• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii SP45/SU45

KoVaL

Znany użytkownik
Reakcje
3.370 64 5
Malowanie było bardziej kontrastowe do numeru 100, było takie jak na zdjęciach Piko ,czyli ciemno zielone i seledynowe ,powyżej nr.100 jasno zielone -zielone "trawiaste". Była o tym już kiedyś dyskusja ,chyba odnośnie projektu SM.

Ostatnio edytowane:

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
4.341 67 3
Coś by mogło być na rzeczy. Najładniejsze kolory z SP45 z epoki IV miała 234. 082 też ma całkiem ładne kolory. Ale to co jest na zdjęciach modelu 155 to jakaś porażka. Niebieski seledyn z ciemną oliwką. Tak ta lokomotywa mogła by wyglądać po jakiejś naprawie okresowej ale nie fabrycznie. Jak tak będzie ta lokomotywa wyglądać to takiego modelu nie kupię. Z resztą nie muszę bo 082 i 234 w zupełności mi wystarczą.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.872 475 99
Zarówno ten model SP45-155 jak i SU46-039 to są lata 70-te. Jak wydawali wspomnianą SU46, to też pokazywano jej zdjęcie niemal fabryczne (bądź fabryczne) i każdy widział jakie są na nim kolory. Góra była bardzo jasna ale nadal zielona. Zastanawiam się dlaczego (skoro są to egzemplarze fabryczne z malowaniem zapewne znormalizowanym przez zamawiającego czyli PKP) mieli by malować w oryginale górę w inne kolory w SP45-155 niż w SU46-039? Jeśli zdjęcia modelu SP45-155 nie przekłamują kolorów, to przecież na oko z nich widać, że to zupełnie inna barwa niż ta użyta w modelu SU46-039 (i ta widoczna na zdjęciu oryginału SP45-155).
Nie wiem skąd pomysł, by ten model SP45-155 tak pomalować. Nawet oglądając zdjęcia oryginału widać, że górny kolor jest bardziej jasno-zielony (jak w SU46-039, albo SP45-082), a nie wchodzący w odcienie niebieskiego jak to jest w modelu.
Jak dla mnie zwalili to malowanie - strasznie jak się to mówi "wali po oczach" kontrast między ciemną zielenią, a górnym kolorem ewidentnie z innej palety niż zielenie. Beznadziejnie to wygląda. Wstawianie tu na siłę prześwietlonych, wyszukanych w Necie zdjęć jakichś egzemplarzy uzasadniających na siłę, że jest OK jest naciąganiem rzeczywistości.
Mają zdjęcie konkretnie tego egzemplarza (nie jedno) i jak wraz robią po swojemu..... :( Jakiś daltonista chyba tam pracuje od jakiegoś czasu....

por.jpg

Ostatnio edytowane:

SP45-166

Aktywny użytkownik
Reakcje
974 41 3
Niestety jest to kolejny model PIKO który ma źle dobrane kolory, co widać. Ktoś ma tam ewidentny problem z rozróżnianiem palety barw.
ET21-92 powinna być zielono miętowa, a wyszła tak jak 157 tyle że bez żółtego czoła. Nie te odcienie.
ST44-966 także jest coś z kolorami jak dla mnie. Jest za ciemna. Prawie dobrze choć jednak za ciemne te barwy. Jeżeli ktoś ma wątpliwości, proszę o przystawienie obok siebie dwóch okien przeglądarki w jednym mając otwarte zdjęcie z 2004, w drugim zdjęcie modelu... Z późniejszym wyblaknięciem tej maszyny w seledyn nawet nie warto dyskutować.
No i teraz ten 155, kolejny gdzie nie tylko jasność koloru jest nie taka ale także nie te odcienie. Ten górny kolor jest zbyt intensywny, ten dolny za ciemny jeżeli chcemy odtwarzać malowanie fabryczne tej maszyny (miało być chyba wzorowane na odcieniach 264 z fotografii fabrycznej). Przeszła naprawę główną w 1989 roku (była to jej ostatnia naprawa okresowa) i trzeba przyjąć że dopiero wtedy zmieniła barwy z fabrycznych na inne (bardziej zielono-miętowe w odcieniach.
Ja sobie ją wezmę, pododaję ozdobników, fajnie będzie mi się różnić od 082 i 234, ale nie rozumiem dlaczego PIKO od dłuższego czasu ma problem ze zrobieniem lokomotywy według zdjęcia? To może trzeba takie IV epoki robić które nie mają zdjęć? :p

