• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolekcja Pekaes i schyłek zeszłego wieku.

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.915 388 20
Idziesz jak burza z prezentacjami. Co kolejny model to ciekawszy. Kapitalną i niesamowicie unikatową kolekcję stworzyłeś. (y)

OP
OP
Kot Prezesa

Kot Prezesa

Znany użytkownik
Reakcje
2.786 1 0
Idziesz jak burza z prezentacjami. Co kolejny model to ciekawszy. Kapitalną i niesamowicie unikatową kolekcję stworzyłeś. (y)
Dziękuję Maćku. Zgodnie z rozpiską, całkiem sporo jest jescze do zrobienia. Co do tempa, no cóż święta tuż tuż, więc pewnie parę dni dam odpocząć sobie i Wam.

Co do modelu, bardzo mi Sławek zaimponował tą zabudową. Wbrew pozorom, trudno jest robić rzeczy proste.
Choć kabina nie jest dokładnie kopia oryginalnej, to lubie ten model za minimalizm.
Nie przynudzam.
Dobrej nocy

OP
OP
Kot Prezesa

Kot Prezesa

Znany użytkownik
Reakcje
2.786 1 0
Dobry wieczór się Państwem.
Złamanie schematu. Trochę z przekory, Trochę z przypadku. Jeden z modeli zakupiony w celu zdobycia cześć zamiennych do dwóch innych aut.
Jak już dostałem go w łapy, zmieniłem zdanie.
I odbudowałem malując, dłubiąc, tnąc klejąc, dziurawiąc i kradnąc Koleżance Małżonce, cień do powiek.
A auto?
Trochę fikcja literacka,
Mercedes NG 2238
20221223_232057.jpg
20221223_225238.jpg
20221223_225930.jpg
20221223_232346.jpg

Nie wiem czy takie latały w krótkiej kabinie ale jak mawia Astro, chyba nie jesteśmy purystam a ja dodam, że Wesołych Świąt.

Tomek M.

Znany użytkownik
Reakcje
10.596 69 0
Kruca banda, chciałem sobie odpocząć trochę od forum bo mi się troch zaległości w innych dziedzinach życia nazbierało i chciałem to poodkręcać przed końcem roku, a tu taki koleś wjeżdża ze swoimi zabawkami na forum:eek:, szacun(y)(y)(y)
Napisać o Twoich modelach że są za....ste, to nic nie napisać....
Wpadłem na Twój profil na fb i spędziłem tam trochę czasu,( nie lajkowałem, bo z konta żony sobie podglądam, a jak kiedyś napisałem Arturowi
Anton-art coś w temacie autobusów to dostałem zjebę że jakiś koleś jej coś o Ikarusach w Bielsku pisze, a ona nie w temacie:ROFL::ROFL:)
Świetnie że tu jesteś(y)(y)(y)
Ja pracuję z jednym modelarzem nad Fiatem 190, droga przez mękę, ale coś z tego za jakiś czas będzie;)

OP
OP
Kot Prezesa

Kot Prezesa

Znany użytkownik
Reakcje
2.786 1 0
Kruca banda, chciałem sobie odpocząć trochę od forum bo mi się troch zaległości w innych dziedzinach życia nazbierało i chciałem to poodkręcać przed końcem roku, a tu taki koleś wjeżdża ze swoimi zabawkami na forum:eek:, szacun(y)(y)(y)
Wpadłem na Twój profil na fb i spędziłem tam trochę czasu,( nie lajkowałem, bo z konta żony sobie podglądam, a jak kiedyś napisałem Arturowi
Anton-art coś w temacie autobusów to dostałem zjebę że jakiś koleś jej coś o Ikarusach w Bielsku pisze, a ona nie w temacie:ROFL::ROFL:)
Ja pracuję z jednym modelarzem nad Fiatem 190, droga przez mękę, ale coś z tego za jakiś czas będzie;)
Dziękuję. Sporą radość Sprawiłeś mi swoim komentarzem a wątek z Malżonki, Antona i bielskich ikarusów... bomba! W wolnej chwili pozwolę sobie wrzucić zdjęcia swojego, szczecińskiego Ikarusa. Wesołych świąt.

Slavi

Znany użytkownik
Reakcje
2.939 5 0
Miałem tylko wpaść, złożyć życzenia i spadać... :D
Mam dużo zaległości ale zerknę tylko do Maćka, na kilka sekund... :ROFL: MAN tandem, stary Magirus, nawet ten "zwykły' NG... Cuda... :)

OP
OP
Kot Prezesa

Kot Prezesa

Znany użytkownik
Reakcje
2.786 1 0
Kolejne świetne prezentacje, gratuluje umiejętności i zazdroszczę że masz czas na pracę przy modelach. :)
Z tym czasem to jest tak, że po powrocie z budowy, pomiędzy wszystkie czynności codziennie płynnie staram się wpisać nawet odrobinę prac. Moja Żona nauczyła mnie multitaskingu, i jednocześnie piłując ramę do saurera godzę pokłócone córki i zastanawiam się czy jest w suszarni miejsce na kolejne planie. Acha, jeszcze mało artystyczna checklista robi robotę. Co do umiejętności. Dziękuję, tym bardziej, że jestem fanem Twoich prac.

