Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Musiałbyś kupić analog , dokupić dekoder Zimo+ głośnik np. u Elvisa i na jednej z efek będziesz miał efekt podwyższonych obrotów. Ale dotyczy to tylko SU45, w SP45 i SU46 efekt ten mnie występuje w oryginale. Dekoder do każdej z wyżej wymienionych jest ten sam i dźwięk też.
Aż sprawdzę z ciekawości czy takie coś występuje w pakiecie dźwięków PIKO, jak nie zapomnę. Aczkolwiek z drugiej strony uważam, takie dodatki są mało potrzebne w modelach.
Musiałbyś kupić analog , dokupić dekoder Zimo+ głośnik np. u Elvisa i na jednej z efek będziesz miał efekt podwyższonych obrotów. Ale dotyczy to tylko SU45, w SP45 i SU46 efekt ten mnie występuje w oryginale. Dekoder do każdej z wyżej wymienionych jest ten sam i dźwięk też.
Właśnie efekt podwyższonych obrotów silnika powinien występować w SU45 i SU46 natomiast nie powinien być stosowany w SP45. Tak to funkcjonuje w skali 1:1 a jak to zrobiono w pakietach dźwięków przez różne firmy to inna sprawa. Podejrzewam że pakiet do SU45 będzie też dobrze się sprawował w SP45 tylko nie należy aktywować funkcji podwyższonych obrotów silnika przy załączonym ogrzewaniu elektrycznym. Podejrzewam też że w SP45 można tą funkcję całkowicie zablokować.
Ogólnie rzecz biorąc to załączone ogrzewanie odpowiada o ile mnie pamięć nie myli VIII pozycji NJ. Z załączonym ogrzewaniem zawsze trzeba było ostrożnie ruszać. Przy załączonym ogrzewaniu i standardowej jeździe do X pozycji, silnik spalinowy zmienia obroty tylko w ramach pozycji VIII - X.
Teraz przypomniało mi się jak kiedyś 30.12.2006 prawie przewróciłem się w bipie prowadzonej przez SU45-166 na pociągu 19031 właśnie z powodu mocnego zakręcenia nastawnikiem jazdy przy załączonym grzaniu. Piękne to były czasy
Bardziej potrzebne od rozmów przez radiotelefon, klekotania Haslera albo nastawnika przy przechodzeniu z pozycji na pozycję, czy dźwięku zamykania drzwi między kabiną a przedziałem maszynowym. Tego wszystkiego z zewnątrz praktycznie nie słychać, a większe obroty na postoju przy włączonym ogrzewaniu jak najbardziej. No ale zawsze można twierdzić, że na makiecie jest lato...
Bardziej potrzebne od rozmów przez radiotelefon, klekotania Haslera albo nastawnika przy przechodzeniu z pozycji na pozycję, czy dźwięku zamykania drzwi między kabiną a przedziałem maszynowym. Tego wszystkiego z zewnątrz praktycznie nie słychać, a większe obroty na postoju przy włączonym ogrzewaniu jak najbardziej. No ale zawsze można twierdzić, że na makiecie jest lato...
Da się dokupić, ale w komplecie z połową szybek do takiej lokomotywy. Kiedyś kupowałem taki zestaw dla jednej szybki. Właśnie takiej prawej i niestety zostałem z pozostałymi. Zestaw to dwie przednie, dwie za owiewkami, dwie do drzwi, dwie owiewki i dwie od przedziału maszynowego.
Da się dokupić, ale w komplecie z połową szybek do takiej lokomotywy. Kiedyś kupowałem taki zestaw dla jednej szybki. Właśnie takiej prawej i niestety zostałem z pozostałymi. Zestaw to dwie przednie, dwie za owiewkami, dwie do drzwi, dwie owiewki i dwie od przedziału maszynowego.
Po odpowiedzi kolegi popatrzyłem nie rzeczywiście jest coś coś takiego. Ten zestaw to Piko ET96300-07 ? Wolę się upewnić bo nie ma nigdzie zdjęć tego w Internecie tylko numerki. Przynajmniej ja nie znalazłem ze zdjęciami.
Tak, jak najbardziej. Do tego modelu zestaw części z interesującą Kolegę szybą to PIKO ET96306-07 i na szczęście jest dostępny. Będę jutro rano robił zamówienie części, więc jeśli by Kolega chciał, mogę Koledze ściągnąć ten zestaw, to byłby u mnie w połowie przyszłego tygodnia. Jak coś to zapraszam na pw.
Tak, jak najbardziej. Do tego modelu zestaw części z interesującą Kolegę szybą to PIKO ET96306-07 i na szczęście jest dostępny. Będę jutro rano robił zamówienie części, więc jeśli by Kolega chciał, mogę Koledze ściągnąć ten zestaw, to byłby u mnie w połowie przyszłego tygodnia. Jak coś to zapraszam na pw.
Modyfikacja dźwięku w Piko SP45 (zamiana głośnika 23mm na układ dwukomorowy)
Chciałem podzielić się z Wami moim ostatnim projektem modyfikacji, który znacznie poprawił jakość dźwięku w mojej lokomotywie Piko SP45. Fabryczny okrągły głośnik o średnicy 23 mm, choć poprawny, nie oferował satysfakcjonującej głębi ani głośności.
Postanowiłem go wymienić na system dwugłośnikowy, wykorzystując dedykowaną, zaprojektowaną przeze mnie komorę rezonansową idealnie dopasowaną do ramy modelu.
Szczegóły techniczne modyfikacji:
Oryginalny głośnik: 23 mm (okrągły)
Nowe głośniki (2 sztuki):
Głośnik 1: 18 mm x 13 mm (prostokątny)
Głośnik 2: 20 mm x 14 mm (prostokątny)
Komora rezonansowa: Specjalnie zaprojektowana (wydruk 3D) obudowa z dwiema osobnymi komorami, aby optymalnie wykorzystać dostępną przestrzeń wewnątrz ramy.
Efekt końcowy:
Różnica jest kolosalna. Poziom głośności znacznie wzrósł, a dźwięk stał się bardziej dynamiczny, z wyraźniejszymi basami (jak na model H0, oczywiście ). Lokomotywa w końcu brzmi tak, jak powinna.
Poniżej wrzucam kilka zdjęć z procesu montażu oraz prototyp na /kostkę cukru/ który okazał się nie wystarczająco głośny.
Link do filmu gdzie można posłuchać 2 wersje Wymiana głośnika w SU45/SP45- Piko
Jeżeli to nie jest produkt komercyjny to mógłbyś wrzucić plik/pliki *.stl na Cult3d albo na Thingiverse. Z danymi głośników (kod producenta, etc.). Więcej osób mogło by się cieszyć z lepszego dźwięku tej lokomotywy.
Obejrzałem filmik i faktycznie, jest różnica. Ale ze zdjęć nie umiem się zorientować, co jest co. Na fotkach są trzy różne kostki w różnych konfiguracjach, ale ostatecznie nie umiem się zorientować, które dwie to te ostateczne i gdzie są one zamontowane w modelu. Czy to są dwie osobne komory rezonansowe montowane w dwóch miejscach, czy jest to jedna wspólna obudowa z miejscem na dwa głośniki? Pytanie, jakie konkretnie głośniki są wykorzystane i jak są podłączone do dekodera? No i zasadnicze pytanie: czy kolega @Asan byłby skłonny takie komory rezonansowe wykonać na zamówienie? Ja nie mam możliwości wydrukowania sobie samemu, więc pliki do drukarki są dla mnie bezużyteczne.