• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii SP45/SU45

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.829 466 99
Fajnie, że takie zdjęcia wypływają. Po ich publikacji można mieć przemyślenie (myślę także o sobie ;-) ), że na drugi raz lepiej 'jadaczkę' zamknąć, zanim zacznie się klepać w klawisze na temat 'nie tych' kolorów na modelu fabrycznej lokomotywy (mam na myśli SP45-155).

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.930 583 107
Na okoliczność dyskusji o SP45-155 również linkowałem temat z niemieckiego forum, gdzie zastanawiali się czy odcienie są prawidłowe. Wtedy jeden z użytkowników ich forum napisał, że te maszyny tak na początku wyglądały, że ten seledyn to taki bardziej niebieski był. No i chyba coś w tym było.

arhi91

Użytkownik
Reakcje
84 18 0
Mam tę świadomość od ponad 7 lat :cool: , kiedy co nieco skrobnąłem na łamach tego zacnego forum po ogłoszeniu przez Schlesienmodelle zapowiedzi wyprodukowania modelu tej maszyny :gwizd: ...

Podsumuję to krótko :cenzura: - tak, na ten moment to jest idealny model do odwzorowania sytuacji z lata 2011 roku (czerwiec, lipiec, sierpień, pierwsza połowa września) i dotychczas zostały wyprodukowane dwa idealnie pasujące pod każdym względem (nie tylko okresu eksploatacji, ale też możliwości wjazdu do Niemiec) modele wagonów piętrowych, przy czym jeden jest po naprawie z końca lipca, więc dla ultrapurystów zostaje tylko sierpień i pierwsza połowa września 2011 roku do odwzorowania składu jak na zdjęciu poniżej.

- źródło: decha.cal24.pl/details.php?image_id=1385
- autor: decha
- opis: "04.09.2011, godz. 10:53, podg.Kunowice-Rzepin. REGIO (5831/70020) relacji Frankfurt(O)-Poznań Gł. z czerwonym fiacikiem, SU45-070 [Przewozy Regionalne/PR Zielona Góra] na czele,zbliża się do stacji w Rzepinie."

Zobacz załącznik 980548

Przydałyby się dwa kolejne wagony. Na podorędziu coś mam, zobaczymy czy producent będzie chętny takowe wyprodukować. Ogólnie najczęściej SU45-070 widywana była z trzema wagonami. Dosyć często jeden z nich był jednym z dwóch wagonów, które w trakcie naprawy zakończonej 14 kwietnia 2011 roku otrzymały czerwone drzwi wejściowe. To też bardzo ciekawe wagony, które moim zdaniem, zasługują na wyprodukowanie w miniaturze, a także doskonale uzupełnią miniaturowy park taborowy Przewozów Regionalnych, zwłaszcza z okresu 2011-2012, tym samym umożliwiając zestawienie kolejnych realnych składów z SU45-070 i nie tylko :gwizd: .

- źródło: decha.cal24.pl/details.php?image_id=1301
- opis: "12.06.2011, godz. 13:11, Rzepin. Była olsztyńska maszyna w lubuskiej służbie. SU45-070 [Przewozy Regionalne/PR Zielona Góra] przytula się do składu REGIO (5832/77021) relacji Poznań Gł.-Frankfurt(O)."

Zobacz załącznik 980560

- źródło: decha.cal24.pl/details.php?image_id=1342
- opis: "24.07.2011, godz. 10:56, podg.Kunowice-Rzepin. Czerwony fiacik, SU45-070 [Przewozy Regionalne/PR Zielona Góra] z REGIO (5831/70020) z Frankfurtu(O) zbliża się do stacji w Rzepinie."

Zobacz załącznik 980562

Model SU45-079 wyprodukowano w 2016 roku. Po 7 latach doczekaliśmy się miniatury SU45-070. Mam nadzieję, że nie później niż w 2030 roku doczekamy się miniatury SU45-018 :cenzura: ...

Zobacz załącznik 980563
Wiesz może z jakiej stacji pochodzą te bohuny?

