• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii SU42/SM42/SP42

Nicol83

Nowy użytkownik
Reakcje
8 0 0
Jeżeli masz fabryczną płytkę tj. z gniazdem 8-pin, to głośnik i UPS można przylutować tylko do dekodera. Gniazdo 8-pin ma za mało pinów, żeby obsłużyć takie ekscesy :D
Dziś dostałem ups'a i chciałbym się tylko zapytać do jakich wystających kabli z dekodera mam go przylutować?

Załączniki

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.269 88 0
Podobnie wyglądały we wcześniejszych modelach, jeżeli Kolega ma na myśli umiejscowienie tych kwadratowych LEDów. Pozostaje wymienić, jeżeli komuś zależy na dopieszczeniu modelu.

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.429 137 19
To jak to w końcu ma być - który format zapisu jest poprawny:
dzień/miesiąc/rok czy rok/miesiąc/dzień ?
Nie pamiętam jaki w tym czasie obowiązywał, ale raczej rok/miesiąc/dzień, a to że zapisywano to różnie tzn. "jak komu wyszło" to inna para kaloszy. Najważniejsze aby było zgodnie z pierwowzorem, a czy zgodnie z normą... to już nieistotne, jeśli tak miał oryginał.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.269 88 0
Oznaczenie na modelu 85t jest prawidłowe.
Pytanie było, czy oznaczenie na oryginale jest prawidłowe, w sensie zgodności z obowiązującymi wtedy normami.
To nie jest żaden wyjątek - mam takie oznaczenie na większości modeli lokomotyw z ep. IVa-IVb, w tym Roco, Piko, Albert. Dokładnie "85t" z małym "t". Wachlarz producentów i modeli jest zbyt duży, by to był czyjś błąd.

arvent

Aktywny użytkownik
Reakcje
598 8 0
SM42 i EU07 to przykład kompromisu na jaki poszło PIKO. Pomijając szczegóły wózków o których wyżej mowa, chcąc wyprodukować przy okazji produkcji SM42 także SP42, PIKO zrobiło uproszony model SP42 o tyle, że i elementy podwozia w serii SP42 są niestety żywcem wzięte od SM42, a jak wiadomo lokomotywy te mają inne szczegóły podwozia:

Zobacz załącznik 644702

Jak pisałem.... w SP42 PIKO rażą mnie z kolei szczegóły podwozia (od SM42). Nie bronię PIKO pisząc to, ale stwierdzam, że finansowo wolałem taką od PIKO za 550zł niż metal za 2K....
Czy w niejednokrotnie poruszanym temacie ujednoliconego podwozia dla modeli SM/SP42 od PIKO, ktoś podjął się próby wykastrowania fabrycznych wyprasek zbiorników paliwa i odwzorowania właściwych zbiorników paliwa i wody dla serii SP42?
PKP CARGO SP42-051 Jelenia Góra depot 12.04.2009 flickr szogun000 2.jpg

SP42schemat.png