• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta modułowa wg norm Parowozownia Ostrów Wlkp - kolejne podejście ...

OP
OP
Młodzikowski

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
4.475 9 0
Witam.
Udało się zamontować kolejne cztery "karzełkowe" Tm i tak jak wspominałem wcześniej - z sygnalizacji na makiecie nic więcej się już nie pojawi.

Nie oznacza to, że wszelkie prace związane z sygnalizacją już zakończyłem. "Sfajczył" się kolejny napęd Viessmanna (to już czwarty) i nie pozostało nic innego, jak poprosić szwagra o opracowanie napędu zastępczego. Te po kolejnych "zejściach" - będą sukcesywnie wymieniane na zamienniki szwagrowskie. Oczekuję też zwrotu reklamowanej Tz oraz brakującego, dodatkowego napędu do semafora.

Jak by tego było mało - przestała świecić dioda w pierwszej zamontowanej "karzełkowej" Tm od KLUBY. Sądziłem, że w modelach sygnalizatorów świetlnych awarie/usterki się nie zdarzają. Niestety, wszystko na to wskazuje, że awarie u mnie to normalka ... Zaczynam podejrzewać, że nad sygnalizacją na tej makiecie wisi jakaś klątwa ... ;) Przyjdzie mi więc "karzełka wydziubać" i zastąpić nowym, bo zapewne naprawić się go nie uda. Nie wiem co jest przyczyną usterki, może "zalewanie" klejem ?

Na koniec kilka marnych fotek czterech nowych Tm.

Pozdrawiam !

Załączniki

Ostatnio edytowane:

Krocik TV

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
924 7 0
W sprawie rozwiązania problemów z napędem semaforów kształtowych pogadaj z kolegą @Scenika, on ten ten problem rozwiązał za pomocą serwonapędów i specjalnie drukowanej do tego obudowy. Widziałem na własne oczy, fajnie wyszło

OP
OP
Młodzikowski

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
4.475 9 0
W sprawie rozwiązania problemów z napędem semaforów kształtowych pogadaj z kolegą @Scenika, on ten ten problem rozwiązał za pomocą serwonapędów i specjalnie drukowanej do tego obudowy. Widziałem na własne oczy, fajnie wyszło
Podobne rozwiązanie zastosował szwagier - pierwszy napęd jest już zamontowany i przechodzi testy ... :) Ale dzięki za info i poradę !

Generalnie ubolewam nad faktem, że modele sygnalizatorów kształtowych Viessmanna do tanich nie należą i od producenta należałoby oczekiwać adekwatnej do ceny jakości produktu. A tu mam ogromne wątpliwości ... :mad: