• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii SU42/SM42/SP42

Arekmiz

Znany użytkownik
Reakcje
1.641 160 0
Kolega Elvis ma mi zrobić ST44 i SU46 bez żadnej przeróbki płytki. Powiedział mi, że będzie E1, oświetlenie kabin i maszynowni, na mx645. Natomiast w SU45 musi wymienić płytkę żeby było to co chcę. :)

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.785 443 99
Kolega Elvis ma mi zrobić ST44 i SU46 bez żadnej przeróbki płytki. Powiedział mi, że będzie E1, oświetlenie kabin i maszynowni, na mx645. Natomiast w SU45 musi wymienić płytkę żeby było to co chcę. :)
...a co to ma wspólnego z tematem "PIKO - Modele lokomotyw serii SU42/SP42/SM42"?

Arekmiz

Znany użytkownik
Reakcje
1.641 160 0
Jest to wyjaśnienie związane z dekoderami stosowanymi w różnych modelach Piko - tu porównanie dekodera koniecznego do stonki z innymi modelami.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.269 88 0
Jest to wyjaśnienie związane z dekoderami stosowanymi w różnych modelach Piko - tu porównanie dekodera koniecznego do stonki z innymi modelami.
No i mam nadzieję, że udało się wyjaśnić. Masz 2 opcje:

1. Specjalna płytka enkodująca kombinacje świateł. Takie rozwiązania występują w nowszych lokach (podałem przykład z EU07 od Schlesienmodelle, ale może też jest w innych). Jednak stonka takiej nie ma. Jest to najstarszy w ogóle seryjny model lokomotywy PKP. To model z czasów, kiedy dekodery były przeważnie 8-pin, w tym wiele z nich używało tylko 7-pin, nie było mapowania funkcji.

Ale płytkę można dorobić i wtedy pasuje większość dekoderów. Zwróć jednak uwagę na rodzaje złącza, np @Elvis ma złącze 21MTC, a @Grzes użył PluX22. Oraz dopytaj producenta płytki, ile wyjść funkcyjnych musi mieć dekoder (u @Grzes potrzeba do AUX6/FO6 włącznie).

2. Sam dekoder i druciarnia, ale dla uzyskania pełnego E1, dekoder musi mieć tyle wyjść, ile jest LEDów :D Co oczywiście jest możliwe i kto wie, czy nie tańsze.

Reasumując, jak już wysyłasz inne modele do Elvisa, to może i ten warto wysłać. Inaczej czeka Cię nie tylko lutowanie (w tym ręczna przeróbka płytek z oświetleniem w SM42), ale też żmudne programowanie dekodera, by uzyskać wszystkie żądane kombinacje.

Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.999 531 30
To znaczy co? Dekodery z wieloma funkcjami wymagają odpowiedniego gniazda, nie wiem, czy jest w handlu jest jakiś dekoder bez złącza, który miałby wszystkie podłączenia, w tym np. 8 wyjść funkcyjnych, wyprowadzonych w postaci luźnych przewodów. Ja spotkałem się tylko z dekoderami mającymi 8 luźnych przewodów, praktycznie jakby z uciętą wtyczką 8-pinową.
To model z czasów, kiedy dekodery były przeważnie 8-pin, w tym wiele z nich używało tylko 7-pin, nie było mapowania funkcji.
Informacja mocna nieścisła. Dobrze, że kolega @PP1970 zaznaczył "przeważnie 8-pin", już wtedy były dekodery ze złączem MTC21. A dekodery 8-pinowe zwykle (choć fakt, że nie wszystkie) miały AUX 1 wyprowadzony na jeden z pinów, a niektóre (np. ESU) miały też AUX 2 wyprowadzony oddzielne, fioletowym przewodem. Mapowanie funkcji jak najbardziej wtedy już było stosowane.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.269 88 0
Dekodery z wieloma funkcjami wymagają odpowiedniego gniazda
Nie wymagają - są oferowane z różnymi złączami lub bez złącza. ESU produkuje dekodery (podałem wyżej fragment instrukcji od jednego z kilku typów LokSound 5) z gniazdem 8-pin na wiązce przewodów + dodatkowe luźne kable + dodatkowe pady lutownicze. Sumarycznie jest 12 wyjść, chociaż wtyczka tylko 8-pin. Notabene, nie ma w ofercie ESU bez wtyczki - instrukcja mówi, żeby sobie po prostu tę wtyczkę odciąć :D

