• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii SU42/SM42/SP42

arvent

Aktywny użytkownik
Reakcje
597 8 0
Dla zdezorientowanych, chodzi o to:

Zobacz załącznik 956449
...i jest tylko po jednej stronie. Przy okazji z ciekawości... Ktoś wie co to?

źródło: PKP CARGO SP42-051 , Jelenia Góra depot 12.04.2009 | Flickr
W tej skrzynce przechowywane były dwa węże strażackie (długi i krótki) do naboru wody do kotła parowego WB-5 ...przynajmniej w okresie obsługi tej lokomotywy przez drużyny jeleniogórskie. Sama skrzynka była już na tej SP42-051 jeszcze sprzed rewizji z 1998 roku, ale nie mam pojęcia kiedy, kto i po co ją zbudował. Węże strażackie trzymane w tej i innych jeleniogórskich SP42 nie były podpisane, więc wędrowały z jednej na drugą względem potrzeb. Maszynista, który nią jeździł podaje przykład, że jadąc do Lubawki, to w Marciszowie, czy Janowicach Wielkich podjeżdżało się pod sam hydrant, więc szukało się krótkiego węża. Na zdjęciach, które zebrałem, jeżeli widać tą skrzynkę, to nigdy nie była zaryglowana ...pomimo tego, że po jej bokach są dospawane płaskowniki z otworem, a na środku drzwiczek jest skobel. SP42-001 miała skrzynkę zupełnie innej konstrukcji.
Najlepiej konstrukcję skrzynki ukazuje wycinek ze zdjęcia odstawionej SP42-051 Jelenia Góra 27.07.2007 Autor: Bahnbilder von W. + H. Brutzer
skrzynka gladka.jpg

Jeżeli ktoś chce się pokusić o odwzorowanie tej skrzynki, to w przypadku dostosowywania jej do modelu PIKO trzeba ją trochę zakłamać, ponieważ jej realne proporcje wymagają zmiany, żeby zgadzało się z pewnymi elementami modelu. Sama skrzynka wysokością sięga poniżej dolnej krawędzi żaluzji chłodnicy i jest tak samo szeroka jak żaluzje ...jednocześnie wysokość skrzynki kłóci się z proporcjami barierek, ponieważ jak na zdjęciu powyżej, skrzynka powinna być wyższa jak połowa wysokości słupka do poprzeczki, a w modelu PIKO to się tak nie zgra.
Pewien Pan z forum już projektuje ją z elementów fototrawionych, więc temat jeszcze powróci na forum.

Inna sprawa, z którą walczę...
Czy ktoś podsiada rysunki techniczne elementów podwozia i mam tu na myśli głównie zbiorniki powietrza, wody i paliwa?
Chcę chociaż odwzorować stelaż okalający zbiornik powietrza, który to ma charakterystyczny kształt trójkąta wykonanego z kątowników.
Do tego stelaża był zawieszany czujnik SHP i na pewno o wiele więcej innych drobnych elementów.
Ewentualnie gdzie dorwę fizycznie kociołka, który ma te elementy? ...albo gdzie trafię na odstawioną którąś stonkę, która chociaż ma ten stelaż na zbiorniku powietrza? Wtedy porobię zdjęcia, pomierzę, zobaczę jak to się ma do proporcji modelu PIKO i może jakoś estetycznie uda się chociaż dodać ten trójkąt, który jednak jest charakterystyczny dla serii SP42. Miejsce wlewu paliwa w modelu SP42 PIKO też nie odpowiada temu co miał oryginał, więc gdyby iść na grubo z podmianą zbiorników, byłoby trzeba przesuwać wlew paliwa, dodać wlew wody, co jest już jednak co raz głębszą ilością modyfikacji, a gdyby do tego dodać dostosowanie właściwego układu drzwi i żaluzji, to już totalna demolka jednak ogólnie ładnego modelu.
Dlatego dodanie tylko stelaża zbiornika powietrza z tym trójkątem, to możliwy element będący subtelną wartością dodaną.
Poniższy wycinek jest z SP42-105
SP42 zbiorniki.jpg

Alek

Aktywny użytkownik
Reakcje
281 18 0
Ale podąłeś link do SP42, a pytanie dotyczyło SM42. Poza tym @Alek nie napisał dokładnie o którą SM42 chodzi bo pewne różnice w częściach występują.
To celowy zabieg gdyż potrzebuję element wspólny dla wszystkich odmian ;)

Najłatwiej skorzystać z zakładki ze strony PIKO - Części zamienne/instrukcja obsługi. Po wpisaniu numeru katalogowego, ukazują się linki z dedykowanymi instrukcjami oraz wykaz wszystkich części z informacją o ich dostępności.
Wszystko piknie tylko trzeba mieć numer katalogowy, a ta wyszukiwarka działa tak dziwnie że nie znajduje po nazwie modelu, w ogóle optymalizacja na Jabłku jest fatalna, główna wyszukiwarka nie znajdzie niczego po nazwie stąd zawracam Wam gitarę. Po zalogowaniu na Windowsa znalezione - dzięki!

