• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii SU42/SM42/SP42

M-G

Znany użytkownik
Reakcje
658 35 1
Ja upchnąłem 2 x 1000uF/16V - napięcie pracy "na styk":
DSC04205.JPG

(rezystor i dioda zamontowane prowizorycznie)
DSC04206.JPG

aby się zmieściły trzeba było podpiłować obudowę od wewnątrz, na styku kondensatorów (czyli "po bokach") ściąć ich izolację i podpiłować ciężarek jak na fotce wyżej; ale w końcu wymieniłem koła na bezgumkowe i problem zatrzymywania na rozjazdach prawie zniknął.

KacperWKK

Aktywny użytkownik
Reakcje
315 36 8
Ja upchnąłem 2 x 1000uF/16V - napięcie pracy "na styk":
Zobacz załącznik 858541
(rezystor i dioda zamontowane prowizorycznie)
Zobacz załącznik 858542
aby się zmieściły trzeba było podpiłować obudowę od wewnątrz, na styku kondensatorów (czyli "po bokach") ściąć ich izolację i podpiłować ciężarek jak na fotce wyżej; ale w końcu wymieniłem koła na bezgumkowe i problem zatrzymywania na rozjazdach prawie zniknął.
A gdzie ma Pan Głośnik?.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.269 88 0
U mnie właśnie tam jest. Jednemu koledze też zamontowałem. Oczywiście nie kostka, tylko owal. Rozumiem, że jak ktoś koniecznie chce kostkę, to nie ma wyjścia. Ja nie jestem super muzykalny i po prostu nie słyszę różnicy :D

Ta stonka kolegi trafiła do mnie do poprawki właśnie po czyjejś przeróbce, gdzie głośnik kostka był w którymś z końców pudła, kondzio w drugim końcu, działało to średnio, a szalę przeważył urwany kabel od oświetlenia kabiny. Zlecenie naprawy, zmiany głośnika na owal i dodanie kondziów wykonałem - i wtedy dowiedziałem się, że istnieją płytki do stonki pod Plux22.

Teraz zabieram się za modernizację mojej stonki. Lepszy model pewno nie wyjdzie, więc podłubię w istniejącym. Światła manewrowe, oświetlenie kabiny, rozdzielenie czerwonych końcówek, kondensatory ile wlezie.

Przydałoby się zdobyć zestawy kołowe bez gumek.

Ostatnio edytowane:

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.269 88 0
Koledzy znowu mnie zmotywowali :D

Dekoder ESU LokSound V4 od Elvisa (odzysk z innego modelu), lutowany na kablach.
Rozdzielone czerwone końcówki i światła manewrowe z prawej - drobne przeróbki na płytkach oświetlenia (przecięte ścieżki, zlutowane mostki).
Reflektory długie/krótkie. Oświetlenie kabiny.
Maszynista Janisław (inwalida bez nóg).

Głośnik owalny w komorze pod lokomotywą. W tym samym miejscu, co u kolegi @kemot324 upchnąłem 2 kondensatory po 1000 µF / 25V, poprzecznie do toru. Obciążnika nie szlifowałem; wyjąłem go, ale teraz pod przednim kondziem nadal jest miejsce, np. na jeden 470 µF. No i powinien się zmieścić jeden 1000 µF na drugim końcu loka - ale nie bądźmy zachłanni.

Stara, jak na dzisiejsze czasy siermiężna, niedoceniana stonka zaczyna dawać radość po takiej przeróbce :)

PKP_SM42-546_h.jpg
PKP_SM42-546_e.jpg
PKP_SM42-546_d.jpg
PKP_SM42-546_f.jpg
PKP_SM42-546_g.jpg

Została mi do poskładania elektronika dawcy dekodera (SM42-1021), żeby przywrócić stan fabryczny - może się komuś przyda. Ładnie jeździ, ale nie moja epoka. Teoretycznie mógłbym zrobić w niej światła manewrowe pod F1 (dekoder 8-pin ma wolne wyjście), ale muszę się zastanowić, jak wtedy będzie działała w analogu.