Informacja mocna nieścisła. Dobrze, że kolega @PP1970 zaznaczył "przeważnie 8-pin", już wtedy były dekodery ze złączem MTC21.
Producent modelu, zwłaszcza na rynek o ograniczonej sile nabywczej, dostosowuje swój model do popularnych/tanich dekoderów. Co nie znaczy, że nie istnieją lepsze/droższe. W tamtym okresie, gdy dekoderów 8-pin było na rynku bardzo dużo, można było je kupić za 70-80 zł. Dopiero, gdy "wyszły z mody", podrożały.

Historię projektu SM42 znamy. Raczej przeciwieństwo koncepcji EU07 od Schlesienmodelle, gdzie założono, że będzie pełna opcja ;)

dekodery 8-pinowe zwykle (choć fakt, że nie wszystkie) miały AUX 1 wyprowadzony na jeden z pinów, a niektóre (np. ESU) miały też AUX 2 wyprowadzony oddzielne, fioletowym przewodem. Mapowanie funkcji jak najbardziej wtedy już było stosowane.
Tak - i tutaj sam sobie odpowiedziałeś na kwestię, czy dekoder z wieloma funkcjami wymaga odpowiedniego łącza - no jak piszesz, wcale nie wymagał, bo miał dodatkowe kable.

Oprócz dekoderów z 2 dodatkowymi kabelkami i mapowaniem, jednocześnie były na rynku dekodery 8-pinowe bez żadnej funkcji dodatkowej poza światłami przód/tył. Czyli 7-pinowe. Stąd np. w parowozach przełącznik (zworka) do wybierania, czy generator dymu ma być na F1, czy razem ze światłami. Bo brali pod uwagę, że użytkownik może mieć dekoder działający na 7-pin.

Stonka od PIKO, o której tu rozmawiamy, wymagała tylko tego najtańszego, bo używała 7 pinów. To był rok 2012 :D

Ostatnio edytowane:

Arekmiz

Znany użytkownik
Reakcje
1.641 160 0
1. Specjalna płytka enkodująca kombinacje świateł.
Ale płytkę można dorobić i wtedy pasuje większość dekoderów. Zwróć jednak uwagę na rodzaje złącza, np @Elvis ma złącze 21MTC,
Reasumując, jak już wysyłasz inne modele do Elvisa, to może i ten warto wysłać. Inaczej czeka Cię nie tylko lutowanie (w tym ręczna przeróbka płytek z oświetleniem w SM42), ale też żmudne programowanie dekodera, by uzyskać wszystkie żądane kombinacje.
Dokładnie tak zrobię - wyślę do Elvisa. Sam babrał nie będę bo się na tym zupełnie nie znam. :)

M-G

Znany użytkownik
Reakcje
658 35 1
Cytują słynną naszą poetkę - "tu zaszła zmiana", czyli Piko w ostatniej stonce zmieniło montaż kół na osi z "gładkiego" na "wieloklinowy". Zmieniałem koła gumkowe na bezgumkowe i zauważyłem, że trudniej schodzą z osi (nie wymieniałem całego zestawu tylko zdjąłem koło z gumką i wcisnąłem na oś koło bez gumki). Dekoder ESU V5 generuje fajne dźwięki i stonka ładnie z nim jeździ.

THE_O_PL

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam,
mam problem z jedną z moich SM42 - po postawieniu na torach nie chce ruszyć - błyska za to światłami. Model z dekoderem jazdy, podmiana dekodera na inny nie usuwa problemu.
W analogu też nie chce działać (zaślepkę dekodera zainstalowałem ;) ).

