałem wytłoczkę, stopnia nie ma, Chińczyk pewnie przy wkładaniu wyłamał i nawet nie zauważył), oczywiście już zgłosiłem ten fakt do sklepu z prośbą o wymianę ( sklep jest Bogu ducha winien, bo przecież wagon fabrycznie był zapakowany). Niestety, ale zauważyłem, że jakość produktów PIKO znacząco spadła przez niedokładną kontrolę jakości, ostatnio prawie każdy produkt tej firmy, który kupię coś ma wadliwego np. wagony pasażerskie jakieś ocierki, ślady kleju, itp. Szkoda, bo jeszcze kilka lat temu nie było takiego problemu, nie miałem zastrzeżen co do czystości i kompletności modeli, a ostatnio co od tej firmy nie kupię, to ma jakieś wady. Tu koledzy też zgłaszają jakieś problemy i niestety robi się to na większą skalę. Także sprawdźcie swoje modele czy aby są kompletne.
Ja wczoraj kupiłem cysterne 406R. Niestety w fabrycznie zapakowanym wagonie wyłamane stopnie i nie wciśnięte drabinki i pomosty co świadczy o tym co piszesz.

michu88

Aktywny użytkownik
Reakcje
714 30 5
Drugi model Gagsa PKP Cargo i druga wtopa PIKO. Tym razem ponownie wagon nowy, nieotwierany wcześniej przez nikogo, fabryczna taśma klejąca, stopień manewrowego jest, ale brak poręczy po tej samej stronie. Drugi model, w którym stwierdzam brak. To jeszcze bardziej pokazuje słabą, jak na tak wielką firmę, jaką jest PIKO, kontrolę jakości produktów. Może zamiast chwalić się na facebooku nowymi produktami, PIKO zadbałoby najpierw o kontrolę jakości, bo ta dla mnie od pewnego czasu jest bardzo słaba. Na dowód zamieszczam zdjęcie wagonu:
IMG_20200527_213555.jpg

czeka mnie oczywiście kolejna reklamacja i kolejne nerwy. Szkoda...

KrawatArek

Ostrzeżony
Reakcje
308 143 31
Drugi model Gagsa PKP Cargo i druga wtopa PIKO.
czeka mnie oczywiście kolejna reklamacja i kolejne nerwy. Szkoda...
Piko dając tak niską cenę na te wagony, podejrzanie niską jak na ich ostatnie podwyżki, czy choćby w porownaniu z cenami platform, chyba już z założenia wyszło, że będą braki. Tu nie damy tego, tam nie damy tamtego, ile części do przodu, są oszczędności, a sztuka jest sztuką.
Przecież i tak wszyscy będą wniebowzięci, że dostali tanio ten wagon, że nie będą zwracać uwagi na takie pierdoły:p

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.170 131 19
Pojawiły się zdjęcia modeli wagonów typu 401K wchodzących w skład zestawów modeli o numerach katalogowych:

- PIKO 58375
- numery wagonów:
31 RIV MC 51 PL-PKPC 195 5 339-6 Gags-t 2151​
31 RIV MC 51 PL-PKPC 195 5 771-0 Gags-t 2151​

31451_58375_id=24411.jpg

- PIKO 58376
- oznaczenia modeli:
11 RIV OPW 51 PKP 195 3 836-7 .Gags​
11 RIV OPW 51 PKP 195 3 952-2 .Gags​

31452_58376_id=24412.jpg

Modele wagonów z epoki IV posiadają drzwi z wypełnieniem w postaci imitacji blachy falistej :) .