• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii SU42/SM42/SP42

M-G

Znany użytkownik
Reakcje
658 35 1
@pociąg @PP1970 @Elvis
Serdecznie Wam dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi na moje pytanie dotyczące dekodera :) Zdecyduję się na większą wersję - 58410 :)

Pozdrawiam i życzę miłego dnia :)
Podpowiem od razu dyskretnie, że warto zamienić koła "gumkowe" na "bezgumkowe" - w stonce nie zmieści się większy kondensator niż 470μF/25V i dlatego przy bardzo wolnym przejeżdżaniu przez rozjazdy lubi się zatrzymać.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.269 88 0
Kondzie się zmieszczą, głośnik się zmieści, ciężarków nie potrzeba usuwać, porządek lepszy niż fabryczny, funkcje jak przystało na model z XXI wieku - wszystko jest w płytce od Kolegi @Grzes, której montaż sprawdziłem na swoich stonkach i jestem mega zadowolony. Tylko uwaga, dekoder musi być PluX22 i model nie jeździ bez dekodera (kolega nie zaprojektował zworki analogowej do tej płytki).

Wpadł mi też w ręce model używany, z przeróbkami pewnego znanego elektronika, powszechnie szanowanego speca od DCC. Funkcje działały, ale plątanina kabli lutowanych wprost do dekodera nie dawała mi spać, więc dla porządku także w tym modelu zmieniłem cały układ na w/w płytkę :p

Kiedyś dostałem też do naprawy stonkę z dekoderem PluX22 i funkcjami (światła manewrowe, końcówki, kabina) z jeszcze inną płytką - najprawdopodobniej na Forum są co najmniej 3 osoby, które rozszerzały funkcje stonki. Jednak tego trzeciego dostawcy nie zidentyfikowałem na pewno, chociaż po cichu podejrzewam jeden ze znanych sklepów.

Ostatnio edytowane:

Arekmiz

Znany użytkownik
Reakcje
1.641 160 0
Panowie, chciałbym ucyfrowić i udźwiękowić stonkę. Ale chciałbym mieć dobre dźwięki i światła E1 oraz oświetlenie kabiny. Co należy zrobić aby to mieć i jaki dekoder będzie tu najlepszy - Zimo czy ESU? Głośnik może być tam gdzie przewidziano dla niego miejsce czyli w skrzyni między wózkami. Przyda się też mocny UPS. Aha, oczywiście chciałbym, aby odpowiednie funkcje i dźwięki były przypisane do konkretnych FX (tak jak zrobi to dla mnie Elvis w ST44, SU45 i SU46). :)

KacperWKK

Aktywny użytkownik
Reakcje
315 36 8
Panowie, chciałbym ucyfrowić i udźwiękowić stonkę. Ale chciałbym mieć dobre dźwięki i światła E1 oraz oświetlenie kabiny. Co należy zrobić aby to mieć i jaki dekoder będzie tu najlepszy - Zimo czy ESU? Głośnik może być tam gdzie przewidziano dla niego miejsce czyli w skrzyni między wózkami. Przyda się też mocny UPS. Aha, oczywiście chciałbym, aby odpowiednie funkcje i dźwięki były przypisane do konkretnych FX (tak jak zrobi to dla mnie Elvis w ST44, SU45 i SU46). :)
Wystarczy prześledzić ten wątek oraz wpisać w wyszukiwarke forum Płytka do SM42 :)

Alek

Aktywny użytkownik
Reakcje
287 20 0
Głośnik tam gdzie przewidzialo Piko to jakaś pomyłka, magnes z niego łapie syf z torowiska.
Najlepiej zrobić na górze + do tego skrzynka rezonansowa (Jarek z MKBydgoszcz ma).
Co do dekodera od siebie polecam ESU LokSound V5, mam przerobione światła na E1 oraz ośw. kabiny. Kondensator to mus.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.269 88 0
Prześledziłem i z tego co zrozumiałem płytka drukowana jest elegancka (brak druciarni) ale nie daje możliwości uzyskania świateł E1...
Patrzę w instrukcji sygnalizacji. Płytka nie wyświetla Pc 2 ani Pc 6 - czy czegoś poza tym brakuje?

Dałoby radę dorobić każdy sygnał, gdyby dekoder miał tyle wyjść, żeby każda LED miała „swoje” wyjście. Czyli 10 wyjść i 11ste na kabinę. Ale większość dekoderów nie ma aż tylu wyjść. Zanim zdecydujesz, zorientuj się jaki potrzebujesz dekoder. Płytka używa 7 wyjść dekodera.

Ewentualnie możesz spróbować zmieścić dodatkowy dekoder tylko do świateł. Bogos sprzedawał takie z 14 wyjściami. Nieduże i z mapowaniem funkcji.

Po co zmieniać płytke jak oryginalna ma możliwość przeróbki na E1 z właściwym dekoderem?
Wszystko można zrobić na druciarni, oszczędzając na płytce. Ale oryginalna i tak jest warta usunięcia, bo inaczej trudno się pomieścić. Miałem w rękach taką druciarnię made by Elvis... działało tak samo, jak z płytką. Wszystko przylutowane do dekodera. Ale liczby wyjść dekodera i tak nie przeskoczymy, więc pełnego E1 nie było.

