• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta modułowa wg norm Parowozownia Ostrów Wlkp - kolejne podejście ...

OP
OP
Młodzikowski

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
3.632 8 0
Nie żebym się czepiał, ale trochę Twoją pracę psują te gotowe kozły oporowe
Tu się z Tobą zgodzę, jak to mówią - kozły "du...y nie urywają" ... ;) I tak gotowy wyrób PIKO został poddany lekkiej modyfikacji. Mam jeszcze zamiar poprawić imitację belki (zlikwidować to wcięcie na sprzęg), poprzez doklejenie cienkiej blaszki od czoła lub wypełnienie podcięcia (nie będzie tak razić ...)
Prawdę mówiąc, jak zaczynałem kompletować elementy do makiety to nie było zbyt dużego wyboru w gotowych kozłach oporowych (cena też grała tu rolę). Może kiedyś uda mi się je wymienić na porządniejsze ... :)

A ja mam pytanko. Wspomina Kolega, że dosiewa trawę na "skrzyneczkach". Rozumiem, że na tych gotowych i wyposażonych w różne podzespoły elektryczne i elektroniczne. Czy użycie elektrosadzarki nie wywiera na te elementy negatywnego skutku?
Nie mam z tym problemu, bo oprócz kabli pod skrzynkami nie ma innych elementów elektronicznych/elektrycznych (jeszcze). No i nie używam elektrosadzarki - sieję "z ręki" a potem idzie w ruch zwykły młotek ... ;)

OP
OP
Młodzikowski

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
3.632 8 0
A nie masz ochoty na kozły własnej produkcji? ;)
Dawno temu próbowałem takie kozły wykonać ... Niestety, próba okazała się totalną porażką ... Teraz już nawet nie próbuję ... ;)

Modelarz z taką renomą i kozły gotowce, siara jak nie powiem co, jak Krzyski chcesz to Ci zrobię takowe.
Drogi Pawle, siara byłaby gdybyśmy rozmawiali o prawdziwym "z krwi i kości" modelarzu ... Ja do takich się nie zaliczam.

Jeśli chodzi o oferowaną przez Ciebie pomoc - byłoby super. Jednak zdaję sobie sprawę, że masz dużo innych spraw na głowie i będziesz musiał poświęcić dużo swojego wolnego czasu aby je wykonać. I tak już w wielu sprawach bezinteresownie mi pomogłeś ... Wielkie dzięki za Twoje chęci ! :)

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.200 508 29
Panie Krzysiek, wolisz Pan okrongłom czy kanciatom wersję, oczywiście to tylko marna, wykonana w złych warunkach oświetleniowych, starym telefonem fotka, coby pokazać że "Serce dla przyjaciół nóż dla wroga".

20240703_123437-crop.jpg

OP
OP
Młodzikowski

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
3.632 8 0
Panie Krzysiek, wolisz Pan okrongłom czy kanciatom wersję, oczywiście to tylko marna, wykonana w złych warunkach oświetleniowych, starym telefonem fotka, coby pokazać że "Serce dla przyjaciół nóż dla wroga".
Drogi Pawle, teraz to mam podobny dylemat jak Lord Farquaad ze Shreka, kiedy to musiał pod presją wybierać pomiędzy księżniczkami numer 1, 2 lub 3 ... ;)
Ponieważ obie wersje są super, to poproszę jedną i drugą :)
Nadal jednak uważam, że niepotrzebnie poświęcasz dla mnie swój czas. Nie wiem jak mam się zrewanżować ...

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGM
Reakcje
1.505 34 1
Mój przyrząd wygląda tak
Tylko gięcie na ciepło nie za bardzo mi wychodzi, wolę naciąć i lutować
Wygląda ekstra. Jedynie wydaje mi się, że oryginalne kozły oporowe są umieszczane na szynach torów, że nie zagina się szyn toru. Mam nawet zdjęcie z próby kradzieży szyn z kozła oporowego :)

Załączniki

KrotVikinG

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
683 6 0
Wygląda ekstra. Jedynie wydaje mi się, że oryginalne kozły oporowe są umieszczane na szynach torów, że nie zagina się szyn toru. Mam nawet zdjęcie z próby kradzieży szyn z kozła oporowego :)
To chyba zależy od okresu w którym zostały wykonane, nowsze tak teraz robią, ale podejrzewam, że te wiekowe to są wykonane jak moje. W tej skali to chyba musimy pójść na jakiś kompromis, zresztą jak zasypiesz piachem to i tak nie widać co jest pod spodem ;)
stacja 3.jpg

OP
OP
Młodzikowski

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
3.632 8 0
Witam ponownie !

