• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii SU46

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.672 124 86
Niektóre farby się bardzo szybko 'utleniaja' pod wpływem promieni UV i tlenu. Szczegolnie kolor czerwony - zapewne nie raz widzieliści brak tego koloru na znakach drogowych (ja widziałem nawet pełne wyblaknięcia).
@SU45-034 na Twoim zdjeciu widać, że kolor góry wyraźnie nie jest tym jakim był na początku. Na rogu, przy oknie jest tam wyraźnie kawałek "żywszego" koloru. Tak więc...

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.632 443 99
Mam zamówioną tą SU46-043, ale jeśli rzeczywiście malowanie będzie takie "jaskrawe" to chyba zrezygnuję, bo raczej nastawiałem się na takie stonowane jak było na fotografiach w zapowiedziach... :niepewny:

Zobacz załącznik 980484

vs zapowiedzi:

Zobacz załącznik 980485
Fakt, gdy się zestawi tą kolorystykę widać zupełnie coś innego...

barwa.jpg

Chyba w ogóle będzie ciężko znaleźć oryginał z takim (górnym) zielonym.
Ten "górny" w modelu to nawet trudno zielenią nazwać. To jakiś inny kolor. Oczywiście trzeba poczekać z ocenami na gotowy model, ale pamiętając wrocławską SP45-155 raczej będzie to, co widać.
Rozumiem, że PIKO ma problem ze zdjęciami taboru na swojej stronie oficjalnej, ale chyba też ma problem z doborem odpowiednich barw w niektórych modelach. Ciekawe, czy zanim wypuszczą model, ktoś tam maluje jakiś model próbny i ocenia jak to wygląda by zawczasu dobrać lepszy kolor...? Jeśli tak, to fajnie - szkoda tylko, że jakoś im to czasem nie wychodzi i dotyczy to głównie tych malowań IV-to epokowych i nawiązujących do IV epoki, gdzie było kilka odcieni zieleni.
Mam SP45-127 i tam też te barwy są 'dyskusyjne'.

Co ciekawe - co model z IV epoki od PIKO, to inne kolory na budzie. Podobnie z tymi 'zielono-zielonymi' z epoki V i VI.

Czy jednak jeśli chodzi o epokę IV powinno nam to przeszkadzać? Ktoś kiedyś napisał, że wówczas malowano w tych ZNTK-ach "mniej więcej", na zasadzie - tym co było - jeśli chodzi o farby, a po drugie znalezienie ekstra jakości zdjęć z lat 70/80 tych XX w. i zachowujących kolory oryginału po latach, też graniczy z cudem, więc w tych malowaniach też są "trochę" domysły. Tu jednak mamy zdjęcia lokomotywy z epoki V, więc raczej kolory oddane są w miarę OK na zdjęciu autora oryginału.

Ostatnio edytowane:

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.751 15 0
Fakt, gdy się zestawi tą kolorystykę widać zupełnie coś innego...
Należy pamiętać, że wszystko zależy od światła w jakim dane zdjęcie zostało zrobione.
Ten sam kolor będzie miał inną barwę w cieniu, a inną w nasłoneczniony dzień.
Poza tym SU46-043 na tych zdjęciach jest już dosyć mocno wypłowiała. Moim zdaniem nie ma co porównywać do tych zdjęć.
Choć nie ukrywam, że kolor na modelu PIKO jest... dziwny.
Bardziej przypomina SU46-046, którą kiedyś sobie przemalowałem:
3580.jpg
Źródło: https://ilostan.forumkolejowe.pl/index.php?nav=foto&id=3580

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.007 114 11
Ogólnie zamiast robić dziwne seledyn wydaje mi się że lepiej PIKO by wyszło wypuszczając lokomotywy w barwach wypłowianych badz takich jakie się odnajduje na zdjęciach czy ludzie pamiętają. By było więcej zadowolonych klientów i ogólnie klientów bo zakładam że te "dziwne" kolory w większości nie pasuję do innych lokomotywach w kolekcjach i często są mniej atrakcyjnym kąskiem dla kupujących. Już sam fakt że SP45-155 była przeceniana o czymś świadczy. Ja ją kupiłem na przecenie bo potrzebowałem do Ex Odra. I tak idzie do patynowania żeby się pozbyć tego ohydnego seledynu.