Głośnik tam gdzie przewidzialo Piko to jakaś pomyłka, magnes z niego łapie syf z torowiska.
U mnie niczego nie łapie :eek: a mam 2 stonki z umieszczonym tam głośnikiem. Ale można umieścić gdzie indziej, jak kto lubi. Były tutaj na forum porady, żeby jednak nie usuwać balastu ze stonki, bo ludziom zaczyna się ślizgać po takiej zmianie.

No i właśnie zmiana płytki rozwiązuje problem, bo głośnik z komorą jest na górze, a balasty na swoim miejscu.

Ostatnio edytowane:

Arekmiz

Znany użytkownik
Reakcje
1.641 160 0
No dobra. A w jaki sposób E1 uzyskuje się w innych modelach? Dałem Elvisowi ST44, SU46 i SU45 do "obróbki" i tam na dekoderach Zimo mx645p22 mam mieć E1, oświetlenie kabin i maszynowni. SU45 wymaga wymiany płytki (Elvis wymieni), a pozostałe 2 nie.
I dlatego zapytałem jaki dekoder musi być w SM42 aby mieć te same opcje (oczywiście w stonce nie ma maszynowni i jest tylko jedna kabina). :)

Ostatnio edytowane:

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.269 88 0
Dekoder ESU LokSound 5 58410/58420 ma aż 12 wyjść (światło przód, światło tył, AUX1..AUX10), ale dwa ostatnie są wyjściami logicznymi. Możliwe, że do zaświecenia małej diody LED wystarczy wyjście logiczne i wtedy miałbyś wszystko, co potrzebne :)

1653924251988.png

Źródło: ESU.EU

SU45 wymaga wymiany płytki (Elvis wymieni), a pozostałe 2 nie.
Z odpowiednią elektroniką modelu można zrealizować funkcje, o których piszesz, nawet jeśli dekoder nie ma aż tylu wyjść.

W przypadku stonki, istniejąca płytka PIKO nie daje żadnych dodatkowych możliwości poza tym, że robi za łącznik i ma gniazdo dekodera 8-pin. A płytka kolegi @Grzes oferuje tylko światła białe, czerwone, manewrowe z jednej strony, przełączanie długie/krótkie i kabinę (zostaje 1 niewykorzystane wyjście).

Arekmiz

Znany użytkownik
Reakcje
1.641 160 0
A Zimo mx645p22? Nie za bardzo się na tym znam, ale na stronie zimo.at jest w opisie tego dekodera, że ma 10 wyjść funkcyjnych, 2 logiczne i 2 led...

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.269 88 0
A Zimo mx645p22? Nie za bardzo się na tym znam, ale na stronie zimo.at jest w opisie tego dekodera, że ma 10 wyjść funkcyjnych, 2 logiczne
Chyba właśnie tyle, jeżeli się odpowiednio zaprogramuje. Przy czym po co wersja P22, jeżeli nie masz mieć płytki z takim gniazdem (np. tej od @Grzes)? Możesz kupić dekoder z samymi kablami / padami lutowniczymi.

W ogóle, chyba nigdy nie miałem w rękach lokomotywy z pełnym E1, poza produktami Schlesienmodelle, gdzie płytki są od Elvisa i wg instrukcji mają te wszystkie funkcje, zob. str. 19-21.

Ostatnio edytowane:

Arekmiz

Znany użytkownik
Reakcje
1.641 160 0
No toż właśnie pytam jaki dekoder będzie potrzebny żeby to wszystko działało jak chcę. p22 podałem jako przykład, że takie mam w ST44, SU45 i SU46 i że tam mam mieć E1 i oświetlenie kabin i maszynowni. :)

Dobra, poczekam, aż Elvis mi je zrobi, sprawdzę czy wszystko działa, zdam relację tutaj. I wtedy wrócimy do tematu SM42, bo chyba w tej chwili nic więcej nie wymyślimy. :)

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.999 531 30
No toż właśnie pytam jaki dekoder będzie potrzebny żeby to wszystko działało jak chcę.
Żaden. Już wyjaśnił to kolega @PP1970:
W przypadku stonki, istniejąca płytka PIKO nie daje żadnych dodatkowych możliwości poza tym, że robi za łącznik i ma gniazdo dekodera 8-pin.
Konieczna jest modyfikacja układu elektronicznego samego modelu. Taką modyfikację można wykonać w przez wymianę fabrycznej płytki elektronicznej na płytkę, wykonaną samodzielnie albo przez fachowca - było zdaje się parę takich ofert, ale nie czuję się tu specem. Pisał o tym też kolega @PP1970:
A płytka kolegi @Grzes oferuje tylko światła białe, czerwone, manewrowe z jednej strony, przełączanie długie/krótkie i kabinę (zostaje 1 niewykorzystane wyjście).
Ważne jest, że sam dekoder do tego nie wystarczy.
poczekam, aż Elvis mi je zrobi, sprawdzę czy wszystko działa
W tym celu kolega @Elvis musiałby przerobić płytkę - jestem pewien, że jest w stanie to zrobić, ale czy zlecenie kolegi @Arekmiz obejmuje taką usługę? ;)