Ostatnio edytowane:

Alana

Aktywny użytkownik
Reakcje
272 2 1
U mnie jak robilam moje stonki to wywalenie tych malych obciaznikow na koncach modelu za plytka oswietlenia mocno pogorszylo wlasciwosci trakcyjne. I albo mam juz dojechane stonki, albo cos w tym jest.
Jak to wyglada w twojej?

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.269 88 0
Nie widzę różnicy. Generalnie uciąg stonki był mały i pozostał mały. Na łuku R3 stonka ciągnąca wagon pomiarowy zwalnia o 30%.

Ciągnięcie (a tym bardziej pchanie) wagonu czyszczącego stonką nie udawało się już przed przeróbką. Od takich zadań jest suka, a najlepsza była ludmiła. Nawet niemiecka BR 106 ciągnie znacznie lepiej. Stonka to tanio zrobiony model.

Można mieć obciążnik i kondzie, jak kolega wyżej pokazał. Tak czy owak, ten model najlepiej jak jeździ sam, albo z malutkim składem.

Ostatnio edytowane:

KacperWKK

Aktywny użytkownik
Reakcje
315 36 8
Koledzy znowu mnie zmotywowali :D

Dekoder ESU LokSound V4 od Elvisa (odzysk z innego modelu), lutowany na kablach.
Rozdzielone czerwone końcówki i światła manewrowe z prawej - drobne przeróbki na płytkach oświetlenia (przecięte ścieżki, zlutowane mostki).
Reflektory długie/krótkie. Oświetlenie kabiny.
Maszynista Janisław (inwalida bez nóg).

Głośnik owalny w komorze pod lokomotywą. W tym samym miejscu, co u kolegi @kemot324 upchnąłem 2 kondensatory po 1000 µF / 25V, poprzecznie do toru. Obciążnika nie szlifowałem; wyjąłem go, ale teraz pod przednim kondziem nadal jest miejsce, np. na jeden 470 µF. No i powinien się zmieścić jeden 1000 µF na drugim końcu loka - ale nie bądźmy zachłanni.

Stara, jak na dzisiejsze czasy siermiężna, niedoceniana stonka zaczyna dawać radość po takiej przeróbce :)

Zobacz załącznik 859543 Zobacz załącznik 859544 Zobacz załącznik 859545 Zobacz załącznik 859546 Zobacz załącznik 859547

Została mi do poskładania elektronika dawcy dekodera (SM42-1021), żeby przywrócić stan fabryczny - może się komuś przyda. Ładnie jeździ, ale nie moja epoka. Teoretycznie mógłbym zrobić w niej światła manewrowe pod F1 (dekoder 8-pin ma wolne wyjście), ale muszę się zastanowić, jak wtedy będzie działała w analogu.
Zadam proste pytanie jak Pan poprowadził przewody do głośnika do tego luku gdzie ja mam ciężarek na śrubki.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.269 88 0
Zadam proste pytanie jak Pan poprowadził przewody do głośnika do tego luku gdzie ja mam ciężarek na śrubki.
Wepchnąłem je przez kanał kablowy. Z tego kanału wystaje szary kabel od silnika.
CB11354B-EB62-46C0-B298-8CB23E6A0B65.jpeg

Najpierw wpycham jeden, potem drugi. Cierpliwie. Od razu się nie uda - ale przez ten kanał widać światło, jak się wyjmie ciężarek pod lokiem.

376FCC5C-7D39-473A-B605-2FD9AD015201.jpeg

Bez problemu zapinam 10 wagonów do stonki "bezgumkowej".
No tak. Towarowych, nie Robo i nie stary Tillig, spokojnie uciągnie tyle. Przy czymś większym na haku moja stonka stawała :D Do 25 wagonów o różnej toczności to już nie jest dobry lok. Zresztą, widać po silniku, taki zabawkowy.

@Alana Twoja bez ciężarków ślizgała się, czy traciła zasilanie?

Ostatnio edytowane: