• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii SU42/SM42/SP42

M-G

Znany użytkownik
Reakcje
658 35 1
Czy zwalniała znacząco w stosunku do jazdy luzem? Jak nie miałeś w tych wagonach oświetlenia (nie dotyczy Robo), to raczej dobrze się toczą - chociaż 15 osobówek to naprawdę imponujący skład.
Robo ma blaszki do odbioru prądu, więc cały czas jakby są bardziej "obciążone"podczas jazdy. Natomiast "przechlapane" mają oczka sprzęgające, zwłaszcza to pierwsze za lokomotywą, czy też za pierwszym lub drugim wagonem - potrafi się urwać przy szarpnięciu składem, zwłaszcza jak jeszcze zakręt go"trzyma". Marzy mi się makieta, z której wystartuje 15-sto wagonowy skład niczym onegdaj wakacyjny TLK Posejdon z Lublina.

Krzysztof Fiałka

Znany użytkownik
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
1.371 21 0
Polecam rozwiązanie kolegi Grzes. Piękne, "czyste" rozwiązanie. Własny montaż i 100% zadowolenia.
Tym razem nie będzie oświetlenia wagonów :D

Projekt płytki do SM42 od PIKO klarował się w mojej głowie już od dawna. Mając zlecenia na montaż dekodera dźwiękowego + światła manewrowe + kondensator UPS i czasami oświetlenie kabiny stwierdziłem, że taka " druciarnia " nie może mieć racji bytu.
Poniżej zdjęcia montażu dekodera ( bez oświetlenia kabiny - dodatkowe 2 druty :( )

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.269 88 0
Ale na zacytowanym foto pokazujesz nadal płytkę z gniazdem 8-pin, a rozwiązanie polegało na zrobieniu nowej płytki z większym gniazdem. Warto wczytać się w post, który podlinkowałeś. Imponujące jest to:

Właśnie miałem zamiar zabrać się za SP42:
- włożyć dekoder w fabryczne gniazdo 8-pin
- 2 kable, w tym jeden wprost z płytki dekodera, poprowadzić do świateł czerwonych, żeby je oddzielić od białych
- ew. oświetlenie kabiny to kolejne 2 kable, tego nie unikniemy
- światłeł manewrowych nie wykonać (przy SP nie są tak niezbędne, jak przy SM), co pozwoli mi uniknąć rycia (dosłownie) w płytkach oświetlenia i prowadzenia kolejnych kabli z dekodera.

Z takim rozwiązaniem, do świateł czołowych będzie tyle samo kabli, co fabrycznie - z tym, że jeden z nich będzie prosto z dekodera, bo 8-pin zapewnia tylko 3 wyjścia funkcyjne, a potrzeba 4. Płytki oświetlenia nie ulegną zmianie - metoda mało inwazyjna.

Ewentualne światło w kabinie to jeszcze 1 wyjście funkcyjne z dekodera i plus z płytki.

Ale rzeczywiście, płytkę kolegi Grzes warto rozważyć zamiast tego dłubania.

Ostatnio edytowane:

Krzysztof Fiałka

Znany użytkownik
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
1.371 21 0

RMP

Aktywny użytkownik
Reakcje
820 30 0
Nie obraź się, ale pomocne by było gdyby zawierało pełne zestawienie, a nie jedynie 2/3
Może i masz rację. Zestawienie robię dla siebie, a tu zamieściłem jakby komuś czasem się przydało.
Prywatnych lok. nie ujmuję w zestawieniu bo mnie po prostu nie interesują, a lok., które były dostępne w zestawach startowych trudno zidentyfikować.

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.430 137 19
Nie obraź się, ale pomocne by było gdyby zawierało pełne zestawienie, a nie jedynie 2/3 ;)
Zestawienie robię dla siebie, a tu zamieściłem jakby komuś czasem się przydało.
Jeśli będę mieć trochę wolnego czasu w przerwie świątecznej lub noworocznej, to może wrócę do tematu sporządzenia listy wszystkich dotąd wydanych modeli lokomotyw serii SM42/SP42, ale potrzebuję na to po prostu trochę wolnego czasu, o który mi coraz ciężej.