A może ja tak tylko mam..;)

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.364 137 19
Tutaj dochodzimy do zasadniczego pytania - zrobić tak jak było (zdaniem producenta = ekspertów go wspierających), czy tak jak będzie się podobać klientom (na podstawie którejś fotografii dostępnej w internecie)? Moim zdaniem tak ten problem widzi PIKO i zapewne domyślacie się, którą opcję realizują. Każdy z nas zapewne chciałby, aby model wyglądał jak w oryginale, a zatem pytanie dlaczego model wygląda jak wygląda? Zostawiam Was z tymi pytaniami. Na koniec tylko powtórzę, że temat kolorów to temat rzeka...

PS Owszem, mi też się nie podobają, ale co zrobić - tak było?

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
1.726 39 4
Nie narzekajcie na SP45 155. Ma jednak barwy oryginalne, W numeracji od 70 wzwyż do wspomnianej, loki miały ten kolor. Mam 3 zdjęcia w takich kolorach i można dodać też że byk chyba z Dębicy i 07 Schlesiena też mają ten "wybrzydzany" przez formułowiczów seledyn a on jest oryginalny.

Krzysztof Fiałka

Znany użytkownik
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
1.281 21 0
Zostawiam Was z tymi pytaniami. Na koniec tylko powtórzę, że temat kolorów to temat rzeka...
Niby racja, ale patrząc na zdjęcie SU46-043 autorstwa Ryszarda B., to trawa, elementy betonowe, szyny, dachówki a nawet bonanza, wyglądają na takie jak są w naturze. Chyba, że nasze mózgi wybiórczo pokręcają nam pewne kolory ;)

arvent

Aktywny użytkownik
Reakcje
598 8 0
Ogólnie to mi ta wersja kolorystyczna SU46-043 w modelu Piko bardzo się podoba, ale obawiam się braku zgodności odcienia z oryginałem. Jeszcze łudzę się, że na żywo i kolejnych zdjęciach będzie to mniej intensywnie jaskrawy kolor, ale po historii z SP45-155 mogą mieć podstawne obawy. Na żywo nigdy nie widziałem SU46 z tak intensywną zielenią w dokładnie takim odcieniu jak powyższy model. Podrzucę foto styranej SU46-029 w stacji Niwnice, chyba z roku 2008, która miała chyba identyczne malowanie jak 043. Widać różnice w kolorze farby po degradacji powłoki i to że czołowa ścianka przy górnym reflektorze zachowała odrobinę intensywniejszy odcień zieleni. Mimo to, nie wygląda to na taki sam RAL. Pewnie na dniach pojawi się sesja zdjęciowa nowego modelu, jak to zawsze miało miejsce i wtedy wszystko się okaże.
Zdjęcie061.jpg

Dorzucam też foto Pana Jacka Chiżyńskiego
https://www.wrphoto.eu/details.php?image_id=42723&mode=search
aa024.jpg

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
7.145 121 1
Tam zwrócili również uwagę na to, że ten egzemplarz boczne oznaczenia ma na czarnej oprawie. Na modelu oznaczenia są bez ramki.
Faktycznie, na dostępnych zdjęciach SU46-043 ma boczne numery inwentarzowe na czarnym tle a model tego elementu nie posiada. I to jest ten prawdziwy "byk":)
O kolorach się nie wypowiadam, czekam jak model będzie wyglądał w "naturze" (zauważyłem, że zdjęcia publikowane przez PIKO bardzo często odbiegają - odcieniami kolorów i przesyceniem - od tego co później widać w miniaturze).