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.478 443 99
Zorganizowanie elektroniki w tym modelu w kontekście ostatnich wypustów, np. ET21.... to jakieś nieporozumienie... Kablologia z dekoderem dźwięku.
Koledzy, pytanie.
Podłączyłem do SM42 PIKO dekoder ZIMO MX645 (tak się chyba nazywa), ale nie ważne. Kwestia jest taka, że wszystko gra i buczy, jeździ, światła świecą..... ale jedna strona nie daje czerwonych. Które kabelki (kolor) odpowiadają za czerwone?

Jest niebieski, żółty i biały. Któryś jest wspólny, któryś to białe, a któryś czerwone. Ktoś wie jaki kolor to czerwone?

20231118_181629.jpg

Pewnie któryś z tych kolorów źle polutowałem do dekodera.

Ostatnio edytowane:

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.478 443 99
Dobra.... doszedłem do tego. Za czerwone odpowiada biały. Może komuś to się przyda.
PS.... kto wymyślił lutować ze sobą 3 kable? :)

20231118_183558.jpg

...teraz świecą:

20231118_183636.jpg

Te ich instrukcje to o d....e potłuc. Nic w nich o tym nie ma. Jak ktoś sam majstruje musi sam rozkminiać....

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.478 443 99
Istnieje płytka: https://forum.modelarstwo.info/threads/różności-dcc-by-grzes.24633/post-883493 porządkująca to oświetlenie, ale nie oferuje wszystkich sygnałów. Jeżeli powstałoby coś lepszego, pewno znalazłoby nabywców.
Tak to powinno być zrobione od początku. @Grzes dał czadu. Porządnie to wygląda. Ja się zastanawiam czy nie wyciąć jeszcze wentylatora i dać fototrawiony. Byłoby którędy ciepło odprowadzać z tej ciasnoty. Dekodery chyba trochę grzeją środek.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.132 88 0
Tak, stonka ma potencjał jako baza :D

Z nowym wentylatorem, malowaniem od Mariusza, reflektorami z Rybnika i płytką od Krzysztofa, zaczyna wyglądać jak model ;)

PKP_SM42-542_b.jpg
PKP_SM42-542_l.jpg

Właściwie powinienem znaleźć jej teraz jakiś dobry silnik.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.132 88 0
Fakt. Czytając wpis kolegi @PP1970, to chyba ten model jest wart 4x więcej niż bazowy.
Licząc bazę, części i usługi, wychodzi mniej więcej jak za nowy model ST43 z wymianą reflektorów.

Motywacja wzięła się stąd, że jak widać z rynku, seryjnego modelu SM42 w fabrycznym malowaniu nie ma i nie będzie. Zacząłem więc szukać konwertera, początkowo tylko do przemalowania - ale potem ruszyła lawina ;) Elektronikę do reflektorów i kabiny na tym poziomie mogłem ogarnąć bez kupowania płytki, byłoby o stówkę taniej i pajęczyna w środku.

Można drożej :D ale odpuściłem wcześniejsze wersje z inną ostoją. Moim celem był fabryczny model z IVa i ten nr inwentarzowy idealnie pasował.

Następne planowane przedsięwzięcie to ET22, tutaj szukam kto by mi skonwertował (okna, żaluzje i malowanie) do wersji fabrycznej z IVa, a reszta bajerów nie jest aż tak pilna, bo to jednak model bazowy na dużo wyższym poziomie.

Ostatnio edytowane:

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.478 443 99
Licząc bazę, części i usługi, wychodzi mniej więcej jak za nowy model ST43 z wymianą reflektorów.
Ciekawe. Wymiana reflektorów + te reflektory to chyba grubo ponad 500. Konwersja jaką tu widzę (modyfikacja budy, elementy foto-trawione, brak górnych reflektorów, malowanie +kalki) to chyba z 1000.... +model bazowy 750 + płytka nowa elektroniczna (nie wiem za ile) + dekoder..... także się zbiera....