• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii SP45/SU45

radn

Nowy użytkownik
Reakcje
21 0 0
Zwracam się z prośbą do bardziej doświadczonych - zakupiłem model Piko SU45-118. Jedna rzecz mnie zastanawia - model ma brązowe/pomarańczowe bufory, jednak na zdjęciach i filmach z okresu przypadającego na przydział w Szczecinie, bufory są czarne z białą ramką. I takie właśnie chcę zakupić. Pytanie czy mam rację, czy jednak był jakiś powód w rzeczywistości dla którego Piko zrobiło je w takim kolorze? Dzięki.

Ostatnio edytowane:

ralph80

Znany użytkownik
Reakcje
858 13 2
Zwracam się z prośbą do bardziej doświadczonych - zakupiłem model Piko SU45-118. Jedna rzecz mnie zastanawia - model ma brązowe/pomarańczowe bufory, jednak na zdjęciach i filmach z okresu przypadającego na przydział w Szczecinie, bufory są czarne z białą ramką. I takie właśnie chcę zakupić. Pytanie czy mam rację, czy jednak był jakiś powód w rzeczywistości dla którego Piko zrobiło je w takim kolorze? Dzięki.
Wydaje mi się, że były jednak brązowe z białą ramką.

1675371212874.png

SP45-166

Aktywny użytkownik
Reakcje
974 41 3
Lokomotywy które wyszły z PESY jako ostatnia partia kilkunastu SU45 wysłanych w latach 2007/2008 do naprawy rewizyjnej (po około 2 letniej przerwie), otrzymała nowe zderzaki KAMAX (z odwróconą tuleją gdzie zderzak ma szerszą). Były w całości pomalowane na brązowo czerwony prawdopodobnie farbą antykorozyjną. Białe obwódki to dalsza modyfikacja już konkretnej lokomotywy. Akurat 118 była na "rękach" planowej drużyny, która dbała o pojazd, więc pewnie stąd białe obwódki (no i choćby także firanki w kabinach). To czarne na środku to smar tak jak napisał barman_2000, który zmniejsza zużycie/ścieranie tarcz oraz ma zmniejszać hałas.

radn

Nowy użytkownik
Reakcje
21 0 0
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Trochę te bufory mnie rażą w oczy. Czy były przed smarowaniem/obiciem/brudzeniem aż w takim "specyficznym" brązowym kolorze? Bardziej mi pasuje założenie tych z drugiego zdjęcia, żeby chociaż trochę wyglądało jak w rzeczywistości np. na tym kadrze z filmu. Co myślicie?

Załączniki

eddy

Aktywny użytkownik
Reakcje
533 5 2
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Trochę te bufory mnie rażą w oczy. Czy były przed smarowaniem/obiciem/brudzeniem aż w takim "specyficznym" brązowym kolorze? Bardziej mi pasuje założenie tych z drugiego zdjęcia, żeby chociaż trochę wyglądało jak w rzeczywistości np. na tym kadrze z filmu. Co myślicie?
Podejrzewam że te bufory są zdejmowane. Nie lepiej je pomalować na czarno i zrobić później białe obwódki? Jak użyjesz trochę rozrzedzonej czarnej farby na tarcze to delikatnie będzie przebijać brązowy kolor.

Ostatnio edytowane:

Marcus-Polonus

Aktywny użytkownik
Reakcje
342 4 0
Wtrącę się.

IMG_20221015_222220.jpg

Tak u siebie rozwiązałem "problem" kolorowych zderzaków w podobnym Fiacie. Zwykła czarna farbka, pędzlem też zadziała.

Zdjęcie robiłem przy niewystarczająco mocnym sztucznym ciepłym oświetleniu, ale główne założenia widać.

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
9.050 148 1
@am-70 . Dieslowi chyba chodzilo o SU46...i o kolory
Tak doszło do małego zamieszania, złej interpretacji:rolleyes: W wpisie Kolegi @DieselPower chodziło o malowanie SU46 a nie SU45 (niestety było już po czasie abym mógł edytować wpis zostawiając jedynie odsyłacz do historii SU45-070:().
Mam nadziej, że te wyjaśnienia rozwieją wszystkie wątpliwości (na razie nie ma żadnych kontrowersji jeżeli chodzi o malowanie najnowszego modelu SU45 od PIKO:)).

