• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta modułowa wg norm Parowozownia Ostrów Wlkp - kolejne podejście ...

Krocik TV

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.066 8 0
Zależy o jakim wydziale mechanicznym, produkcyjnym mówimy czy to jest dział wytwarzający produkcję seryjną, czy też dział typu narzędziownia, (na którym tego typu de fakto ja pracuję ;)) to park maszynowy albo jest jednolicony i zgrupowany w linię produkcyjną gdzie dany asortyment jest obrabiany od początku do ostatecznego wyglądu (kiedyś było inaczej i dużo było wędrówek towaru po hali) czy też gniazda tego samego typu obrabiarek : tokarki, frezarki, szlifierki różnego typu i przeznaczenia, wiertarki kolumnowe lub koordynatki, prasy wszelakiego rodzaju, piły do cięcia materiału.

OP
OP
Młodzikowski

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
5.000 34 0
Witam !
Dorobiłem dwa podwieszane kanały wentylacyjne na obrabiarkami do drewna. Siatki maskujące otwory wlotowe mają zbyt duże oczka, jednak z braku "delikatniejszej" siatki - muszą zostać te a nie inne. Zresztą i tak tego nikt nie zobaczy ... ;) Pobrudziłem też resztę obrabiarek i posadzkę - teraz już tak nie rażą swą "czystością".

Budynek z maszyną parową otrzymał oświetlenie. Usytuowanie/mocowanie opraw do ściany - to kolejny kompromis. Zależało mi na możliwości demontażu i wyjęcia maszyny w przypadku jakiejś awarii napędu.

Pozdrawiam !

Załączniki

eddy

Aktywny użytkownik
Reakcje
499 5 2
Świetna robota.(y)
Siatki wentylacyjne można zrobić z firanki. Druga połowa może nie zauważy kawałka braku:LOL:
Maszyna parowa do czego mogła służyć w 20 wieku i czy jeszcze były stosowane?
Jakoś nie kojarzę błękitnych maszy. W szkole przechodziłem dział mechaniczny i były wszystkie obrabiarki/maszyny koloru seledynowego. Przynajmniej tak pamiętam. Ale to był koniec lat 80-tych... Może w innych zakładach były w innym kolorach:niepewny:
Z tego co pamiętam wszystkie pokrętła, rączki wyły w kolorze stalowym(błyszczące) jak na tym zdjęciu.

1752520777106.jpg

https://www.simp-poznan.pl/maszyny-i-urzadzenia-parowe
Przy tokarkach\frezarkach stały kontenery na wióry po obróbce wielkości gdzieś 1m3 jeden na kilka maszyn w ciągu komunikacyjnym by widlak mógł go zabrać. Brakuje jeszcze biurka dla majstra/mistrza;)

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Młodzikowski

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
5.000 34 0
... Jakoś nie kojarzę błękitnych maszy. W szkole przechodziłem dział mechaniczny i były wszystkie obrabiarki/maszyny koloru seledynowego. Przynajmniej tak pamiętam. Ale to był koniec lat 80-tych... Może w innych zakładach były w innym kolorach:niepewny:
Co do kolorów maszyn, to bywało różnie. Po wykonanych planowych remontach - odnawiano powłokę tym co było dostępne w magazynie. W ostrowskich ZNTK-ach było jeszcze ciekawiej - kolory maszyn zmieniały się zgodnie z kolorami produkowanych lub budowanych wagonów, bo przeważnie zostawało dużo niewykorzystanej farby która nie mogła się zmarnować ... ;)

Krocik TV

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.066 8 0
Co do kolorów maszyn, to bywało różnie. Po wykonanych planowych remontach - odnawiano powłokę tym co było dostępne w magazynie. W ostrowskich ZNTK-ach było jeszcze ciekawiej - kolory maszyn zmieniały się zgodnie z kolorami produkowanych lub budowanych wagonów, bo przeważnie zostawało dużo niewykorzystanej farby która nie mogła się zmarnować ... ;)
Liczył się czyn społeczny i niby innowacyjność oraz operatywność pracowników.

eddy

Aktywny użytkownik
Reakcje
499 5 2
:niepewny:
Ja miałem praktyki w Zakładach Radiowych im Kasprzaka (ZRK). Tam były maszyny/obrabiarki w jednolitych kolorach(firmowych).
Na podłogach były wymalowane pasy wyznaczające ciągi komunikacyjne dla wózków.
Takie czasy były...
Po zakładach praktycznie nie ma już śladu...

hamulcowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.185 26 1
Witam !
Dorobiłem dwa podwieszane kanały wentylacyjne na obrabiarkami do drewna. Siatki maskujące otwory wlotowe mają zbyt duże oczka, jednak z braku "delikatniejszej" siatki - muszą zostać te a nie inne. Zresztą i tak tego nikt nie zobaczy ... ;) Pobrudziłem też resztę obrabiarek i posadzkę - teraz już tak nie rażą swą "czystością".