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.915 175 19
Wiesz może z jakiej stacji pochodzą te bohuny?
Oczywiście ze stacji Poznań :) - na pociągach do Frankfurtu nad Odrą oraz innych pociągach REGIO rozpoczynających i kończących bieg w Poznaniu, jeździły poznańskie "Bohuny". W 2012 roku w związku z koniecznością wyniesienia się Przewozów Regionalnych ze stacji Poznań, wagony zmieniły przydział na stację Leszno. Owe dwa wagony, które otrzymały czerwone drzwi wejściowe, były pierwszymi "Bohunami", które wyjechały z naprawy z dużym logo i dużym napisem "Przewozy Regionalne". Widać, że pierwotnie zakładano iż "Bohuny" będą miały mieć czerwone drzwi wejściowe tak jak naprawione wcześniej 7 wagonów w malowaniu interREGIO. Z tej koncepcji szybko się wycofano, gdyż kolejne wagony naprawiane w 2011 roku otrzymały standardowe żółte drzwi. Również owe dwa wagony z czerwonymi drzwiami i żółtym pasem międzyokiennym otrzymały żółte drzwi wejściowe w połowie 2012 roku, tracąc swój wyjątkowy wygląd.

Przejrzałem na prośbę kolegi zdjęcia z tymi wagonami i w sumie w okresie od 30 kwietnia 2011 roku do 14 maja 2012 roku znalazłem ponad 40 zdjęć z tymi wagonami. Zostały uwiecznione w składach pociągów następujących relacji:

- REGIO Poznań Gł. - Frankfurt nad Odrą
- REGIO Krzyż - Kostrzyn - Poznań Gł. (wzmocnienie w związku z zakończenie Woodstock'u)
- REGIO Poznań Gł. - Kostrzyn
- REGIO Poznań Gł. - Kutno
- REGIO Poznań Gł. - Toruń Gł.
- REGIO Poznań Gł. - Zbąszynek
- REGIO Koło - Leszno
- REGIO Zbąszynek - Konin
- REGIO Ostrów Wlkp. - Konin
- REGIO Konin - Poznań Gł.
- interREGIO WIELKOPOLANIN Poznań Gł. - Stalowa Wola Rozwadów
- interREGIO MEWA Warszawa Wsch. - Szczecin Gł.
- REGIOekspres WARTA Poznań Gł. - Lublin

Już (albo "dopiero") jesienią tego samego roku zdecydowano o kolejnej zmianie schematu malowania, pozostawiając drzwi wejściowe w kolorze żółtym, ale zmieniając kolor pasa międzyokiennego na szary. Ten schemat został utrzymany (przez ponad 5,5 roku) do kwietnia 2017 roku, kiedy wprowadzono (aktualnie obowiązujący) schemat malownania POLREGIO - nowej marki Przewozów Regionalnych, obecnie POLREGIO.

SU45-034

Aktywny użytkownik
Reakcje
1.005 93 3
Oczywiście ze stacji Poznań :) - na pociągach do Frankfurtu nad Odrą oraz innych pociągach REGIO rozpoczynających i kończących bieg w Poznaniu, jeździły poznańskie "Bohuny". W 2012 roku w związku z koniecznością wyniesienia się Przewozów Regionalnych ze stacji Poznań, wagony zmieniły przydział na stację Leszno. Owe dwa wagony, które otrzymały czerwone drzwi wejściowe, były pierwszymi "Bohunami", które wyjechały z naprawy z dużym logo i dużym napisem "Przewozy Regionalne". Widać, że pierwotnie zakładano iż "Bohuny" będą miały mieć czerwone drzwi wejściowe tak jak naprawione wcześniej 7 wagonów w malowaniu interREGIO. Z tej koncepcji szybko się wycofano, gdyż kolejne wagony naprawiane w 2011 roku otrzymały standardowe żółte drzwi. Również owe dwa wagony z czerwonymi drzwiami i żółtym pasem międzyokiennym otrzymały żółte drzwi wejściowe w połowie 2012 roku, tracąc swój wyjątkowy wygląd.