OP
OP
Kot Prezesa

Kot Prezesa

Znany użytkownik
Reakcje
2.786 1 0
... A co do Fiata 190 - od prawie roku pracuje nad dwoma. NT I NC.

Tomek M.

Znany użytkownik
Reakcje
10.596 69 0
Ciężki temat, nie wiem jak Ty, ale my z Łukaszem wybraliśmy na dawcę TA Models, wydruk 3D, układ 6x4 nie występujący w Pekaes tak jak niski dach, oraz kierownica po prawej stronie..., plusy są takie że są trawionki wraz ze znaczkiem Iveco, bo ja lubię mieć w życiu "pod górkę" i zdecydowałem się na takie coś;
1667474763095.png
No a temat Pekaes nie jest mi obcy,wybacz że tak offtopicznie wrzucę fotkę części z mojej pierwszej kolekcji sprzed ...nastu lat;
DSC_4850.jpg
aktualnie myślę też nad saviemem J20 ;)

OP
OP
Kot Prezesa

Kot Prezesa

Znany użytkownik
Reakcje
2.786 1 0
Ciężki temat, nie wiem jak Ty, ale my z Łukaszem wybraliśmy na dawcę TA Models, wydruk 3D, układ 6x4 nie występujący w Pekaes tak jak niski dach, oraz kierownica po prawej stronie..., plusy są takie że są trawionki wraz ze znaczkiem Iveco, bo ja lubię mieć w życiu "pod górkę" i zdecydowałem się na takie coś;
Zobacz załącznik 941497
No a temat Pekaes nie jest mi obcy,wybacz że tak offtopicznie wrzucę fotkę części z mojej pierwszej kolekcji sprzed ...nastu lat;
Zobacz załącznik 941498
Lubię takie zbiegi okoliczności. Ale do rzeczy i w punktach.
1) Fiat - W moim przypadku Tomasso był pośrednikiem miedzy mną a tajemniczym rzemieślnikiem. Nie wiem ile w tym czarowania ile prawdy, ale mam wspomniane przez Ciebie blaszki, kabiny oraz ramy, którymi będę się posiłkował nie stosując w całości.
2) Twoja kolekcję pekaesu chętnie oglądnę i z tego już miejsca chyle czoła, bo kilkanaście lat temu zadanie te było znacznie trudniejsze. Zaczynając od uboższej dokumentacji, zaopatrzenia w materiały modelarskie czy brak możliwości wydruku 3D, Nawet banalne kalki. Wiem ile się nachodziłem by pojawiły się ofercie, takie bardziej realne odpowiadające wzorom pekaesu.
Miałeś znacznie trudniej.
3) W sprawie Saviema J240 - działam. Nie wiem czy uda mi się to spiąć w przyszłym sezonie. Nie jestem psem ogrodnika, więc jak znajdę w swojej korespondencji adres rzemieślnika poleconego mi przez Cyryla Koltzowa, to mogę Ci podesłać.
4) Jeśli mówi Tobie coś wątek pekaesowskiego Volvo F88 (ciągnik samochodowy plus przyczepą z barwami Animex'u), to będę wdzięczny za każdy najdrobniejszy trop.
Pozdrawiam Cię serdecznie

OP
OP
Kot Prezesa

Kot Prezesa

Znany użytkownik
Reakcje
2.786 1 0
Zobacz załącznik 941497
20210710_195154.jpg
20210710_233125.jpg

Zobacz załącznik 941498

Tomek M.

Znany użytkownik
Reakcje
10.596 69 0
Odnośnie pkt.2 to niestety nie mam już żadnego modelu, ale tu nieocenione zasługi należą się Piotrkowi @Irokez46 który te modele stworzył a potem trafiły "pod strzechy" do innych, kupowałem też na allegro od użytkownika Michass coś tam, więc mój wkład ograniczał się do zapłacenia za te cuda.
Ja to głownie autobusiarz jestem, i w tamtych kierunkach się bardziej angażuję ;)
Mityczne volvo F-88 znam tak jak i Ty z dwóch niewyraźnych fotek na fb, więc niestety nie jestem w stanie pomóc.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Samochody ciężarowe 32
Samochody ciężarowe 19