A Piko polecam porządniejszą kwerendę archiwalną lub zatrudnienie kogoś kto się na tym zna. Tu na szybko mamy SP45-160 (czyli na 100% ta sama seria produkcyjna). Lokomotywa miała wypadek zakończony w znany i spektakularny sposób kasacją (Otłoczyn) zaledwie 5 lat po wyprodukowaniu. Więc jej zdjęcie przed wypadkiem jest na 200% w stanie i malowaniu fabrycznym. Oto one:
https://www.facebook.com/knmipok/photos/a.656618461040674/1547969178572260/?type=3
Kolejne: SP45-162 tuż po opuszczeniu fabryki:
https://www.facebook.com/photo/?fbid=513958984075028&set=a.473475931456667
można zrobić kwerendę? TAK tylko trzeba mieć wiedzę czego szukać, gdzie szukać i chcieć.
Czy kolory są dobre to sobie sami odpowiedzcie
A już w ogóle to dziwi mnie że jeszcze do tej pory nie powstała maszyna w takim malowaniu z pięknymi ozdobnikami nadanymi przez drużyny trakcyjne (jak np SP42-049)

Ostatnio edytowane:

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.932 583 107
Ech, naprawdę jestem wściekły. Piko mam wrażenie ma głęboko w dupie jakie barwy miała lokomotywa którą odwzorowują. Malują je tak, aby były inne niż juz wydane i żeby były kupowane tylko dlatego że wygląda inaczej niż wydane już wcześniej w tej epoce. I do tego wrocławska:ostrozny:. Po macoszemu traktują dolnośląskie. A ja już wydają tak porządany przez wielu model to tak go fatalnie psują. Ciekaw jestem co powie kolega @Remaj12 czy nabierze wody w usta?

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
2.293 63 4
Tylko przy odtwarzaniu oryginalnych barw pamietajmy zanim zaczniemy wydziwiac jaki był w dokumentacji. Dla przypomnienia 111A to khaki, aa okna słomkowy jasny wg palety barwa firmy produkującej lakiery. tak jest w dokumentacji, nie ma RAL-ów i tylko ten co ma kule wyczaruje właściwy odcień. A podanie seledyn to jaki to RAL?

Krzysztof Fiałka

Znany użytkownik
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
1.698 26 0
Patrzycie na zdjęcia zrobione na kliszy pewnie ORWO x-lat temu, aparatem może Zorka 5, na ustawieniach może za pomocą światłomierza, albo bez, zeskanowane i wyświetlone na ekranie monitora.
Może i kolory nie są właściwe, nie wiem, ale ocenianie ich poprawności na postawie tych zdjęć, bardzo dyskusyjne. No chyba, że pamiętacie jak wyglądały w naturze, to pełen szacun.