Model z 2015 roku (SM42-1083) więc gwarancji już nie ma. Model mało eksploatowany.
Macie pomysł co może być przyczyną, i ewentualnie gdzie / do kogo mogę ją dać do naprawy?

Pozdrawiam, Łukasz

KacperWKK

Aktywny użytkownik
Reakcje
315 36 8
Witam,
mam problem z jedną z moich SM42 - po postawieniu na torach nie chce ruszyć - błyska za to światłami. Model z dekoderem jazdy, podmiana dekodera na inny nie usuwa problemu.

Model z 2015 roku (SM42-1083) więc gwarancji już nie ma. Model mało eksploatowany.
Macie pomysł co może być przyczyną, i ewentualnie gdzie / do kogo mogę ją dać do naprawy?

Pozdrawiam, Łukasz
1. TORY
2.KOŁA
3.BLASZKI
4. SILNIK
5.ELEKTRONIKA.
Wyjąć dekoder włożyć zaślepkę puścić w analogu.
Jeśli nie drgnie w analogu lok do przeglądu

szprync3

Aktywny użytkownik
Reakcje
99 22 5
Witam,

Pozdrawiam, Łukasz
Ja polecam WAMOS p. Piotr Kozłowski

SU45-034

Aktywny użytkownik
Reakcje
839 90 3
W tegorocznych nowościach szykowana jest SP42-051. Zastanawiam się, czy wybór tego egzemplarza jest słuszną koncepcją patrząc na dodatkowe "coś", co lokomotywa miała zamonotowane przy segmentach chłodnic.

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.430 137 19
W tegorocznych nowościach szykowana jest SP42-051. Zastanawiam się, czy wybór tego egzemplarza jest słuszną koncepcją patrząc na dodatkowe "coś", co lokomotywa miała zamonotowane przy segmentach chłodnic.
Zapewne jest to model z serii "dla modelarzy" (zrób to, czego nie zrobił/nie mógł zrobić producent), czyli typowa "podstawa", aby stworzyć z niej "coś" więcej. Czy jest to słuszna koncepcja? Jeden pasjonat powie 'tak', drugi powie 'nie' (parafrazując rabina ze "Świata według Ludwiczka").

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.785 443 99

SU45-034

Aktywny użytkownik
Reakcje
839 90 3
Zapewne jest to model z serii "dla modelarzy" (zrób to, czego nie zrobił/nie mógł zrobić producent), czyli typowa "podstawa", aby stworzyć z niej "coś" więcej. Czy jest to słuszna koncepcja? Jeden pasjonat powie 'tak', drugi powie 'nie' (parafrazując rabina ze "Świata według Ludwiczka").
Panie Mecenasie PIKO mam pytanie, czy jest mi Pan w stanie podać wymiary tej skrzynki żeby mógł sobie samodzielnie to przerobić?

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.785 443 99
Panie Mecenasie PIKO mam pytanie, czy jest mi Pan w stanie podać wymiary tej skrzynki żeby mógł sobie samodzielnie to przerobić?
Ja odpowiem tak... na mój gust... biorąc pod uwagę trochę zdjęć w Internecie łatwo można to wykalkulować z proporcji --- biorąc pod uwagę usytuowanie tego względem barierki. Co ciekawe, podobne "coś" ma SP42-001....

Przeglądając zdjęcie SP42-001 z lat 70 tych (KLIK) zauważyć można, że tego nie ma. Czyli dodano to w późniejszym okresie eksploatacji na niektórych SP42.

Dokładniejsze usytuowanie tego elementu (tu na SP42-001) widać na tej fotce z boku:

001.jpg

źródło: KSK SP42-001 , Wrocław Główny depot 12.05.2018 | szogun000 | Flickr

Czy to jest jakoś znormalizowane i na SP42-051 ma te same wymiary.... tego nie wiem na 100%....

Ostatnio edytowane: