• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii SP45/SU45

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
2.032 437 7
To pozostaje już poczekać aż dźwięk dekodera z modelu lokomotywy zostanie dostosowany do kina domowego i uruchamiany smartfonem. Takie DTS, Dolby Atmos z certyfikacją THX, z głośnikami tubowymi, etc...
Dźwięk z SP45 albo ST44 z uszkodzonym tłumikiem - dążymy do perfekcji.
To takie marzenia na "Mikołajki";)...

Asan

Aktywny użytkownik
Reakcje
997 19 5
Na zdjęciach wyżej pokazałem wszystkie prototypy wykorzystane do projektu, ostatecznie zostały wybrane tylko 2 komory z głośnikiem używanym przez Zimo czyli 18x13 '' Dumbo'' i znalazł on miejsce w niższej komorze skierowany do wnętrza modelu- tam gdzie jest fabryczny głośnik Piko. Druga komora wysoka głośnik 20x14 po prawej stronie na foto. Skierowałem go do dołu co dało dobry efekt akustyczny, w każdej komorze są grodzie aby uniknąć rezonansów. Modyfikacja szarego plastiku pod płytką jest banalnie prosta zwykłym nożykiem wycinam dwa otwory-jest bardzo elastyczny po dwóch cięciach miałem już otwór.Było wiele prób dobrania głośników oraz rysowania i drukowania komór więc nie będę udostępniał plików-nie wspomniałem o głośnikach które już nie są do odzyskania ponieważ musiały być wklejone na żel kropelka.

Załączniki

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
H0m
SKMK
Reakcje
2.451 160 86
Czy te wstawki pod głośniki są faktycznie w jakiś sposób puste w środku? Bo inaczej to trudno je nazwać komorami a raczej powinno się mówić / pisać o uchwytach na głośniki.