• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii SP45/SU45

Reakcje
3.632 255 31
porównałem dwa zdjęcia z różnych postów , a następnie zdjąłem żółty,
pytanie czy żółty był słusznie zdjęty ze zdjęcia ?
Jak dla mnie pierwsze zdjęcie rzeczywiście było przyżółcone , czy to rodzajem kliszy i papieru ,czy innymi procesami.
Ale to tylko moja opinia.

Załączniki

Kamilb

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.447 39 7
Na podstawie skanów starych zdjęć, negatywów można wskazać dowolny (w pewnym zakresie, rzecz jasna) kolor, który jest tym prawdziwym.
Do tego dochodzi oczywiście kalibracja monitorów. Wystarczy większa czułość np na niebieski kolor, jak było to w przypadku polskich kineskopów. Telewizory zachodnie miały ładniejsze kolory - bo kineskopy miały mniejszy udział niebieskiego.
Dyskusja na bazie zdjęć i odcieni IMHO nie ma sensu.

SP45-166

Aktywny użytkownik
Reakcje
955 41 3
Użyte w projekcie kolory to: Jasnozielony RAL 6034 + ciemnozielony RAL 6009.
Zapraszam na targi Hobby 2022 w Poznaniu na nasze stoisko i ocene prawidlowości odwzorowania. Pozdrawiam
Osobiście użyłbym tego 6027 i tego drugiego ciemnozielonego czyli z pokazanych tu czterech... wziąłbym dwa inne niż te co zostały użyte. Niestety na targi nie będę w stanie dotrzeć. Porówna się jak już w ręku będzie :)

EDYTA:
Po przejrzeniu palety RAL- zdecydowałbym się raczej na 6027 lub ewentualnie (ale to trzeba by zobaczyć na próbnym modelu RAL 6000). Z jasnym jest ten problem że nie ma takiego jak na zdjęciu odcienia w palecie. Natomiast ciemny to moim zdaniem bezapelacyjnie RAL 6035 lub bardzo ewentualnie RAL 6005 ale broń cię 6009...

Ostatnio edytowane:
Reakcje
979 60 10
Witam wszystkich. Aby pomóc w ocenie prawidlowosci odwzorowania kolorów na modelu SP45-155, zamieszczam prezentowane zdjęcie Pana Georga Woodsa oryginalnej lokomotywy oraz zdjecie wzornika.
Zapraszam na targi Hobby 2022 w Poznaniu na nasze stoisko i ocene prawidlowości odwzorowania. Pozdrawiam
Ja, jak przebudowywałem SP45-204 na SP45-002, użyłem odpowiednio RAL 6019 jasny i RAL 6005 ciemny.
Dostałem radę od kolegi @Zbigniew Gałczyński , za co jestem dozgonnie wdzięczny.
Pozwalam sobie wkleić to co mi przekazał.

"Przemku jeżeli chcesz aby model cieszył nie tylko Twoje oko ,ale innych również (pisałem to kiedyś do kol. @DziDzia w jego temacie) proponuję zmyć model i pomalować go na nowo.
Przeszlifuj powierzchnie pomaluj podkładem i pokoloruj na barwy fabryczne jako lokomotywę opuszczającą fabrykę HCP.
Za książką o tych lokomotywach podaję fabryczny schemat malowania.
1. Kolor seledynowy: pas okienny łącznie z dachem nieodejmowalnym ,zewnętrzne boki ostoi. Tu proponuję- RAL 6019 PASTEL GREEN
2. Kolor zielony soczysty : pas podokienny ścian bocznych i czołowych , boczne blachy osłon zbiorników poniżej ostoi. Tu proponuję- RAL 6005 MOSS GREEN
3. Kolor aluminiowy: zdejmowane części dachu,futryny okien i żaluzji w pasie okiennym, znak PKP ,seria i nr. lokomotywy,poręcze wejściowe.Tu proponuję- RAL 9006 WHITE ALUMINIUM
4. Kolor pomarańczowy: powierzchnie czołownic. Tu jest cała gama odcieni od 2003 do 2011 wydaję mi się ,że najlepiej pasuje RAL 2011 DEEP ORANGE
5. Kolor czerwony : koła bose,obsady klocków hamulcowych,końcówki rączek zaworów i kurków hamulcowych. Tu proponuję RAL 3001 SIGNAL RED
6. Kolor biały : obręcze kół i brzegi tarcz zderzakowych . Tu propozycja : RAL 9010 PURE WHITE
7. Kolor czarny : wózki, ostoja od spodu ,sprzęgi ,zderzaki ,armatura hamulcowa ,przewody powietrzne ,zgarniacze,resory ,dźwignie i wieszaki resorowe , zbiorniki po
podwoziem ,stopnie . Tu proponuję RAL 9005 JET BLACK

To odnośnie propozycji kolorów. Jeszcze dla zobrazowania jak wyglądały egzemplarze od 001 do 006 skan rysunku z książki. Wszystko na nim wyłapiesz nawet to ,że zbiorniki były tyle ,że osłonięte blachą"

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.147 449 99
Biorąc pod uwagę post @PIKO Polska /dzięki/, gdzie widzimy owo zdjęcie w innych barwach niż na zdjęciach z Internetu wklejanych tu dotychczas - i czytamy, że to "oryginalne zdjęcie" - można się zastanowić: to które z nich w końcu zostało poddane obróbce?
Wpis kolegi @FENIX nieco rozjaśnił, że - jak tak zrozumiałem - filtry są niezbędne by uzyskać prawidłowe barwy ze zdjęcia jakie było dotychczas opublikowane w zasobach sieci.... i które to stare zdjęcie i tak (z racji starej techniki) przekłamuje. Opierając się na tym rozumiem, że PIKO Polska pokazuje teraz zdjęcie nie oryginalne, tylko obrobione do barw prawidłowych przez wyeliminowanie niepotrzebnych przekłamujących składowych kolorów.

