• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii SP45/SU45

SU45-034

Aktywny użytkownik
Reakcje
1.005 93 3
Jeśli się da zrobić generator dymu i aromatyzowane olejki do epapierosów to pewnie do naszych modeli dało by się zrobić olejki z zapachem :) Wszystko kwestia pieniądza :)
Kilka lat temu myślałem nad włożeniem kawałka brudnej szmaty śmierdzącej olejem z prawdziwej SU45 i włożeniu do modelu, ale jednak się nie zdecydowałem :D

Jednak widzę, że mam czasem takie przebłyski patrząc na model, że w wyobraźni przychodzi mi zapach pracującej SU45 :D

Ty42-89

Znany użytkownik
Reakcje
1.903 15 1
Kilka lat temu myślałem nad włożeniem kawałka brudnej szmaty śmierdzącej olejem z prawdziwej SU45 i włożeniu do modelu, ale jednak się nie zdecydowałem :D
Raczej by to zepsuło model, który jest jednak wrażliwy na chemię. Jednak generator zapachu w dzisiejszych czasach jest całkiem realny do wykonania. Ogólnie w skali 1:87 można wykonać dużo więcej niż oferują producenci (pracujące wentylatory, ruchome żaluzje, wszelkie kombinacje oświetlenia etc) i generator spalin to też nie jest żaden problem. ESU już w dieslach robi generatory imitujące spaliny. Jakby pokombinowali to dodanie do tego generatora zapachu nie sprawiło by problemu. Problemem była by cena wyjściowa takiego modelu. Podejrzewam, że do obecnej w Euro trzeba by dopisać jeszcze jedno zero :) Tylko kogo będzie na to stać?

M-G

Znany użytkownik
Reakcje
677 35 1
Jeśli się da zrobić generator dymu i aromatyzowane olejki do epapierosów to pewnie do naszych modeli dało by się zrobić olejki z zapachem :) Wszystko kwestia pieniądza :)
Ale i tak nie da w rurę tak jak prawdziwa, choćby dlatego że to nie będzie czarny dym tylko siwy. No i tylko smużka a nie "walnięcie z rury" np. tak jak tutaj:
albo tutaj na szlaku:
i te otwarte drzwi w Bipie .... ;)

SU45-034

Aktywny użytkownik
Reakcje
1.005 93 3
Raczej by to zepsuło model, który jest jednak wrażliwy na chemię. Jednak generator zapachu w dzisiejszych czasach jest całkiem realny do wykonania. Ogólnie w skali 1:87 można wykonać dużo więcej niż oferują producenci (pracujące wentylatory, ruchome żaluzje, wszelkie kombinacje oświetlenia etc) i generator spalin to też nie jest żaden problem. ESU już w dieslach robi generatory imitujące spaliny. Jakby pokombinowali to dodanie do tego generatora zapachu nie sprawiło by problemu. Problemem była by cena wyjściowa takiego modelu. Podejrzewam, że do obecnej w Euro trzeba by dopisać jeszcze jedno zero :) Tylko kogo będzie na to stać?
Wiem bo nie zrobiłem tego, pamiętając efekty działania smaru lotniczego na plastikowe elementy statywu :LOL:

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.931 583 107
Temat poprawności malowania SP45-155 wypłynął także na forum drehscheibe-online.
Ciekawa sugestia znalazła się w jednym z postów, że lokomotywy PKP w epoce 4 posiadały oryginalnie właśnie pas górny nie seledynowy lecz właśnie jasnoniebieski. Dopiero w wyniku upływu czasu jasnoniebieski zmieniał się w zielony. No dość ciekawa informacja.

https://www.drehscheibe-online.de/foren/read.php?010,10277364,10277665#msg-10277665

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.857 468 99
Temat poprawności malowania SP45-155 wypłynął także na forum drehscheibe-online.
Ciekawa sugestia znalazła się w jednym z postów, że lokomotywy PKP w epoce 4 posiadały oryginalnie właśnie pas górny nie seledynowy lecz właśnie jasnoniebieski. Dopiero w wyniku upływu czasu jasnoniebieski zmieniał się w zielony. No dość ciekawa informacja.

https://www.drehscheibe-online.de/foren/read.php?010,10277364,10277665#msg-10277665
Kup model, zdejmij budę, wystaw na dwór, może po kilku latach takiego wystawiania zzielenieje jak w realu. Udowodnisz niemiecką tezę i przekonasz do niej tych, którzy się nie zgadzają.

Ty42-89

Znany użytkownik
Reakcje
1.903 15 1
Nikt jeszcze nie zakupił 155-tki żeby się tu pochwalić zdjęciami ?

Pisałem w innym temacie. Niestety nie mam dobrych warunków oświetleniowych a nie bardzo mam czas i ochotę zabrać model w plener i obfotografować go w słonecznym świetle.

Jednak odcień tej zieleni jest praktycznie taki sam jak na EP07-187 od PIKO, no może jest o pół tonu ciemniejszy.

Ty42-89

Znany użytkownik
Reakcje
1.903 15 1
Dziękuję. Czyli ten niebieskawy to nie jest coś całkiem "od czapy" tylko już przez PIKO użytego.
Postawiłem obok siebie w podświetlanej gablocie oba modele i jednak Fiat jest bardziej niebieskawy niż EP07. Jak stały w tubie to wydawały się niemal identyczne. To zależy od światła. Może to porównanie coś Koledze pomoże.
received_3325690111002002.jpeg
received_1462410797581636.jpeg

Ty42-89

Znany użytkownik
Reakcje
1.903 15 1
To tak jeszcze raz dla porównania w tym samym oświetleniu. ET22 jest najbardziej zielony, SP45 wydaje się na tle obu lokomotyw najbardziej przechodząca w niebieski. Dodam tylko, że tło gabloty mam białe także proszę wziąć pod uwagę przekłamanie kolorów. Mieszkam w bloku i nie jest tak łatwo wyjść przed blok i zrobić sesję fotograficzną modelu a tylko przy świetle słonecznym na zdjęciach wykonanych dobrą lustrzanką te
received_675858997507436.jpeg
received_663547718652845.jpeg
received_509836881208854.jpeg
received_1186499548922058.jpeg
barwy byłyby najbardziej wiarygodne.