• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta modułowa wg norm Parowozownia Ostrów Wlkp - kolejne podejście ...

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.185 46 1
przeceniacie moje umiejętności a sama makieta wymaga wielu poprawek ...
Ja natomiast myślę, że przez skromność po prostu się nie doceniasz.
Choć inni nie widzą, dobry majster widzi swe niedociągnięcia, co świadczy o jego fachowości i rzetelności.
Dowodem na to jest Twoja uwaga, że "wymaga wielu poprawek".
Jeszcze raz słowa uznania.(y)

OP
OP
Młodzikowski

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
5.001 34 0
Trochę daleko, ale może dam radę... Chciałbym Twoje dzieło zobaczyć na żywo. Sama makieta - bajeczna! Mam nadzieję, że schody, o których pisałeś sześć lat temu puszczą - ja swoją makietę kiedyś ewakuowałem z drugiego piętra przez okno i balkony, w dół na linach, bo zapamiętując się w budowie zapomniałem o skrajni klatki schodowej.
Pozdrawiam,
Ze zniesieniem skrzynek nie powinno być problemu, bo już kilkukrotnie "wędrowały" z góry na dół i odwrotnie ... ;)

No i zapraszam - będzie miło poznać Kolegę. Ponieważ kilka osób pytało się o adres firmy PTS-Wagon, podaję oficjalne "namiary":
ul. Wrocławska 93 Ostrów Wielkopolski.
Oficjalne impreza ma trwać od godziny 10 do 14, ale jak znam życie, to pewnie trochę się przeciągnie ... ;)

... Jeszcze raz słowa uznania.(y)
Dziękuję !

OP
OP
Młodzikowski

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
5.001 34 0
Witam !
I po imprezie ... Cztery oficjalne godziny - to jednak stanowczo za mało. Chociaż musiałem poświęcić zdecydowanie więcej czasu na przygotowania (transport, montaż i demontaż), jeszcze trochę bym się pobawił ...
Dziękuję za przyjazd Kolegom z forum Sławkowi @Hajek i Mariuszowi @Krocik TV oraz Kolegom z ostrowskiego KMK za pomoc przy prezentacji. Sławek "przytargał" ze sobą model Pt47 i była okazja trochę nim pojeździć.

Muszę też podziękować mojemu szwagrowi za pomoc w złożeniu i rozłożeniu makiety. Pulpit kostkowy który wykonał - działał bez zarzutu i jest nadzieja, że na wspólnych imprezach nie zawiedzie. Oczywiście parę błędów i niedociągnięć "wieku dziecięcego" należało na bieżąco usuwać, ale i z tymi jakoś sobie poradziliśmy.

Na początek parę fotek z zabawy - tych miłych. Te gorsze za chwilę ... :(

Załączniki

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Młodzikowski

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
5.001 34 0
Ale żeby nie było tak miło, kilka fotek z prawdziwej katastrofy.

Nie wiem co mam zrobić, generalnie jestem załamany i odeszły mi chęci do dalszych prac przy makiecie. Sądziłem, że po tylu latach budowy makiety przyszła już pora na jej "dopieszczanie", a tu będę musiał zaczynać od nowa ...

W trakcie transportu skrzynek do domu, podczas nagłego hamowania wywrócił się stojak z zamocowaną skrzynką (na dwie które leżały na podłodze). W efekcie upadku uszkodziłem trzy skrzynki (parowozownię, i dwie z zabudowaniami fabryki). Budynek na który poświęciłem pół roku - jest w zasadzie do wyrzucenia.

Najwięcej ubolewam nad faktem, że nie jechałem z "prędkością światła" - dojeżdżałem do skrzyżowania z niewielką prędkością. Jakiś "żul" wytoczył się z "Żabki" i chyba postanowił na pasach popełnić samobójstwo ... :mad:

Oprócz wymiany najmocniej uszkodzonego budynku, jest jeszcze możliwość wykonania "scenki rodzajowej" przedstawiającej budynek po wybuchu lub uderzeniu meteorytu ... Może propozycja szwagra nie jest najgłupsza ? ...

Pozdrawiam !

Załączniki

Drzewiarz

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.284 15 0
Wygląda to koszmarnie, tyle pracy i czasu stracone. Współczuję :(
Jednakże, może warto wykorzystać to doświadczenie do budowy jakiś zrujnowanych obiektów np. poprzez np. wybuch (jak sugeruje Szwagier), gdyż niektóre elementy wyglądają bardzo naturalnie, jak po prawdziwej katastrofie! Chociażby ta rura w oknie czy kawałek ściany na torach i drodze...

OP
OP
Młodzikowski

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
5.001 34 0
... Jednakże, może warto wykorzystać to doświadczenie do budowy jakiś zrujnowanych obiektów np. poprzez np. wybuch (jak sugeruje Szwagier), gdyż niektóre elementy wyglądają bardzo naturalnie, jak po prawdziwej katastrofie! Chociażby ta rura w oknie czy kawałek ściany na torach i drodze...
Zgadzam się z Kolegą. Odtworzenie modeli ruin budynków/obiektów byłoby jak najbardziej realistyczne. Tylko ja chciałem mieć fabrykę w której toczy się produkcja "pełną parą".

Muszę ochłonąć i na spokojnie oszacować co można jeszcze uratować. Być może zakup jednego kompletu budynku wystarczy aby odtworzyć ten pierwotny.
Jak zacznę budować/sklejać budynek cały - to nie zdążę do TRAKO. I tu będzie problem ...

