• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta modułowa wg norm Parowozownia Ostrów Wlkp - kolejne podejście ...

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.495 68 5
Sądzę, że nawet nie chodzi o lenistwo. Myślę, że Krzysztof zawierzył św. Krzysztofowi, a jakiś baran spodowował, że wiara nie wystarczyła.
Krzychu, zabezpiecz skrzynki, żeby żaden z nas (a przede wszystkim Ty) nie doświadczył więcej tej traumy. :)

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
6.756 41 4
1751306458410.png

LINK
"2014.03.08. Fragment makiety w centrum handlowym ETC w Gdańsku. Widok na odtworzoną lokomotywownie w Ostrowie Wielkopolskim. Tabor był w dużej części niemiecki"

Przypadkiem się natknąłem.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Młodzikowski

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
5.132 34 0
Polska Kronika Filmowa 01/2025 WFDiF:

"Dzisiejszy dzień, ostatni dzień czerwca przejdzie do historii 75 tysięcznego Ostrowa Wielkopolskiego. To dzisiaj brygada murarzy młodzieżówki socjalistycznej zawiesiła wiechę. W zakładzie budującym tak potrzebne do odbudowy kraju maszyny, nastąpiła katastrofa budowlana będąca następstwem wieloletnich zaniedbań byłego fabrykanta. Zniszczeniu uległa część budynku. Odbudowy podjął się polski robotnik pod nadzorem młodego pokolenia polskich inżynierów. Wytężona i rzetelna praca brygady socjalistycznej, po dwóch tygodniach zaowocowała sukcesem. Opłacało się pracować, brygada osiągnęła wydajność na poziomie 280 % i przejdzie do historii pokonywania kolejnych granic. Niech ta wytężona praca polskiego robotnika będzie przykładem dla kolejnych pokoleń."

Dla osób które nie wiedzą co to PKF - krótkie wyjaśnienie: w nieodległych czasach Kronika była platformą informacyjną pomiędzy władzą a obywatelami którzy nie posiadali odbiorników telewizyjnych. Informowano społeczeństwo o kolejnych zrzutach stonki, sukcesach gospodarczych i przewodniej roli socjalizmu. Była wyświetlana w kinach przed seansem filmowym (zamiast reklam obecnie ... ;) ).

Pozdrawiam !

Załączniki

KoVaL

Znany użytkownik
Reakcje
3.152 59 5
Gratulacje dla brygady pracy socjalistycznej i wywiązanie się z zobowiązań planu przed terminem. Partia jest pod wrażeniem takiego szybkiego wywiązania się z planu odbudowy.

Krocik TV

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.170 8 0
Jeśli osiągnęli "tylko" 280% normy to i tak się ociągali z pracą, pracowali na pół gwizdka ;) :ROFL::ROFL:. A tak na poważnie, wiedziałam że dasz radę i efekt finalny będzie ekstra. Mówiąc krótko "TRAKO" nadchodzę ;):):D

OP
OP
Młodzikowski

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
5.132 34 0
Panowie - dziękuję, ale jak zwykle przesadzacie z tym "mistrzowskim" wykonaniem. Jest dużo niedoróbek i "baboli" który nie udało się uniknąć. Nie pozostanie nic innego jak spróbować zamaskować je zieleniną. Czy się uda - zobaczymy ...
Teraz biorę się za usuwanie szkód w mniejszych obiektach. Czeka mnie też montaż lamp na terenie fabryki i kotłowni.

OP
OP
Młodzikowski

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
5.132 34 0
Witam.
Prace naprawcze powoli posuwają się do przodu, udało skleić się stację trafo (został jeszcze do poprawki wyszczerbiony dach) i złamany żuraw wodny. W między czasie osadziłem wszystkie zamówione w OMKIA oprawy oświetleniowe. Piszę o nich nie bez powodu - wykonanie opraw jest super, ale przewody zasilające cienkie "jak włosy" dały mi nieźle "popalić" kiedy próbowałem wsadzić je do otworków ... ;) Wszystko wskazuje więc na to, że to ostatnie "podrygi" ślepca związane z budową makiety ...
Na koniec tradycyjnie kilka marnych fotek nowych lamp.

Pozdrawiam !

Załączniki

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Młodzikowski

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
5.132 34 0
... wsadzić w otwór i wówczas przewlec cieniutkie przewody.
Może też być kawałek kartki zwiniętej w rulonik...
Patent się sprawdził, końcówki przewodów owinąłem kawałkiem mokrego papieru toaletowego :) Dzięki za poradę.