SU45-034

Aktywny użytkownik
Reakcje
1.033 93 3
Purystów rewizyjnych lojalnie ostrzegam, że 070 pracowała w tych barwach zaledwie 101 dni kalendarzowych i na chwilę obecną można pod nią podpiąć dwa bohuny żółto-niebieskie z dużym logo PR lub EN57-1022 w ramach przeciągania z powodu wyłączenia napięcia itd. nic innego nie pasuje :cool::D

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.971 176 19
Purystów rewizyjnych lojalnie ostrzegam, że 070 pracowała w tych barwach zaledwie 101 dni kalendarzowych i na chwilę obecną można pod nią podpiąć dwa bohuny żółto-niebieskie z dużym logo PR lub EN57-1022 w ramach przeciągania z powodu wyłączenia napięcia itd. nic innego nie pasuje :cool::D
Mam tę świadomość od ponad 7 lat :cool: , kiedy co nieco skrobnąłem na łamach tego zacnego forum po ogłoszeniu przez Schlesienmodelle zapowiedzi wyprodukowania modelu tej maszyny :gwizd: ...

Podsumuję to krótko :cenzura: - tak, na ten moment to jest idealny model do odwzorowania sytuacji z lata 2011 roku (czerwiec, lipiec, sierpień, pierwsza połowa września) i dotychczas zostały wyprodukowane dwa idealnie pasujące pod każdym względem (nie tylko okresu eksploatacji, ale też możliwości wjazdu do Niemiec) modele wagonów piętrowych, przy czym jeden jest po naprawie z końca lipca, więc dla ultrapurystów zostaje tylko sierpień i pierwsza połowa września 2011 roku do odwzorowania składu jak na zdjęciu poniżej.

- źródło: decha.cal24.pl/details.php?image_id=1385
- autor: decha
- opis: "04.09.2011, godz. 10:53, podg.Kunowice-Rzepin. REGIO (5831/70020) relacji Frankfurt(O)-Poznań Gł. z czerwonym fiacikiem, SU45-070 [Przewozy Regionalne/PR Zielona Góra] na czele,zbliża się do stacji w Rzepinie."

2011.09.04. - podg. Kunowice - Rzepin - SU45-070 z REGIO (5831-70020) relacji Frankfurt Oder -...jpg

Przydałyby się dwa kolejne wagony. Na podorędziu coś mam, zobaczymy czy producent będzie chętny takowe wyprodukować. Ogólnie najczęściej SU45-070 widywana była z trzema wagonami. Dosyć często jeden z nich był jednym z dwóch wagonów, które w trakcie naprawy zakończonej 14 kwietnia 2011 roku otrzymały czerwone drzwi wejściowe. To też bardzo ciekawe wagony, które moim zdaniem, zasługują na wyprodukowanie w miniaturze, a także doskonale uzupełnią miniaturowy park taborowy Przewozów Regionalnych, zwłaszcza z okresu 2011-2012, tym samym umożliwiając zestawienie kolejnych realnych składów z SU45-070 i nie tylko :gwizd: .

- źródło: decha.cal24.pl/details.php?image_id=1301
- opis: "12.06.2011, godz. 13:11, Rzepin. Była olsztyńska maszyna w lubuskiej służbie. SU45-070 [Przewozy Regionalne/PR Zielona Góra] przytula się do składu REGIO (5832/77021) relacji Poznań Gł.-Frankfurt(O)."

2011.06.12. - Rzepin - godz. 13.11 - SU45-070 podłącza się do składu poc. REGIO nr 77021 (...jpg

- źródło: decha.cal24.pl/details.php?image_id=1342
- opis: "24.07.2011, godz. 10:56, podg.Kunowice-Rzepin. Czerwony fiacik, SU45-070 [Przewozy Regionalne/PR Zielona Góra] z REGIO (5831/70020) z Frankfurtu(O) zbliża się do stacji w Rzepinie."

2011.07.24. - szlak podg. Kunowice - Rzepin - godz. 10.56 - SU45-070 z poc. REGIO nr 70020 (RB...jpg

Model SU45-079 wyprodukowano w 2016 roku. Po 7 latach doczekaliśmy się miniatury SU45-070. Mam nadzieję, że nie później niż w 2030 roku doczekamy się miniatury SU45-018 :cenzura: ...

44565_96312_id=34381.jpg

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.932 583 107
Zgadza się. Dla purystów (w tym mnie) ogranicza to opcje. Jednak niezaprzeczalnie i tak jest możliwość złożenia doskonałego składu w oparciu o dostępne modele. A że jednego....cóż, takie życie purytanina ;)