Proszę się jednak nie dziwić wpisom takim jak mój wcześniej. Widzę co widzę, a zdjęcia opublikowane w sieci Internet ukazywały inne barwy. Być może jest jak piszecie i należy nanosić fachowe poprawki na zdjęcia z lat 70-tych XX w. i /publikowane w sieci jako nie obrobione/, wykonywane często sprzętem nie najlepszym technicznie na kliszach różnych producentów z tamtych lat.

Raczej wszyscy wiemy, że wtedy nie było takiej techniki robienia zdjęć jak teraz, gdzie można uzyskać zdjęcia pokazujące rzeczywistość taką, jaka jest naprawdę w chwili robienia zdjęcia (w aspekcie odwzorowania barw).

Jeśli fachowcy twierdzą, że zdjęcie po obróbce bardziej pokazuje rzeczywistość, to zwracam honor Piko...

A przy okazji taka dygresja... skoro mój wpis sprowokował, że sam przedstawiciel @PIKO Polska zabrał tu głos mam pytanie.... co sprawia, że to już trzecia z lokomotyw spalinowych (po SP45-082 epoka IVa rok 1973, SP45-234 epoka IVb rok 1976) wydawana w modelu w IV epoce jako fabryczna.... z lat 70-tych bez anteny dachowej. Nie możecie choć raz wypuścić model lokomotywy z epoki IVc bez żółtego czoła, z anteną dachową? A jeszcze gdyby to był egzemplarz z jakimiś drobnymi wyróżnikami jak np. poniżej (godło na czole) to byłoby super... :

sp45.jpg

żródło: Cyfrowa - Stacja Muzeum - Zasoby - Lokomotywa spalinowa SP45-209 na stacji w Białymstoku

Ostatnio edytowane:

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.312 118 11
Nie ma co zwracać. Człowiek wysnuwa wnioski na podstawię tego co widzi. A że nagle to co oryginalne staje się przeróbką i vice versa to mało kto mógłby przewidzieć.

Pomimo nawet tego co napisał przedstawiciel PIKO, są wciąż wątpliwości co do zgodności wyborów z palety RAL, nawet zakładając że PIKO nie pomyliło się na wstępie zakładając "seledynowość" koloru lokomotywy

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
1.847 411 7
A ja jestem święcie przekonany, że każdy ma swój kolor "zielony" taki jakby chciał w modelu widzieć i tylko tworzy się niepotrzebne bicie piany na temat konkretnego modelu SP/SU45. Nie mówiąc już o tym, że nie wielu pamięta jak wyglądały te lokomotywy w realu choćby na początku lat 80-ych...

sniegu

Użytkownik
Reakcje
210 9 0
Witam wszystkich. Aby pomóc w ocenie prawidlowosci odwzorowania kolorów na modelu SP45-155, zamieszczam prezentowane zdjęcie Pana Georga Woodsa oryginalnej lokomotywy oraz zdjecie wzornika.
Witam, w opisie podaje Pan jasnozielony kolor jako RAL6034 a na zdjeciu oipsuje jako RAL6027....to jaki kolor zastosowano??

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.615 558 30
na zdjeciu oipsuje jako RAL6027....to jaki kolor zastosowano??
Na zdjęciu, jak rozumiem wzornika kolorów, są dwa wzorniki seledynowe, minimalnie się od siebie różniące: RAL 6027 i RAL 6034, podobnie, jak dwa odcienie ciemnozielonego. W opisie kolega @PIKO Polska napisał wyraźnie, które dwa z tych czterech kolorów były wykorzystane w modelu, więc nie bardzo rozumiem, skąd wątpliwość.

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.503 141 19
Niech będzie - przypadkiem film znalazłem na Yt, jest ich więcej - ten fiat jeździ już od kilku miesięcy. Może Piko skusi się na epokę VI w malowaniu z chyba epoki IV czy V - nie chcę tu pisać jakichś głupot.
Zdecydowanie z epoki V - patrz oznaczenie serii SU45, nadawane zmodernizowanym lokomotywom serii SP45 od 1 stycznia 1992 roku.

parvuselephantus

Aktywny użytkownik
Reakcje
169 15 1
Szanowni - popatrzyłem na zdjęcia z niepokojem, wyszukałem wątek na forum... i wychodzi mi, że nic tylko kupić ten model i dokonać własnej modyfikacji: wystawić model na parapet na 3 lata, a potem dopiero do gabloty. Będzie dokładnie taki jak go ludzie kojarzą ze szlaków.