MIKOT 1

Znany użytkownik
Reakcje
4.717 101 132
Szczere wyrazy współczucia.
Nie wygląda to jakoś koszmarnie. Za inspirację może posłużyć wiele fabryk, które do dziś niszczeją w Łodzi. Wyglądają podobnie. Niewielkim nakładem pracy można by coś takiego odwzorować. Jak coś służę pomocą.

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.185 46 1
O ja...!!! No to jest katastrofa w dosłownym tego słowa znaczeniu.
Nie zostawiaj tego w ruinie, tylko odbuduj, bo piękne było.
Nie zdążyłem zobaczyć w świetności, ale liczę, że jeszcze będzie pięknie i wróci do stanu pierwotnego.
Roboty będzie trochę, ale nie jest aż tak tragicznie. Podpicuje się i będzie jak nowe.
Nauczka, żeby przystosować skrzynki do transportu.
Może boleć, ale życzę szybkiej odbudowy i nie załamuj się. To przecież tylko dykta, tekturka i plastik...

Ostatnio edytowane:

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGMK
Reakcje
1.671 37 1
Bardzo mi przykro. Proszę nie poddawaj się ani nie załamuj się! To, w jaki sposób uszkodziły się budynki jeszcze bardziej potwierdza Twój profesjonalizm i kunszt. Budynek wziął na siebie całą siłę uderzenia i nie uległa destrukcji reszta makiety. Pomysł z odbudową tylko uszkodzonych części budynku jest bardzo dobry. Odbudowa jest potrzebna aby móc bawić się tak, jak było zmierzone, choć przyznaję, że ruiny wyglądają bardzo naturalnie. Jednak gdyby zostawić to tak jak jest, cała praca fabryki i bocznic nie miałaby sensu. Trzymam kciuki za odbudowę, choć doskonale rozumiem jak boli Cię serce.

Artur

Bob Budowniczy
Zespół forum
Donator forum
FREMO Polska
MSMK
H0e
Reakcje
8.079 148 3
Mógłbyś zasymulować remont ale uszkodzenia są za duże.

Teraz tak makieta ma być znowu prezentowana. Ten budynek raczej idzie na straty. Chyba że na spokojnie jeszcze raz ocenisz co idzie z niego zrobić.

Ja bym go zdjął z makiety i w jego miejsce wkleił karton (taka zaślepka) następnie to miejsce wysiał trawą albo zrobił duże klepisko. Chodzi o zamaskowanie miejsca po budynku.

Jak już odbudujesz budynek to zrywasz karton zaślepkę i stawiasz nowy budynek.

Masz tam jakiś pomost technologiczny i rurociąg. Mógłbyś po tej trawie lub klepisku pociągnąć go kawałek dalej do krawędzi skrzynki. Nie powinno to być bardzo czasochłonne.

Współczuję. Moje uszkodzenia magazynu są miejsze (tak się wizualnie wydaje) i idzie go pokazywać dalej ale doskonałe rozumiem co poczułeś jak zobaczyłeś te straty... i pomyślałeś ile czasu poświęcisz na naprawy.
Musisz pomyśleć nad mocniejszym zabezpieczeniem makiety w transporcie.

Krocik TV

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.068 8 0
Witam i pozdrawiam.
Jak to mówił Cezar "veni, vidi, vici" miałem okazję przez chwilę zawitać na tej imprezie i zobaczyć mistrzowski kunszt pracy modelarskiej na żywo :), czyli być na premierze. Nawet przez chwilę była okazja zrobić parę kursów parowozem Pt47 kolegi @Hajek oraz mniej znanymi lokami stojącymi na makiecie. Zdjęć nie robiłem, ale nakręciłem parę kadrów, które to po montażu prezentuję :

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.333 451 99
Krzysiu mam taką cegiełkę na odbudowę ,jeżeli jest przydatna ,pisz na pw i wysyłam . Otwarte w celu sprawdzenia zawartości, nówka z sprzed 15-stu lat, o qr-a sprzed 20-tat! Zobacz załącznik 1127350
Info dla modelowych "maniaków skali". Kibri ma przewymiarowaną cegłę. W temacie "plastikowej" cegły Auhagen dominuje. Ma dobrze zwymiarowaną cegłę w swoich ostatnich modelach budynków ceglanych. Przykład.

Ostatnio edytowane:

Hajek

Znany użytkownik
ŁKMK
Reakcje
1.059 1 0
A dlaczego Pt47 ma sygnał manewrowy po niewłaściwej stronie? :eek:

Nie wiem co się stało, ale były włączone światła pociągowe (wcześniej też miałem problem z tym reflektorem) sprawdzałem dzisiaj jest wszystko ok.

1.jpg

Chciałbym podziękować za miłe przyjęcie i ciekawe dyskusje, przykro mi że tak zakończył się ten dzień dla autora tak wspaniałej makiety. Myślę że po ostudzeniu atmosfery Krzysiek upora się z tym i w przyszłości nawet na krótkich odcinkach transportowych będzie solidnie zabezpieczał moduły.

Super spędzony czas i możliwość zwiedzenia zakładu.

2.jpg 3.jpg 4.jpg 5.jpg 6.jpg 8.jpg 9.jpg 10.jpg 7.jpg

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.185 46 1
miałem okazję przez chwilę zawitać na tej imprezie i zobaczyć mistrzowski kunszt pracy modelarskiej na żywo :), czyli być na premierze. Nawet przez chwilę była okazja zrobić parę kursów parowozem Pt47 kolegi @Hajek oraz mniej znanymi lokami stojącymi na makiecie.
Co widać na zdjęciu wstawionym przez kol. Hajek.:)(y)
Dobrze, że nakręciłeś film dokumentując premierę tej wspaniałej makiety przed jej "wypadkiem".(y)