• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii SU46

arvent

Aktywny użytkownik
Reakcje
597 8 0
We wrześniu 2022 też intensywnie szukałem SU46-050 i śmiem twierdzić, że kupiłem ostatnią nówkę sztukę ze sklepu. Czasami opłaca się grzebać po wszelkich niemieckich sklepach, bo mi się udało między innymi dlatego, że było to w niemieckim sklepie Modellbau & Lokschuppen Berlinski i nieprecyzyjnie opisali model, bo nazwali go "BR SU46 der PKP", a kod modelu producenta (52862 bez myślnika i cyfry 2) zakładał SU46-039. Dopiero po kontakcie ze sklepem sprawdzili mi kod produktu na pudełku i potwierdzili, że to 52862-2. Wyszukiwarka internetowa nie była w stanie naprowadzić, dlatego warto czasami wejść na jakiś niemiecki sklep i ręcznie przeszukać dostępne modele choćby szukając hasłem: "PKP". Teraz ta SU46-050, to już tylko na rynku wtórnym ...ale cały czas pojawiają się oferty odsprzedaży.

SU45-034

Aktywny użytkownik
Reakcje
807 89 3
Przyznam, że nie chce mi się czytać teraz całego wątku, ale postanowiłem podzielić się spostrzeżeniem. Otóż, uzbroiłem wszystkie SU46 w sprzęgi, węże powietrze i gniazda oraz przewody WN. Według mnie w złym miejscu są nawiercone dziury do montażu gniazd WN, zarówno tego do wetknięcia mufy od wagonu, jak również tego, z którego się zasadniczo nie korzysta z mufą do wetknięcia w gniazdo wagonu :oops::rolleyes:

SP45-166

Aktywny użytkownik
Reakcje
942 41 3
W ogóle to stopnie wejściowe te doczepione od spodu do ostojnicy po bokach powinny być żółte tak jak dół zgarniacza i podparcia podestu na czole (ale nie sam podest!). Sprawdzałem ostatnio na swoim zdjęciu z 2006 roku i widać tam wyraźnie żółty kolor

map69

Znany użytkownik
Reakcje
95 0 0
Witajcie, zwracam się z prośbą o poradę.
Odpadła mi wycieraczka szyby od SU46. Nie wygląda na złamaną, jednak po włożeniu jej na miejsce wypada ponownie a gdy próbuję ją delikatnie docisnąć (aby jej trzpień wszedł w zwężoną część otworu) zaczyna się deformować. Czy te wycieraczki są fabrycznie przyklejane czy mocowane na wcisk? Czy możecie mi poradzić w jaki sposób ją z powrotem zamocować?
Z góry dziękuję za pomoc.

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.710 15 0
Niektóre wypadały same, a niektóre były klejone. Od czego to zależało? Nie wiem.
Jak przemalowywałem modele, to niektóre musiałem rozwiercać żeby otwór na nowe zrobić.
Czy możecie mi poradzić w jaki sposób ją z powrotem zamocować?
Wtyk/końcówkę na wycieraczce delikatnie "spłaszczyć" pęsetą, aby stawiała opór przy montażu.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.475 443 99

BrutalDriver

Nowy użytkownik
Reakcje
46 0 0
Pojawiło się, bodajże pierwsze zdjęcie nowego modelu SU46-043. W porównaniu ze zdjęciami oryginału jakie udało mi się znaleźć, zgaduję w ciemno, że niejedna osoba będzie mieć wątpliwości, co do poprawności malowania, bo jednak ta "górna zieleń" jest nieco jasna i bije po oczach, jednak sam model prezentuje się bardzo ładnie ;)
ezgif.com-webp-to-png(9).jpg

70958.jpg

aaae.jpg

Arekmiz

Znany użytkownik
Reakcje
1.460 148 0
Mam zamówioną tą SU46-043, ale jeśli rzeczywiście malowanie będzie takie "jaskrawe" to chyba zrezygnuję, bo raczej nastawiałem się na takie stonowane jak było na fotografiach w zapowiedziach... :niepewny:

1685597157585.png

vs zapowiedzi:

1685597285529.png

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.587 120 86
@Arekmiz I tu znowu można by było pisać o kolorach: swiatlo na modelu/ na lokomotywie, materiał fotograficzny (film: ORWO, Agfa, Kodak, Foton, Fujifilm), sposób zeskanowania tego zdjęcia. A przy okazji użycie profesjonalnego monitora przy czynności skanowania a pozniej i ogladania

A, no i czas jaki upłynął od momentu pomalowania tej lokomotywy (blaknięcie koloru farby) do czasu zrobienia tego zdjęcia.

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
6.980 121 1
Mam zamówioną tą SU46-043, ale jeśli rzeczywiście malowanie będzie takie "jaskrawe" to chyba zrezygnuję, bo raczej nastawiałem się na takie stonowane jak było na fotografiach w zapowiedziach... :niepewny:
Już ten "problem" poruszył Kolega @BrutalDriver.
Nawiasem mówiąc, cały czas zastanawia mnie sens porównywania zdjęcia poglądowego modelu z zdjęciami znalezionymi w sieci i wyciągania wniosków co do odcieni kolorów. Wielokrotnie było tutaj poruszane, że takie porównania są obarczane dyżym błędem (jakość samego zdjęcia, monitora na którym się go ogląda, oświetlenie, itp.).
Czy nie lepiej poczekać aż się model ukaże i dopiero widzą go "na żywo" spróbować ocenić czy producent należycie się wywiązał w zakresie doboru odpowiednich barw:niepewny:

SU45-034

Aktywny użytkownik
Reakcje
807 89 3
Lokomotywę w tej rewizji spotkałem raz w 2006 roku w Węglińcu. Barwy oczywiście przeszły przez film, laboratorium, skaner, mój monitor i telefon ale takiej jak w modelu nie pamiętam. Chyba że tak się spatynowała.

received_678775234058041.jpeg