• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii SP45/SU45

Arturp

Znany użytkownik
Reakcje
1.385 2 5
Koledzy, zakupiłem ostatnio 3 modele SU45 i chciałbym jes sprawdzić na torach. Nie chcę jednak za dużo wydać na dekodery dlatego pytam, czy są jakieś tanie dekodery jazdy, aby tylko sprawdzić silnik i pojeździć w jedną i drugą stronę ?
Z tego co wiem mogą to być nawet PLUX18, a może jakieś inne jeszcze ?
Najlepiej jest kupić tester dekodera. Możesz szybko przetestować i zaprogramować dowolny dekoder.
https://m.aliexpress.com/item/32961034006.html?spm=a2g0n.order_detail.0.0.17daf19cRMucOx

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.283 88 0
Świat jest pełen testerów, mam np. taki: https://bogos.pl/pl/p/Tester-dekoderow-DCC-NEM651-NEM652-PluX22-21MTC/1169
Ale jak to rozwiąże problemy, o którym wyżej piszą koledzy @DieselPower albo @Remaj12?

Gdyby komuś zależało na oszczędności, można użyć jakiegoś niepotrzebnego dekodera 8-pin lub 6-pin i przylutować do przejściówki, która pasuje w gniazdo PluX.

@DieselPower oczywiście z dekoderem w okrojonej wersji (mniejszej niż PluX22) nie będą działały wszystkie funkcje, jakimi dysponują współczesne modele. W tym oświetlenie kabiny, maszynowni czy sygnały inne niż białe przód / czerwone tył. Montowałem ludziom PluX12 w takich modelach, świadomie wybierali tanio. Jak chcesz sprawdzić wszystkie funkcje loka, to jednak dekoder PluX22 i to odpowiednio zaprogramowany.

Ropu

Znany użytkownik
Reakcje
1.344 25 2
Oszczędzanie na dekoderze to moim zdaniem błąd. ZIMO współpracują - znowu moim zdaniem - najlepiej z Piko, a PluX12 kupisz na eBay już za 25€ plus wysyłka. ESU nawet za 20€. Brać i nie wchodzić w jakieś wynalazki od Uhlenbrocka itp.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.283 88 0
Lenz, ESU, Zimo - każdy z nich próbowałem i były super. Polecam.

Nauczyłem się unikać Uhlenbrock (PIKO to też Uhlenbrock). Tzn. działają i nadal mam w SU46, ale w innych modelach miał różne fochy.

D&H miał fochy np. model SP45 o nic nie pytany ruszał z kopyta na pełnym gazie. Jak wyłączyłem w dekoderze tryb analogowy, problem zniknął i teraz da się używać.

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.577 500 107
Mam dekodery D&H w modelach Brawy: E95 DRG i BR01 również DRG. Są to lokomotywy które nie mają konkurencji jeśli chodzi o płynną, wolną jazdę. W E95 płynna jazda występuje przy prędkości 0,16km/h. Są to ustawienia fabryczne, zapewne można zejść niżej. Choć oczywiście to tylko akademicka dyskusja bo w praktyce się nie jeździ, nawet w rzeczywistości, z takimi prędkościami.

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.486 140 19
Ostatnio edytowane:

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.695 112 11

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.577 500 107
Czy kolega @DieselPower pyta, czy ten kolor jest ciekawy, czy o coś innego? Gwoli ścisłości, to nie błękitny, tylko seledynowy, może nieco zniekształcony na zdjęciu.
Nie jestem bowiem pewien, jaki to odcień. Spodziewałem się seledynowego. Ale może faktycznie zdjęcie zniekształciło ten kolor.

To jeszcze dwie wrocławskie i mam już czym ciągnąć wszystkie moje wrocławskie wagony :)

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.486 140 19