Niestety jest to kolejny model PIKO który ma źle dobrane kolory, co widać. Ktoś ma tam ewidentny problem z rozróżnianiem palety barw.
ET21-92 powinna być zielono miętowa, a wyszła tak jak 157 tyle że bez żółtego czoła. Nie te odcienie.
ST44-966 także jest coś z kolorami jak dla mnie. Jest za ciemna. Prawie dobrze choć jednak za ciemne te barwy. Jeżeli ktoś ma wątpliwości, proszę o przystawienie obok siebie dwóch okien przeglądarki w jednym mając otwarte zdjęcie z 2004, w drugim zdjęcie modelu... Z późniejszym wyblaknięciem tej maszyny w seledyn nawet nie warto dyskutować.
No i teraz ten 155, kolejny gdzie nie tylko jasność koloru jest nie taka ale także nie te odcienie. Ten górny kolor jest zbyt intensywny, ten dolny za ciemny jeżeli chcemy odtwarzać malowanie fabryczne tej maszyny (miało być chyba wzorowane na odcieniach 264 z fotografii fabrycznej). Przeszła naprawę główną w 1989 roku (była to jej ostatnia naprawa okresowa) i trzeba przyjąć że dopiero wtedy zmieniła barwy z fabrycznych na inne (bardziej zielono-miętowe w odcieniach.
Ja sobie ją wezmę, pododaję ozdobników, fajnie będzie mi się różnić od 082 i 234, ale nie rozumiem dlaczego PIKO od dłuższego czasu ma problem ze zrobieniem lokomotywy według zdjęcia? To może trzeba takie IV epoki robić które nie mają zdjęć?
A Piko polecam porządniejszą kwerendę archiwalną lub zatrudnienie kogoś kto się na tym zna. Tu na szybko mamy SP45-160 (czyli na 100% ta sama seria produkcyjna). Lokomotywa miała wypadek zakończony w znany i spektakularny sposób kasacją (Otłoczyn) zaledwie 5 lat po wyprodukowaniu. Więc jej zdjęcie przed wypadkiem jest na 200% w stanie i malowaniu fabrycznym. Oto one:
https://www.facebook.com/knmipok/photos/a.656618461040674/1547969178572260/?type=3
Kolejne: SP45-162 tuż po opuszczeniu fabryki:
https://www.facebook.com/photo/?fbid=513958984075028&set=a.473475931456667
można zrobić kwerendę? TAK tylko trzeba mieć wiedzę czego szukać, gdzie szukać i chcieć.
Czy kolory są dobre to sobie sami odpowiedzcie
A już w ogóle to dziwi mnie że jeszcze do tej pory nie powstała maszyna w takim malowaniu z pięknymi ozdobnikami nadanymi przez drużyny trakcyjne (jak np SP42-049)