Przejrzałem na prośbę kolegi zdjęcia z tymi wagonami i w sumie w okresie od 30 kwietnia 2011 roku do 14 maja 2012 roku znalazłem ponad 40 zdjęć z tymi wagonami. Zostały uwiecznione w składach pociągów następujących relacji:

- REGIO Poznań Gł. - Frankfurt nad Odrą
- REGIO Krzyż - Kostrzyn - Poznań Gł. (wzmocnienie w związku z zakończenie Woodstock'u)
- REGIO Poznań Gł. - Kostrzyn
- REGIO Poznań Gł. - Kutno
- REGIO Poznań Gł. - Toruń Gł.
- REGIO Poznań Gł. - Zbąszynek
- REGIO Koło - Leszno
- REGIO Zbąszynek - Konin
- REGIO Ostrów Wlkp. - Konin
- REGIO Konin - Poznań Gł.
- interREGIO WIELKOPOLANIN Poznań Gł. - Stalowa Wola Rozwadów
- interREGIO MEWA Warszawa Wsch. - Szczecin Gł.
- REGIOekspres WARTA Poznań Gł. - Lublin

Już (albo "dopiero") jesienią tego samego roku zdecydowano o kolejnej zmianie schematu malowania, pozostawiając drzwi wejściowe w kolorze żółtym, ale zmieniając kolor pasa międzyokiennego na szary. Ten schemat został utrzymany (przez ponad 5,5 roku) do kwietnia 2017 roku, kiedy wprowadzono (aktualnie obowiązujący) schemat malownania POLREGIO - nowej marki Przewozów Regionalnych, obecnie POLREGIO.
Pierwszy wagon w nowym szaro-niebieskim schemacie wyszedł z rewizji w październiku 2011.
Nie zgadzam się z tezą, że planowano czerwone drzwi w bohunach. Masz na to jakieś potwierdzenie lub przypuszczenia? Ja uważam, że to był przypadek.
Planowo, zgodnie ze schematem czerwone drzwi były w bohunach w barwach marki InterRegio.

Kamilb

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.589 42 7
Et22 Piko (numeru nie pamiętam) był przytaczany jako poprawny seledyn. Na porównaniu zdjęć widać że to był ten sam kolor. Po prostu w fiacie bardziej się rzuca w oczy, a potem już psychologia tłumu.

Kamilb

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.589 42 7

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.915 175 19
A którędy "to" jeździło ?
Przyznam się szczerze, że o takiej relacji pociągu z Ostrowa nie słyszałem ...
Szczerze powiedziawszy nie wiem, a owa relacja została utrwalona na poniższej fotografii. Myślę, że nieco światła może rzucić opis dodany przez autora.

- źródło: ok-kolej.pl/details.php?image_id=5080
- autor: Zdzichu
- opis: "14.05.2012 | Poznań | ET22-1003 na czele pociągu Regio 79543 z Ostrowa Wielkopolskiego do Konina, zbliża się do stacji Poznań Starołęka. Długość tej trasy, to 215km, podczas gdy miasta te dzieli niecałe 80km... W tle widoczny wiadukt autostrady A2."

2012.05.14. - ET22-1003 z poc. REGIO nr 79543 rel. Ostrów Wlkp. - Konin, zbliża się do st. ...jpg

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
5.531 34 0
Szczerze powiedziawszy nie wiem, a owa relacja została utrwalona na poniższej fotografii. Myślę, że nieco światła może rzucić opis dodany przez autora.

- źródło: ok-kolej.pl/details.php?image_id=5080
- autor: Zdzichu
- opis: "14.05.2012 | Poznań | ET22-1003 na czele pociągu Regio 79543 z Ostrowa Wielkopolskiego do Konina, zbliża się do stacji Poznań Starołęka. Długość tej trasy, to 215km, podczas gdy miasta te dzieli niecałe 80km... W tle widoczny wiadukt autostrady A2."
I wszystko jasne ... :) Osoba która "wymyśliła" tę relację - musiała być bardzo zdeterminowana aby połączyć koleją oba miasta ... ;)
Dziękuję za info !

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.277 58 2
Sorry za off-top. Ale taki mały komentarz.
Z Poznania Głównego w ciągu doby odjeżdżało w 2012 roku około 200 pociągów na dobę. Rozrosło się to później nawet do liczby ok 270 (na ten moment jest to trochę mniej). Stacja się zapchała - jedyne co wydumano to dobudowa dodatkowego peron za GIGANTYCZNĄ ilośc milionów zł.