SP45-166

Aktywny użytkownik
Reakcje
974 41 3
Krzysztof- nie zgadzam się. Zdjęcia podlinkowane przeze mnie maszyn 160, 162, jak i prezentowane zdjęcia 155 są autorstwa osób pochodzących zza żelaznej kurtyny (George Woods, Lou Johnson), którzy zapewne mieli dostęp do dobrej jakości klisz (Kodak, Agfa). Więc ten argument upada. Szczególnie zdjęcia 162 i 155 autorstwa tej samej osoby przy różnych oświetleniach, dość dobrze oddają kolory fabryczne tej serii. Oczywiście w czasie produkcji przez przeszło 6 lat, barwy się nieco zmieniały (pewnie zastosowano lepsze lakiery pod koniec produkcji), ale barwy nałożone na model 155 są niestety przejaskrawione

Krzysztof Fiałka

Znany użytkownik
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
1.698 26 0
@SP45-166. Może Kodak i Agfa miały lepsze klisze. Ale pozostaje jeszcze pogoda otoczenie, światło (inaczej kolory wyglądają w pełnym słońcu a inaczej przy częściowym lub całkowitym zachmurzeniu), skanowanie, obróbka i wyświetlanie na ekranie. Postawisz dwa monitory obok siebie różnych producentów z tym samym zdjęciem i już są różne kolory, nawet jak ustawisz te same parametry. Popatrz na zdjęcia z #1.863 i z #1.870, to są te same zdjęcia, tylko z delikatną korektą.
Zwróć uwagę, że zdjęcia reklamowe, które dziś oglądamy na każdym kroku mają bardzo mało wspólnego z rzeczywistością, jest totalna obróbka cyfrowa.
Z tych właśnie powodów nie dobiera się kolorów według zdjęcia. Trzeba mieć też na uwadze:
Tylko przy odtwarzaniu oryginalnych barw pamietajmy zanim zaczniemy wydziwiac jaki był w dokumentacji. Dla przypomnienia 111A to khaki, aa okna słomkowy jasny wg palety barwa firmy produkującej lakiery. tak jest w dokumentacji, nie ma RAL-ów i tylko ten co ma kule wyczaruje właściwy odcień. A podanie seledyn to jaki to RAL?

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
4.341 67 3
Niestety jest to kolejny model PIKO który ma źle dobrane kolory, co widać. Ktoś ma tam ewidentny problem z rozróżnianiem palety barw.
ET21-92 powinna być zielono miętowa, a wyszła tak jak 157 tyle że bez żółtego czoła. Nie te odcienie.
ST44-966 także jest coś z kolorami jak dla mnie. Jest za ciemna. Prawie dobrze choć jednak za ciemne te barwy. Jeżeli ktoś ma wątpliwości, proszę o przystawienie obok siebie dwóch okien przeglądarki w jednym mając otwarte zdjęcie z 2004, w drugim zdjęcie modelu... Z późniejszym wyblaknięciem tej maszyny w seledyn nawet nie warto dyskutować.
No i teraz ten 155, kolejny gdzie nie tylko jasność koloru jest nie taka ale także nie te odcienie. Ten górny kolor jest zbyt intensywny, ten dolny za ciemny jeżeli chcemy odtwarzać malowanie fabryczne tej maszyny (miało być chyba wzorowane na odcieniach 264 z fotografii fabrycznej). Przeszła naprawę główną w 1989 roku (była to jej ostatnia naprawa okresowa) i trzeba przyjąć że dopiero wtedy zmieniła barwy z fabrycznych na inne (bardziej zielono-miętowe w odcieniach.
Ja sobie ją wezmę, pododaję ozdobników, fajnie będzie mi się różnić od 082 i 234, ale nie rozumiem dlaczego PIKO od dłuższego czasu ma problem ze zrobieniem lokomotywy według zdjęcia? To może trzeba takie IV epoki robić które nie mają zdjęć? :p

