• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii SP45/SU45

Marek D

Aktywny użytkownik
Reakcje
82 0 0
Ja mam natomiast inny temat. Założyłem do mojej SP45-155 dekoder dźwiękowy ESU 58412 Lok Sound V5. Czy ktoś może mi powiedzieć którym CV zwiększa się ogólną głośność ? W porównaniu z SM31 z pikowskim dekoderem jest o wiele cichszy dźwięk.
Mam jeszcze założyć dekoder do SU46 i teraz zastanawiam się czy wziąć ESU czy oryginalny dekoder Piko.

Marek D

Aktywny użytkownik
Reakcje
82 0 0
A dokleiłeś komorę rezonansową do głośnika ? Bez niej dźwięk jest marnej jakości i dość cichy
Tak dokleiłem już całość komory i jest lepiej ( wcześniej była założona tylko jedna część ). Do SU46 założyłem dekoder Piko i dźwięk jest głośniejszy. Wiesz może które CV tym razem w dekoderze Piko odpowiada za ogólną głośność. W SM31 mam oryginalny dekoder z głośnikiem i tam dźwięk jest bardzo głośny. Obniżam głośność klawiszem funkcyjnym na minimum jakie można ustawić przy jego pomocy i wtedy mam głośność taką jak w SU46.. Pasowałoby ustawić dźwięk mniej więcej na tym samym poziomie w tych trzech lokomotywach, które posiadam. Zastanawiam się jeszcze czy nie pomogłaby wymiana głośnika na okrągły fi23 o mocy 1W. Dekoder ESU nie korzysta z płytki w modelu lecz ma bezpośrednio dolutowany głośnik prostokątny. Może podmiana głośnika coś zmieni?
Wszystkiego dobrego z okazji Świąt i zbliżającego się Nowego Roku.

Ostatnio edytowane:
Reakcje
2 0 0
Tak dokleiłem już całość komory i jest lepiej ( wcześniej była założona tylko jedna część ). Do SU46 założyłem dekoder Piko i dźwięk jest głośniejszy. Wiesz może które CV tym razem w dekoderze Piko odpowiada za ogólną głośność. W SM31 mam oryginalny dekoder z głośnikiem i tam dźwięk jest bardzo głośny. Obniżam głośność klawiszem funkcyjnym na minimum jakie można ustawić przy jego pomocy i wtedy mam głośność taką jak w SU46.. Pasowałoby ustawić dźwięk mniej więcej na tym samym poziomie w tych trzech lokomotywach, które posiadam. Zastanawiam się jeszcze czy nie pomogłaby wymiana głośnika na okrągły fi23 o mocy 1W. Dekoder ESU nie korzysta z płytki w modelu lecz ma bezpośrednio dolutowany głośnik prostokątny. Może podmiana głośnika coś zmieni?
Wszystkiego dobrego z okazji Świąt i zbliżającego się Nowego Roku.
W samym dekoderze ESU Loksound 5 jest jeszcze drugi parametr (oprócz "master volume" ) odpowiadający za głośność dźwięku , a mianowicie "sound slot settings - volume" (trzeba wybrać slot o numerze odpowiadającym dźwiękowi silnika i wartości od 0 do 255 a domyślnie jest ustawiony na 128) . Niestety ja używam do programowania tylko Lokprogrammera i nie wiem jaki rejestr mu odpowiada. Oczywiście dodatkowo im większy głośnik tym dźwięk lepszy , teraz ESU wypuściło nowe głośniczki z lepszym basem.

https://www.esu.eu/en/products/accessories/loudspeakers/

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.484 140 19
Do SU46 założyłem dekoder Piko i dźwięk jest głośniejszy.
Jeżeli mapowanie funkcji nie zostało zmienione, to fabrycznie pod F25 jest kilkustopniowa regulacja głośności - nic nie trzeba programować. Tak samo działa to w przypadku dekoderów dźwiękowych montowanych w SM31 i w ogóle w dekoderach dźwiękowych firmy PIKO niezależnie od wgranego projektu - jedynie mapowanie może być różne np. F11 w EN57.

Marek D

Aktywny użytkownik
Reakcje
82 0 0
Jeżeli mapowanie funkcji nie zostało zmienione, to fabrycznie pod F25 jest kilkustopniowa regulacja głośności
W SM31 mam regulacje dźwięku pod F20. Chodzi o to że w tej SM31 mam głośność bardzo, bardzo dużą i przy regulacji głośności do najmniejszej możliwej jest i tak głośniej niż w pozostałych lokomotywach. Dlatego chciałbym do dekodera ESU dolutować większy głośnik. Nie wiem tylko czy będzie z tym dekoderem kompatybilny.

Marek D

Aktywny użytkownik
Reakcje
82 0 0
W instrukcji obsługi dekodera powinna być podana informacja jakie parametry musi mieć głośnik.
Wszystko działa prawidłowo z głośnikiem 2W (wg instrukcji). Drażni mnie tylko jedna rzecz a mianowicie dźwięk sprzęgania/rozprzęgania połączony ze światłami manewrowymi. Trochę to bez sensu gdyż przy włączaniu świateł manewrowych zawsze słychać ten dźwięk. Czy jest możliwość rozłączenia świateł manewrowych i dźwięku rozprzęgania w dekoderze ESU, żeby były te funkcje włączane osobno tak jak w pikowskich dekoderach?

Marcus-Polonus

Aktywny użytkownik
Reakcje
316 2 0
@Marek D Tak, jest to możliwe bez programatora, ale jest to skomplikowane i zakłada ręczne zmienianie kilku wartości CV w mapowaniu, które nie są do tego, powiedzmy, przystosowane. Trzeba najpierw określić w którym slocie dźwiękowym jest dźwięk sprzęgania, a potem jakimś cudem ocenić, która konkretnie CV za to odpowiada.
W ESU mapowanie jest całkowicie dowolne, nie ma przypisanych CV pod konkretne klawisze funkcyjne. Trzeba by sprawdzić kilkadziesiąt, a może nawet kilkaset CV, by odnaleźć tą konkretną.

Na programatorze to jest robota na 5 minut, gdzie 3 to rozpakowanie i spakowanie modelu. :)

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.023 40 1
A od kogo masz ten dekoder z dźwiękiem, od Karola? Pewnie tak.
A jeśli tak, to ktoś mający też dekoder ESU od Karola z dźwiękiem do SM31 i programator, może sprawdzić mapowanie i po wprowadzeniu w nim zmian w mapowaniu dźwięku sprzęgania poda Ci wynikowe wartości zmienionych CV, a Ty sobie je ręcznie wprowadzisz.
To będzie kilka CV...

Ropu

Znany użytkownik
Reakcje
1.344 25 2
Kupić LokProgrammer Esu.
Dla każdego posiadającego parę lokomotyw to inwestycja, która się zwróci i pomoże w cyfrowym ogarnięciu swojego taboru.
Zimo też obsłuży, choć już nie tak intuicyjnie jak dekodery Esu.