Budynek z maszyną parową otrzymał oświetlenie. Usytuowanie/mocowanie opraw do ściany - to kolejny kompromis. Zależało mi na możliwości demontażu i wyjęcia maszyny w przypadku jakiejś awarii napędu.

Pozdrawiam !
Ponieważ Kolega bardzo dba o detale to mam spostrzeżenie; Nie widzę na zdjęciu dokładnie, ale odnoszę wrażenie, że korby maszyny parowej nie są przestawione o 90 stopni. W maszynach dwucylindrowych panuje co do tego taka sama zasada jak w dwucylindrowych parowozach czyli, żeby oba tłoki nigdy nie znalazły sie jedocześnie w martwym punkcie.

OP
OP
Młodzikowski

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
5.000 34 0
Ponieważ Kolega bardzo dba o detale to mam spostrzeżenie; Nie widzę na zdjęciu dokładnie, ale odnoszę wrażenie, że korby maszyny parowej nie są przestawione o 90 stopni. W maszynach dwucylindrowych panuje co do tego taka sama zasada jak w dwucylindrowych parowozach czyli, żeby oba tłoki nigdy nie znalazły sie jedocześnie w martwym punkcie.
Kolega przesadza z tą moją dbałością o szczegóły ... ;) Sprawdziłem ułożenie korb i faktycznie jest tak jak Kolega zauważył. Zamiast 90 stopni jest 180.
Moim usprawiedliwieniem jest w takim razie ewidentny błąd producenta modelu - nie ma możliwości sklejenia elementów korb w innej pozycji (części są specjalnie dopasowane).

OP
OP
Młodzikowski

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
5.000 34 0
Witam !
Na skrzyneczkach pousuwałem największe szkody powstałe po upadku i w ramach "odpoczynku od makiety" - powróciłem do brudzenia swojego taboru. W kolejce do brudzenia czekają lokomotywy, wskazane jest więc zdobycie chociaż minimum doświadczenia w nanoszeniu śladów eksploatacji ...

Dokończyłem rozgrzebany od dłuższego czasu wagon kryty (tu czekałem na blaszki od OSTBAHN-a). Model otrzymał dodatkowe elementy w postaci uchwytów dla spinaczy taboru i węży sprzęgów przewodu powietrznego. Całość pobrudziłem tak jak umiałem ... ;)

Pozdrawiam !

Załączniki

newermind

Łowca cech
Zespół forum
ŁKMK
Reakcje
3.695 45 1
Witam !
Na skrzyneczkach pousuwałem największe szkody powstałe po upadku i w ramach "odpoczynku od makiety" - powróciłem do brudzenia swojego taboru. W kolejce do brudzenia czekają lokomotywy, wskazane jest więc zdobycie chociaż minimum doświadczenia w nanoszeniu śladów eksploatacji ...

Dokończyłem rozgrzebany od dłuższego czasu wagon kryty (tu czekałem na blaszki od OSTBAHN-a). Model otrzymał dodatkowe elementy w postaci uchwytów dla spinaczy taboru i węży sprzęgów przewodu powietrznego. Całość pobrudziłem tak jak umiałem ... ;)

Pozdrawiam !
Najbardziej charakterystycznym detalem dla takich wagonów, jest pokrycie dachu blachą. Ostatnio dopytywał mnie o ten detal @Marcin88 , więc załączam poglądową fotkę Oppelna z cukrowni Dobrzelin. Wagon w niemal idealnym stanie dotrwał do początku lat 2000-ych.
PICT3130.JPG

OP
OP
Młodzikowski

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
5.000 34 0
Witam !
Dzisiaj "machnąłem" kolejny wagon (tym razem bez dachu ... ;) ) który zostanie zdegradowany do roli wagonu gospodarczego parowozowni. Będzie wykorzystany do transportu zdemontowanych z parowozów kół, które zostały zakwalifikowane do reprofilacji.

Tradycyjnie dołożyłem uchwyty dla spinaczy taboru oraz węże sprzęgu powietrznego. Z racji niewielkiej powierzchni ścian - prawie wcale nie widać, że wagon był "brudzony" ... ;)

Pozdrawiam !

Załączniki

OP
OP
Młodzikowski

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
5.000 34 0
Kolejny wagon otrzymał ślady eksploatacji. Model TMF-u z filigranowymi elementami wymagał szczególnego traktowania ... Do modelu nie dokładałem żadnych dodatkowych elementów a ograniczyłem się wyłącznie do doklejania tych które odpadły w trakcie "obróbki" ... ;)
Efekt prac widoczny na fotkach ...

Pozdrawiam !

Załączniki

OP
OP
Młodzikowski

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
5.000 34 0
I jeszcze "rzutem na taśmę" na koniec weekendu - "browar na stół" ... ;)

Model otrzymał dodatkowe węże sprzęgu hamulcowego, zderzaków nie udało mi się bezinwazyjnie zdemontować - stąd brak uchwytów dla spinaczy taboru. Kilka elementów pomalowałem i całość delikatnie pobrudziłem. Wyszło jak wyszło ... ;)

Pozdrawiam !

Załączniki