A Piko polecam porządniejszą kwerendę archiwalną lub zatrudnienie kogoś kto się na tym zna. Tu na szybko mamy SP45-160 (czyli na 100% ta sama seria produkcyjna). Lokomotywa miała wypadek zakończony w znany i spektakularny sposób kasacją (Otłoczyn) zaledwie 5 lat po wyprodukowaniu. Więc jej zdjęcie przed wypadkiem jest na 200% w stanie i malowaniu fabrycznym. Oto one:
https://www.facebook.com/knmipok/photos/a.656618461040674/1547969178572260/?type=3
Kolejne: SP45-162 tuż po opuszczeniu fabryki:
https://www.facebook.com/photo/?fbid=513958984075028&set=a.473475931456667
można zrobić kwerendę? TAK tylko trzeba mieć wiedzę czego szukać, gdzie szukać i chcieć.
Czy kolory są dobre to sobie sami odpowiedzcie
A już w ogóle to dziwi mnie że jeszcze do tej pory nie powstała maszyna w takim malowaniu z pięknymi ozdobnikami nadanymi przez drużyny trakcyjne (jak np SP42-049)
Tutaj się zgadzam akurat zdjęcia lokomotyw nr 160 i 162 wykanali Lou Johnson i George Woods, i raczej były robione na lepszym materiale fotograficznym niż ORWO i lepszym aparatem niż Zorki 5 (chociaż znawcy fotografii tradycyjnej powiedzą że nie ma złych aparatów fotograficznych, są tylko niewprawni fotografujący). Tak więc można sądzić że barwy z tych zdjęć są bardzo zbliżone do rzeczywistości. Zdjęcie oryginalnego 155 też w miarę jest zbliżone do rzeczywistości o ile nie jest zbytnio obrabiane cyfrowo. Bardzo dużo zmieniają warunki oświetlenia w jakich zdjęcia były wykonane. Ale i tak biorąc te trzy przykłady i na ich podstawie gdyby ustalić jakąś wspólną wypadkową kolorystyki to na pewno nie wyszedł by taki koszmarek jak na zaprezentowanym modelu. Mówimy tutaj cały czas o kolorach fabrycznych. Po ZNTK bywało różnie chociaż i te zakłady miały jakieś swoje preferowane zestawy kolorów. I każdy z zakładów miał swojego pana Józka który mieszał farby. Ale czasem zdarzały się dziwne efekty malarskie. Kiedyś w roku 1983-im jadąc na wakacje spotkałem w Tczewie SP45 całą ciemno zieloną jak ST44. Kolorystyka modelu 155 w zasadzie przypomina kolory z ZNLE Gliwice z krótkiego okresu lat osiemdziesiątych kiedy pan Józek musiał malować ciemny pas na wojskowe khaki, bo pan Zdzichu zaopatrzeniowiec był na urlopie i zamiast niego pojechał po farby młody Franek a pani Małgosia z fabryki farb widząc człowieka z Gliwic myślała że przyjechał z Bumaru Łabędy i wydała farbę do tych rowerów co tam produkują, co jak im łańcuch spadnie to trzeba go dźwigiem zakładać.
Co do kolorów wspomnianej ET21 92 to moim zdaniem są dobre i pasują do palety barw pana Józka z ZNTK Lubań. Owszem jasny kolor jest nieznacznie jaśniejszy niż zwykle, to jednak się mieści w granicach kolorów jakie pamiętam na tych lokomotywach z tamtego okresu.

Reakcje
76 0 0
Witam wszystkich. Aby pomóc w ocenie prawidlowosci odwzorowania kolorów na modelu SP45-155, zamieszczam prezentowane zdjęcie Pana Georga Woodsa oryginalnej lokomotywy oraz zdjecie wzornika.
Użyte w projekcie kolory to: Jasnozielony RAL 6034 + ciemnozielony RAL 6009.
Zapraszam na targi Hobby 2022 w Poznaniu na nasze stoisko i ocene prawidlowości odwzorowania. Pozdrawiam

Załączniki

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.368 91 0
Moje zdjęcia robione w latach 90-tych na materiałach Kodak mają obecnie zupełnie inne kolory, niż miały po wywołaniu.

Jak dobieraliśmy kolory do konwersji lokomotywy na podstawie zdjęć z 1973, radziliśmy w trzech i coś tam wypracowaliśmy. W myśl zasady, że i tak nikt nie wie, jak było, więc przyjmujemy że jest to jakieś przybliżenie.