Od tygodnia jestem posiadaczem zestawu startowego nr kat. 97937 z SM42-606. Niestety, podczas testowania nowego loka na torze w analogu, doświadczyłem dość nieprzyjemnego terkotania układu napędowego. Na gorąco nie wiem co jest przyczyną, gdyż lokomotywy jeszcze nie otworzyłem. Oczywiście lokomotywa też przy tym szarpie i napęd głośno pracuje terkacząc. Czy jest ten temat znajomy Kolegom? Być może ten temat był już podnoszony? Byłbym wdzięczny za wskazówki. Zakładam, że dekoder nie ma wpływu, spodziewam się raczej mechanicznej wady. Co Koledzy by doradzili?
Profilaktycznie zacząłem sprawdzać po kolei inne modele stonek, zakupionych ładnych kilka lat temu i w jednym z modeli odkryłem przeraźliwe terkotanie niczym traktor, dużo gorsze i głośniejsze niż w opisanym powyżej modelu. Nigdy wcześniej tej lokomotywy nie używałem, gdyż modele spoczywały u mnie w pudełkach. Ten model jest oczywiście po okresie gwarancji i tylko naprawa we własnym zakresie wchodzi w grę.
Mam jakiś punkt odniesienia, gdyż mam też najnowszą stonkę PKP IC SM42-616 i ta chodzi bez zarzutu.
Dodam tylko, że wszystkie modele były testowane w analogu, użyłem zasilacza z zestawu startowego.
Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.