To prawda, niewielka szerokość znormalizowanych modułów pozwala zagospodarować mały fragmencik otoczenia toru/torów. Jak słusznie zauważyłeś - ja mam trochę więcej możliwości ...
No Arturze, teraz to "pojechałeś" ... Poczułem się jak jakiś guru ...
Dzisiaj jeszcze kilka fotek stanowiska nawęglania z zasobnikiem na węgiel z dnia "sesji ogródkowej" (bo jakoś mi umknęły). Do pełni szczęścia brakuje jeszcze żurawia.
Ostatnie dwie fotki dokumentują dzisiejszą próbę przeciągania wagonów za pomocą przeciągarki. Samo "przeciąganie/przewlekanie" linki (której ja już nie widzę
) przez krążki zwrotne zajęło mi z 10 minut. Albo zamienię linkę na grubszą albo pomaluję ją w żółto/czarne paski ...
.
Generalnie próba ciągnięcia wagonów wypadła pomyślnie. Do próby wykorzystałem jakiś mały zasilacz 12V o stałym napięciu. Sądzę, że dobrym rozwiązaniem byłoby zastosowanie zasilacza z możliwością regulacji napięcia (i tym samym obrotów silnika) gdzie będzie możliwość "płynnego" rozruchu/ruszenia z miejsca podczepionych wagonów. Oferowany przez producenta napęd jest wyposażony w przekładnię (z metalowymi kółkami zębatymi) zblokowaną na stałe z silniczkiem elektrycznym. Zamontowany pod skrzynką pracuje bardzo cicho i na filmiku który nagrałem - wogóle go nie słychać. I teraz prośba do osób bardziej "rozgarniętych" niż ja - za nic w świecie nie mogę filmu zamieścić na forum (chociaż jest zmniejszony do 1,46 MB). Może byłby ktoś tak miły i uczynny, i zamieścił go ? (podeślę na wskazanego maila)
Pozdrawiam.