W ostatnich dniach wziąłem się za jedną z dwóch skrzyneczek przejściowych - tych, które umożliwią włączenie się do wspólnej makiety na organizowanych imprezach (o ile dożyję takiej okazji ... ;) ). Na skrzynce wykonałem wyłącznie zieleń niską, świadomie rezygnując z krzaków i drzew. Nie chcę, by delikatne krzaczki i drzewka uległy zniszczeniu w trakcie dalszej "obróbki". Skrzynka w takim stanie trafi "na warsztat" do mojego szwagra, który to zdeklarował się wykonać całą elektrykę i sterowanie DCC. Zaprojektowane i wykonane napędy rozjazdów oraz sterowniki akcesoriów - przejdą pierwszy "chrzest bojowy". Jak nie przejdą - to makietę porąbię siekierką ... ;) . Na skrzynce brakuje jeszcze kształtowego semafora wjazdowego (trójstawnego). No i zmianie ulegnie jeden z kozłów oporowych na wykonany przez Kapitana Nemo :) .

Oprócz prac przy skrzynce "przejściowej", poprawiam i uzupełniam zieleń na pozostałych modułach. Eksperymentuję z zakupionymi włókninami Fallera, nie wiem czy imitacja listowia powinna tak wyglądać. Jakoś nigdy nie umiałem wykonywać "zieleniny" - zdecydowanie lepiej wychodziło mi sklejanie gotowych elementów ...
Przebudowałem (poszerzyłem) bieg schodów prowadzący na kładkę nad torami i zamontowałem ostatnią lampę parkową.

I to na dzisiaj byłoby tyle.

I jeszcze taka mała refleksja - otwierając dzisiaj ten wątek, "wskoczyła" mi jego pierwsza strona ... W październiku minie pięć lat od rozpoczęcia budowy ... Nie wiem czy jest to powód do radości czy zmartwienia ...

Pozdrawiam !

Załączniki

Ostatnio edytowane:

Astro

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10.209 301 15
Wszystko fajnie, ale te schody powinieneś jakoś zabezpieczyć, bo ci pasażerowie pospadają w przepaść...

Mormegil

Aktywny użytkownik
Reakcje
314 6 0
Piękna makieta będąca dla mnie źródłem inspiracji. Ja, niestety, nie czuję się wystarczająco młody by nad swoją pracować tyle lat i będę szedł na zgniłe kompromisy.

OP
OP
Młodzikowski

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
3.632 8 0
Piękna makieta będąca dla mnie źródłem inspiracji. Ja, niestety, nie czuję się wystarczająco młody by nad swoją pracować tyle lat i będę szedł na zgniłe kompromisy.
Dziękuję za "dobre słowo" :) Uprzedzam jednocześnie, aby nie inspirować się wszystkim co jest widoczne. Wiele elementów jest do poprawki/zmiany, jednak z podobnego powodu który Kolega podał - też idę na zgniłe kompromisy ... ;)

A teraz bieżące sprawy dotyczące makiety. Tu generalnie zwracam się do osób znających tajniki poprawnego wykonania/stosowania sygnalizacji (Andrzeja i Tomka :) ) - chciałbym otrzymać potwierdzenie, że zaproponowane rozwiązanie/usytuowanie sygnalizacji na torze dodatkowym będzie poprawne (lub chociaż akceptowalne). W załączeniu schemat i krótki opis zamierzenia:
- w punkcie A zamiast tarczy zaporowej stawiam semafor kształtowy dwuramienny, dwustawny,
- w punkcie B nie stawiam nic ... to z powodu niewielkiej odległości pomiędzy iglicami rozjazdów (tylko 49 cm gdzie sam rozjazd ma ok.30 cm długości),
- w punkcie C jest tarcza zaporowa.

Generalnie zakładam, że stacja do której będzie podpięta parowozownia znajdzie się po lewej stronie (patrząc na schemat).
Proszę o poradę, ponieważ muszę zdecydować co mam dokupić z sygnalizacji (tarcze/semafory) i w jakiej ilości. Tarcz manewrowych Viessmanna raczej nie zdobędę. A szkoda, że producent zrezygnował z jej produkcji (w załączenie fotka z katalogu na lata 2001/2002).

Pozdrawiam.

Załączniki