Mam zamówioną tą SU46-043, ale jeśli rzeczywiście malowanie będzie takie "jaskrawe" to chyba zrezygnuję, bo raczej nastawiałem się na takie stonowane jak było na fotografiach w zapowiedziach...
Zobacz załącznik 980484
vs zapowiedzi:
Zobacz załącznik 980485
Fakt, gdy się zestawi tą kolorystykę widać zupełnie coś innego...
Chyba w ogóle będzie ciężko znaleźć oryginał z takim (górnym) zielonym.
Ten "górny" w modelu to nawet trudno zielenią nazwać. To jakiś inny kolor. Oczywiście trzeba poczekać z ocenami na gotowy model, ale pamiętając wrocławską SP45-155 raczej będzie to, co widać.
Rozumiem, że PIKO ma problem ze zdjęciami taboru na swojej stronie oficjalnej, ale chyba też ma problem z doborem odpowiednich barw w niektórych modelach. Ciekawe, czy zanim wypuszczą model, ktoś tam maluje jakiś model próbny i ocenia jak to wygląda by zawczasu dobrać lepszy kolor...? Jeśli tak, to fajnie - szkoda tylko, że jakoś im to czasem nie wychodzi i dotyczy to głównie tych malowań IV-to epokowych i nawiązujących do IV epoki, gdzie było kilka odcieni zieleni.
Mam SP45-127 i tam też te barwy są 'dyskusyjne'.
Co ciekawe - co model z IV epoki od PIKO, to inne kolory na budzie. Podobnie z tymi 'zielono-zielonymi' z epoki V i VI.
Czy jednak jeśli chodzi o epokę IV powinno nam to przeszkadzać? Ktoś kiedyś napisał, że wówczas malowano w tych ZNTK-ach "mniej więcej", na zasadzie - tym co było - jeśli chodzi o farby, a po drugie znalezienie ekstra jakości zdjęć z lat 70/80 tych XX w. i zachowujących kolory oryginału po latach, też graniczy z cudem, więc w tych malowaniach też są "trochę" domysły. Tu jednak mamy zdjęcia lokomotywy z epoki V, więc raczej kolory oddane są w miarę OK na zdjęciu autora oryginału.