SU46-009 jest już dostępna w sklepie piko.de, więc kwestia wysyłki do sklepów modelarskich
U mnie już od poniedziałku jeździ a kupiona w ŚM w Rybniku
Odnośnie tej SU46-009 to lokomotywa ma na nasz rynek źle skonfigurowany dekoder XP 5.1. Oznacza to, że nie można wyświetlić prawidłowego osygnalizowania lokomotywy. Nie ma możliwości jazdy mając włączone Pc1 i Pc2 wyłączyć z tyłu sygnału końca pociągu Pc5. Tak więc lokomotywa jeździ sobie z wagonami i zapalonymi końcówkami. Za to posiada światła manewrowe zgodnie z sygnalizacją DB pod klawiszem F23.
Jeśli ktoś chce sobie przerobić za pomocą zmiany ustawień CV to mnie po wielkich bojach udało się to zrobić i obecnie lokomotywa posiada wszystkie polskie sygnały.
Zatem tak, stawiamy loka na oddzielnym torze do programowania i za pomocą aplikacji (np Z21) robimy w następującej kolejności:
Otwieramy aplikację i wchodzimy w menu "Programming", następnie "Programming Track" i zmieniamy po kolei wartości:
CV31=17, CV32=0
Na początku dla przycisku F0 należy odłączyć wyjścia AUX 1 i AUX 2
CV269=1
CV285=2
pozostałe bez zmian.
Następnie taką samą czynność należy zrobić dla przycisku F24 - sygnał Pc2 dla jazdy po torze niewłaściwym.
CV493=33
CV501=34
i mamy wyłączone końcówki. Teraz trzeba je zaprogramować dla wolnych przycisków F27 i F28. Zatem w pierwszej kolejności:
CV31=17, CV32=1
i programujemy F27:
CV266=27
CV267=127
CV268=127
CV269=4
CV265=16
i F28:
CV274=28
CV275=127
CV276=127
CV277=8
CV273=16
na koniec
CV31=0, CV32=0
Tym opisanym przeze mnie sposobem lokomotywa wyświetla następujące sygnały:
F0 - sygnał Pc1 w zależności od kierunku jazdy. Tył ciemny.
F24 - sygnał Pc2 w zależności od kierunku jazdy. Tył ciemny.
F27 - sygnał Pc5 przód niezależnie od kierunku jazdy i innych świateł
F28 - sygnał Pc5 tył niezależnie od kierunku jazdy i innych świateł.
Jeśli komuś pomogłem to się cieszę. Dzięki tym prostym czynnościom SU46-009 ma wszystkie niezbędne w Polsce światła i pozostają jeszcze te manewrowe niemieckie gdyby ktoś chciał nią przejeżdżać granicę
Myślę, że sporo osób wie jak posługiwać się oprogramowaniem ale piszę już tak by przekaz był przydatny nawet dla początkujących.
Pamiętajcie, gdyby coś nie wyszło, zawsze CV8=8 powoduje powrót do ustawień fabrycznych dekodera. Taki reset sprawia, że dekoder z powrotem będzie miał adres lokomotywy =3 i trzeba go zmienić na docelowy.
Czy znajdę gdzieś takie modele do samodzielnego złożenia? Kiedyś na stronie komunikacji miejskiej znalazłem autobusy, które aktualnie funkjonowały. Było to bodajże w Koszalinie.
Dokładnie na Nocy Muzeów można było wziąć taki model do złożenia. Oczywiście byłą to tylko twarda kartka A4, ale dla dzieciaka idealny na początek. Później jescze na jakiejś stronie trafiłem na taki model. Teraz nie mogę nigdzie znaleźć.
A może - tak po prostu, najzwyczajniej w świecie - szanujmy się nawzajem ?
Bo to nie jest Twój prywatny blog......
Czy ja opisując naprawę modelu firmy PIKO kogokolwiek obraziłem ?
Czy opisując zgrabną i skuteczną naprawę modelu SP45 firmy PIKO traktuję forum jako blog prywatny?
Zastanów się co piszesz i co to ma wspólnego z tematem wątku o SP45 ? !
Zastanów się także komu zwracasz uwagę.
Zastanów się także komu zwracasz uwagę.
Jakaś podpowiedź? Chętnie wezmę udział w tym quizie.