• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele wagonów krytych typu 401K

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
1.643 381 7
No wreszcie wagon od Piko w którym "coś się dzieje". Ale żeby uczynić skład jeżdżących ongiś po sieci PKP "wahadeł zbożowych" - trzeba do tego 25 wagonów. I domalowania na drzwiach ukośnego białego pasa.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.435 512 30
Martwi mnie tylko cena. Oczywiście kwota dla mnie atrakcyjna, ale obawiam się, że będzie to miało wpływ na jakość wagonu. Czekam z dużą niecierpliwością.
40 euro tak kolegę martwi? W końcu to stosunkowo prosty wagon towarowy, przy cenie Y w granicach 55 euro, czy cysternie (z wieloma drobnymi elementami) ok. 50 euro, cena za Gagsa w granicach 40 wydaje się adekwatna. Widzę, że jak do niczego innego nie da się przyczepić (bo modelu w naturze jeszcze nikt nie widział), to może skrytykujemy cenę - a czy za dużo, czy za mało, to już mniej istotne... :(

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
1.643 381 7
Martwi mnie tylko cena. Oczywiście kwota dla mnie atrakcyjna, ale obawiam się, że będzie to miało wpływ na jakość wagonu. Czekam z dużą niecierpliwością.
Jeżeli mogę - jakaś dziwna semantyka w wypowiedzi kolegi. Atrakcyjna cena może zmartwić? Mnie absolutnie nie martwi że Piko ulepsza swoje modele. Zwłaszcza w barwach PKP. A cena - często bywa pochodną jakości.

hjugytf

Aktywny użytkownik
Reakcje
462 47 4
40 euro tak kolegę martwi? W końcu to stosunkowo prosty wagon towarowy, przy cenie Y w granicach 55 euro, czy cysternie (z wieloma drobnymi elementami) ok. 50 euro, cena za Gagsa w granicach 40 wydaje się adekwatna. Widzę, że jak do niczego innego nie da się przyczepić (bo modelu w naturze jeszcze nikt nie widział), to może skrytykujemy cenę - a czy za dużo, czy za mało, to już mniej istotne... :(
Tak jak pisałem. Cena mi pasuje i uważam, że inne ceny modeli wagonów są za duże, ale realnie myśląc wydaje się, że skoro wszystkie modele kosztują więcej bo mają więcej detali to w tym przypadku aby się nie okazało, że to będzie średni model. To jest moje zdanie i nie musicie się z nim zgadzać, bo np.już wiemy, że drzwi nie będą ruchome a ja osobiście wolałbym zapłacić więcej aby jednak model był bardziej dopracowany.

Skiper

Aktywny użytkownik
Reakcje
287 39 11
Czyli co? Kolejny zlepek słów.
Przykład:
już wiemy, że drzwi nie będą ruchome a ja osobiście wolałbym zapłacić więcej aby jednak model był bardziej dopracowany
Jeśli drzwi nie będą ruchome to ma od razu oznaczać, że model jest niedopracowany?
Może być nawet wręcz przeciwnie - bo nie trzeba będzie stosować kompromisów np. przeskalowania elementów gdyby miałyby być one ruchome. I też tych, które są w ich bezpośrednim "sąsiedztwie" (np. słupki).

I kolejny przykład:
skoro wszystkie modele kosztują więcej bo mają więcej detali to w tym przypadku aby się nie okazało, że to będzie średni model
Z Twojej "dedukcji" to można wywnioskować tylko jedno: nie wiesz o czym Ty piszesz. Naprawdę nie trzeba być alfą i omegą, by rozróżnić wagon zbiornikowy od wagonu krytego budowy normalnej - nie tylko wyglądem, ale złożonością konstrukcji lub ilości różnych mniejszych i większych części. I nie mam tu na myśli tylko ich modeli. A jakość - podkreślam: jakość - modeli PIKO jest znana, więc nie rozumiem, skąd nagle takie obawy.....

Reakcje
85 2 0
Również TMF , wydał wagony 401 K ,w wielu wersjach . Były modele wagonów wydane tylko z blach po około 200 Euro i dużo tańsze z odlewów żywicznych . Różne były opinie o nich .

Michał_P

Znany użytkownik
Reakcje
182 27 0
Pamiętam jak chciałem kupić taki z blach z napisem "zboże", ale na targach w Poznaniu wziąłem do ręki i czar prysnął. Na tych samych targach pojawiły się też bonanzy tego samego producenta i też się wyleczyłem.
Teraz będzie plastik fantastik, może nie najwyższych lotów, ale tak jak z żarciem z mc donalda, człowiek jest pewien, że się nie zatruje i wiadomo, czego się spodziewać, a nie jak w przydrożnym barze u Wieśka, gdzie domowe flaki, po których spędzimy pół dnia w toalecie.

Ostatnio edytowane:

MISIONT

Moderator Grupy GGM
Zespół forum
GGM
Reakcje
141 10 0
Ja kupiłem wagon 401K od TMF i byłem bardzo zawiedziony jakością wykonania. Zlutowałem sobie natomiast Gagsa z blaszek firmy FRED i jestem zachwycony tym wagonem. Składa się go bardzo łatwo, jest bardzo szczegółowy i ma świetne właściwości jezdne.
http://forum.modelarstwo.info/threads/zntk-bytom.29038/post-785494
Na pewno wagon Piko będzie miał bardziej szczegółowe wózki, bo jednak blaszki mają swoje ograniczenia.