Poza granicami naszego kraju są stacje które obsługują zdecydowanie więcej pociągów nie mając tylu krawędzi...
Wyznacznie relacji pociągów tak by przejeżdżały przez takie "wąskie gardła" na sieci podobnie jak rezygnacja z jazd manewrowych, odstawień składów to podstawa nowoczesnej kolei. Ani stare PKP kiedyś, ani żadna obecna spółka kolejowa nie miało i nie ma o tym nadal zielonego pojęcia.

Przykrym jest, że tak dużo osób interesujących się koleją wyśmiewa takie "kwiatki" nie próbując ich zrozumieć ich głębszego sensu.. Dla tej konkretnej relacji to była pewnie chwilowy rozbłysk umysłu jakiegoś rozkładowca... Mimo wszystko zdecydowanie usprawniająca pracę zapchanej stacji.
Pamiętam ile śmiechu przyniosło połączenie relacji popołudniowego pociągu Białystok - Olsztyn - Gdynia z pociągiem z Katowice - Wawa - Białystok. Kto będzie jeździć na tej trasie... Oczywiście nikt w pełnej relacji, ale dzięki takiemu "małemu ulepszeniu" zwolnił się jeden skład, a miasta takie jak Ełk, Giżycko uzyskały bezpośrednie połączenia z Wawą i Śląskiem.

PP1970

Znany użytkownik
Reakcje
3.368 91 0
Na codzień doświadczamy tego bezsensu chociażby w połączeniach KW. Większość relacji jest z/do Poznania Głównego, a nie przez Poznań Główny. A niby miała być kolej aglomeracyjna. Co gorsza, nawet jeśli jest to fizycznie ten sam skład, zmienia się nr pociągu i w rozkładzie figuruje jako połączenie z przesiadką. Co wprowadza w błąd pasażerów.

Temat chyba bardziej do wątku https://forum.modelarstwo.info/threads/kolej-w-poznaniu-i-okolicach.18899/, ale to by trzeba przenieść kilka wpisów.

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
5.531 34 0
Sorry za off-top. Ale taki mały komentarz ...
Przykrym jest, że tak dużo osób interesujących się koleją wyśmiewa takie "kwiatki" nie próbując ich zrozumieć ich głębszego sensu.. Dla tej konkretnej relacji to była pewnie chwilowy rozbłysk umysłu jakiegoś rozkładowca... Mimo wszystko zdecydowanie usprawniająca pracę zapchanej stacji.
Pamiętam ile śmiechu przyniosło połączenie relacji popołudniowego pociągu Białystok - Olsztyn - Gdynia z pociągiem z Katowice - Wawa - Białystok. Kto będzie jeździć na tej trasie... Oczywiście nikt w pełnej relacji, ale dzięki takiemu "małemu ulepszeniu" zwolnił się jeden skład, a miasta takie jak Ełk, Giżycko uzyskały bezpośrednie połączenia z Wawą i Śląskiem.
Nie mam nic przeciwko bezpośredniemu połączeniu kolejowemu pomiędzy Ostrowem a Koninem. Moje pytanie dotyczyło trasy którą ów pociąg miał jechać. Tak jak tu wspomniano - miał do przejechania ponad 200 km (przez Poznań).
W/g mnie, można byłoby zrealizować połączenie krótszą trasą - przez Jarocin, Wrześnię do Konina omijając Poznań. I to w zasadzie tyle ... :)
Wiem, że wpis nie dotyczy modeli - można go przenieść.
Pozdrawiam.

przemas22223

Aktywny użytkownik
Reakcje
194 17 3
Modele lokomotyw od firmy ESU posiadają fabrycznie zamontowany kondensator UPS czyli ten moduł podtrzymania napięcia.
Ale zastanawiam się też czy modele od Sudexexpress maja fabrycznie zamontowany kondensator, tego właśnie nie wiem ponieważ nie ma posiadam w swojej kolekcji modeli tego producenta.