Na "warsztat" trafiła druga skrzynka z kolejnym obiektem fabrycznym - halą produkcyjną. Ponieważ otrzymałem zamówione oprawy z OMKIA (a które udało mi się zamontować ;) ), zabrałem się za brakujące oświetlenie wnętrz budynków. W hali dorobiłem elementy konstrukcji dachu do których podkleiłem wiszące oprawy. Wkleiłem również maszyny i urządzenia.
Hala została podzielona na dwa wydziały - obróbki i produkcji elementów metalowych/stalowych i obróbki drewna. Do wykonania pozostały mi jeszcze podwieszane kanały wentylacji wyciągowej w części hali przeznaczonej do obróbki drewna. No i większość maszyn oraz posadzka wymaga też "brudzenia" (ta ostatnia w celu zamaskowania śladów kleju). Myślę też o zakupie figurek pracowników oraz montażu kolejnego spawacza ...

Oprócz w/w prac, do ukończenia skrzynki brakuje oświetlenia budynku w której zamontowana jest maszyna parowa. Jak się z tym uporam - skrzynka wędruje do szwagra ...

Na koniec - kilka marnych fotek moich "dokonań" ... ;)
Pozdrawiam !

Załączniki

OP
OP
Młodzikowski

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
5.132 34 0
Dziwna fabryka, strugarki grubosciowe jak mniemam, frezarki z krzywym stolem , co oni produkuja.
Drogi Pawle, podzielam Twoje uwagi. Sam zastanawiałem się jak wykorzystać maszyny z zestawów Fallera. Kupując wspomniane zestawy liczyłem, że większość modeli obrabiarek będzie dedykowana do obróbki metalu. Ale jak widzisz, większość stanowią maszyny do obróbki drewna.

Ponieważ "poznańskie sknery" za nic w świecie nie wyrzucą kupionego i zapłaconego towaru do kosza - wymyśliłem wydzielenie części hali jako stolarni (chociaż w realu stolarnia byłaby oddzielona od reszty stałą przegrodą ze względu na zapylenie).

A co do produkcji - to w zasadzie jeszcze nie zdecydowałem o docelowym profilu produkcji fabryki. Na chwilę obecną szyldy z logo i nazwą informują, że to PTS-Wagon (bo taka potrzeba była i będzie ze względu na prezentację "wypocin" na stoisku firmowym podczas TRAKO). Na "starym Ostrowie" była fabryka budowy maszyn, więc może podtrzymam tradycję i będzie to samo ... W tym przypadku stolarnia mogłaby produkować skrzynie i obudowy drewniane do transportu produkowanych maszyn ... ;)

Chyba, że Drogi Pawełku masz jakieś inne pomysły i sugestie :) Chętnie wysłucham rad doświadczonego praktyka.

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.833 520 29
Chyba, że Drogi Pawełku masz jakieś inne pomysły i sugestie :) Chętnie wysłucham rad doświadczonego praktyka.
Brak polskich znakow, przepraszam.

Alem sie usmial, wedlug teori Pana ktory jest tatusiem mojej ukochanej, ja sie na niczym nie znam i nic nie potrafie, i tej wersji trzymam sie uparcie pazurami.
Moglbym Ci podac kilka nazwisk forumowych znawcow i autorytetow, ale dostalbym bana.

Na wydzialach mechanicznych zakladow o innym profilu niz mechaniczny, obrabiarki sa bardziej zroznicowane, i bardziej uniwersalne, specjalistyczny park maszynowy owszem bywal, teraz juz nie wiem jak jest, ale rzadko spotykalem takie same maszyny w tak dobrym stanie, owszem wydzial frezarek byl ale nie takich samych itd, itp. buduj Krzysiu nie zwracaj uwagi na gledzenie ramoli.

OP
OP
Młodzikowski

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
5.132 34 0
... wedlug teori Pana ktory jest tatusiem mojej ukochanej, ja sie na niczym nie znam i nic nie potrafie, i tej wersji trzymam sie uparcie pazurami.
... buduj Krzysiu nie zwracaj uwagi na gledzenie ramoli.
No nie przesadzaj, mam o Tobie inne zdanie ... :)

... Na wydzialach mechanicznych zakladow o innym profilu niz mechaniczny, obrabiarki sa bardziej zroznicowane, i bardziej uniwersalne, specjalistyczny park maszynowy owszem bywal, teraz juz nie wiem jak jest, ale rzadko spotykalem takie same maszyny w tak dobrym stanie, owszem wydzial frezarek byl ale nie takich samych ...
W zasadzie kupiłem większość dostępnych modeli obrabiarek. Jak pojawi się coś nowego - zawsze mogę dokupić ... Co do powtarzalności obrabiarek, to pamiętam z początków pracy w ostrowskich ZNTK-ach wyposażenie wydziału mechanicznego - zdarzały się obrabiarki tego samego typu. To efekt centralnego rozdzielnictwa dla podległych przedsiębiorstw ...

No i po dzisiejszym "brudzeniu" - "dobry stan" obrabiarek uległ zmianie (pogorszeniu) ... ;)