• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii SU46

SU45-034

Aktywny użytkownik
Reakcje
1.005 93 3
Na imprezie w Iłowej można było również zobaczyć model SU46-037 w ruchu na makiecie. Kiedyś ganiałem za tą lokomotywą z aparatem wokół węzła żagańskiego, a dziś wokół stołów makiety modułowej ;) Poniżej kilka zdjęć, a więcej wrzucę w wątku o tej imprezie.

Zobacz załącznik 1146026
Przepraszam, że akurat w tym temacie...
Kto jest producentem tych słupów teletechnicznych? :eek:

Jan Bednarczyk

Znany użytkownik
Reakcje
1.806 14 6
Kolego Bronco Billy, czy mógłbyś wykonać zdjęcie od góry tego kawałka toru z kozłem oporowym bez lokomotywy i pokazać je. Chciałbym wykonać taki kawałek toru i potrzebuję inspiracji.

leszek-rzeszów

Aktywny użytkownik
Reakcje
284 1 1
Witajcie, czy spotkaliście się z taką sytuacją, że Lokomotywa SU46-039 lub inna tej serii stuka o podkłady czy też na nich podskakuje?
Kupiłem kiedyś tą lokomotywę z drugiej ręki i nie wiem czy ktoś coś przy niej nie wymieniał np. zestawy kołowe.
Dodam, że chodzi o tory z główką 2.1, bo na torach piko jedzie bez problemów.

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
4.328 67 3
Nie wiem czy wersja 3AC nie ma innego profilu obrzeży. Ja kiedyś kupiłem lokomotywę serii 150 DB w wersji 3AC i oprócz izolacji kół robiłem obtoczkę bo koła miały profil do systemu Märklina. Jak to jest z polskimi lokomotywami to nie wiem. Na pewno nie trzeba izolować kół od osi bo szprychowane ich środki są z plastiku.

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
2.227 58 4
Koła modeli sa raczej pokryte powłoką ochronną jak chrom, czy tego typu powłoki, więc stoczenie uszkadza te powłoki. A co to za system 3AC? Koła Roco i Märklina na zasilanie trzyszynowe prądem przemiennym mają obręcze o wyższym profili. Inni pewnie także.

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.900 173 19
Nie wiem czy wersja 3AC nie ma innego profilu obrzeży.
Owszem, wszystkie modele firmy PIKO oferowane w wersji na system firmy märklin posiadają zestawy kołowe z wyższymi obrzeżami kół, dostosowanymi do poruszania się po torach firmy märklin. Przy przeróbce modelu z systemu AC na DC należy również wymienić zestawy kołowe, jeśli nie chcemy ich przetaczać, przy okazji uszkadzając fabryczną powłokę.
Witajcie, czy spotkaliście się z taką sytuacją, że Lokomotywa SU46-039 lub inna tej serii stuka o podkłady czy też na nich podskakuje?
Kupiłem kiedyś tą lokomotywę z drugiej ręki i nie wiem czy ktoś coś przy niej nie wymieniał np. zestawy kołowe.
Dodam, że chodzi o tory z główką 2.1, bo na torach piko jedzie bez problemów.
Jaki jest numer na naklejce na podwoziu lokomotywy? 52860XXXXXXX lub 52862XXXXXXXX czy 52861XXXXXXX lub 52863XXXXXXX?

Dru

Nowy użytkownik
Reakcje
11 0 0
Takie ogólne przemyślenia na temat modeli . Akurat skończyłem przeglądać fora na temat lokomotyw z Piko . I co charakterystyczne to zawsze lub prawie zawsze okazuje się że LOKOMOTYWA KULTOWA . A Ja nieśmiało się pytam kiedy ukarze się lokomotywa NIE kultowa . Czy takowa jest . Bo jak przychodzi co do czego to znakomita część forumowiczów dowiaduje się że brak zdjęć dokumentacji i co się je z czym .
Pozdrawiam i wszystkiego najlepszego w nowym roku
P.S, Jak ten wpis nie pasuje to proszę przenieść lub usunąć .

saabal

Aktywny użytkownik
Reakcje
251 11 1
Takie ogólne przemyślenia na temat modeli . Akurat skończyłem przeglądać fora na temat lokomotyw z Piko . I co charakterystyczne to zawsze lub prawie zawsze okazuje się że LOKOMOTYWA KULTOWA . A Ja nieśmiało się pytam kiedy ukarze się lokomotywa NIE kultowa . Czy takowa jest . Bo jak przychodzi co do czego to znakomita część forumowiczów dowiaduje się że brak zdjęć dokumentacji i co się je z czym .
Pozdrawiam i wszystkiego najlepszego w nowym roku
P.S, Jak ten wpis nie pasuje to proszę przenieść lub usunąć .
Lokomotywa nie kultowa to mogła by być np EM10.