• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii SU42/SM42/SP42

Arekmiz

Władza może wszytko
Reakcje
2.203 222 0
Proste pytanie: Czy żeby wymienić koła w stonce Piko (zamienić takie z gumkami na takie bez gumek) muszę wyjąć wózki? Czy można to zrobić bez wyjmowania wózków? W innych lokomotywach po odkręceniu śrubek od spodu wózka można zdjąć obudowę i dostać się do kół/osi. A tu odkręciłem śrubkę, wyjąłem taką małą prostokątną blaszkę i nie wiem co dalej...

Bigi45

Aktywny użytkownik
Reakcje
192 5 0
Nie trzeba wyjmować wózków. Jest to jeszcze trudniejsze.
Niestety dostanie się do kół jest dość problematyczne albowiem ta "nakladka" na wózek jest na zatrzaski które dość mocno trzymają. Trzeba je bardzo umiejętnie i z wyczuciem podważyć. Plastki jest też bardzo kruchy wiec trzeba uważać.

Arekmiz

Władza może wszytko
Reakcje
2.203 222 0
Nie wiem skąd ta powyższa opinia o mnie, ale stanowczo jej zaprzeczam. Jak widać nie wszystko wiem, dlatego pytam.

Analogicznie, jeśli ktoś na tym forum pyta o coś, a ja akurat to wiem, to jak najbardziej - dzielę się tą wiedzą. :)

Pawel

Aktywny użytkownik
H0e
Reakcje
477 2 1
Zatrzask jest z dwóch stron wózka, oczywiście wystarczy podważyć jeden.
Mi o dziwo zawsze się udawało, jakieś narzędzie z płaską końcówką, i do dzieła :) Ten plastik nie jest wcale taki kruchy, ale oczywiście trzeba uważać.
Ja zawsze odciągałem zaczep od zewnątrz, od strony ostoi, ale wiem że niektórzy próbowali też od wewnątrz, od strony wózka.