• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta modułowa wg norm Parowozownia Ostrów Wlkp - kolejne podejście ...

OP
OP
Młodzikowski

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
3.624 8 0
Piękne filigranowe barierki - tu po makiecie ne pewno nie chodzi kot... ani dwa.
Piękny industrialny klimat :)
Dzięki !
Obecnie żadnych "futrzaków" w domu nie ma ... (na szczęście ;) ). Ostatni "owłosiony" mieszkaniec "opuścił" nas z piętnaście lat temu ...

... czy te drzewka nie są za zbyt jaskrawe? :niepewny:
Faktycznie, posypka którą w ostatnim czasie stosowałem jest ze wszystkich które mam najjaśniejszą. No ale można przyjąć, że te jasne krzaczory kwitną późną wiosną, stąd ta intensywna zieleń ... :)

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
5.725 37 4
Aerograf, dobrana farba i jazda, można tez przetestować tą transparentną farbę, o której pisałem wcześniej.
MOLOTOW, widzę, że jest nawet brązowa, czyli wzbogacili paletę. Farba ma taki minus, że wodnista jest i dosyć długo schnie (precyzyjnie trzeba malować, z wyczuciem), niemniej na jakimś nieużytku warto spróbować, bo ta zieleń wygląda jak majtki nastolatki na techno party w remizie :ROFL:
Bez obrazy tylko (z rana mam taki oto, wariacki humor), bo całość pracy to majestrzyk, ale kolor krzaczorów faktycznie się gryzie z resztą.

Ostatnio edytowane:

Kempol

Administrator
Zespół forum
Donator forum
BGM
MSMK
Reakcje
19.148 216 0
Tak jak pisze Maciek, weź farbę w sprayu i pociągnij to tą farbą. My w klubie używamy farby Tamiya. Ma bardzo bogatą paletę barw. Dużo różnych odcieni zieleni.

OP
OP
Młodzikowski

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
3.624 8 0
OK, spróbuję ten jaskrawy kolor trochę stonować ...
Tak myślę, że zanim makieta trafi na jakąś imprezę i ocenę zwiedzających minie z parę lat i gąbka straci swój intensywny kolor ,,, ;)

OP
OP
Młodzikowski

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
3.624 8 0
Witam !
Farba w areozolu jeszcze nie dojechała, stąd "majtkowy" kolor krzaczorów nadal "daje po oczach" ... ;)

Ja jednak, powoli "dopieszczam" fragmenty makiety montując drobne elementy które zawsze zostawiałem "na później". Zamontowałem skrajnik kolejowy na terenie fabryki. Montaż tego małego elementu trwał aż cztery dni ponieważ w trakcie wysychania kleju słupki się pochyliły i musiałem się nieźle nagimnastykować aby "ustawić je do pionu" ... Skrajnik wymaga jeszcze lekkiego "przybrudzenia".

Poprawiłem też teren wokół podstaw tarcz zaporowych - uzupełniłem tłuczeń i dosypałem ziemi. Teraz wygląda to trochę lepiej ...
Kolejnym "osiągnięciem" są kolejne kretowiny na trawniku przed budynkiem administracyjnym parowozowni. Idzie wiosna i kreciki po zimie się obudziły i uaktywniły ...

Więcej osiągnięć nie ma ... W załączeniu kilka fotek.

Mam jeszcze do Kolegów pytanie - czy ktoś kupił modele latarni (180 116) produkowane przez FALLER-a i czy może podzielić się opinią o jakości wykonania ? (fotka w załączeniu). Przymierzam się do ich zakupu i montażu na peronie przystanku "Ostrów fabryczny".

Pozdrawiam.

Załączniki

Tomek K

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
360 5 1
Te latarnie niezbyt nadają się na peron. Są to typowe latarnie uliczno-parkowe. Na peronach powinno się stosować latarnie dające światło ukierunkowane tylko na peron tak aby nie "oślepiać" maszynistów. Te latarnie tego wymogu nie spełniają.

OP
OP
Młodzikowski

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
3.624 8 0
Masz rację Tomku, są to typowe latarnie parkowe i nie spełniają wymogów o których piszesz.

Przeszukując oferty wielu producentów - nie znalazłem lamp które by mnie zadowoliły. Zależało mi, aby były to lampy z okresu przedwojennego lub powojennego (do lat 50/55), mogłyby być to nawet modele lamp gazowych. Są dostępne lampy dwuramienne z kloszami o różnych kształtach, jednak w/g mnie są nienaturalnie przeskalowane i nie mają zachowanych właściwych proporcji. Nie ukrywam, że cena też miała wpływ na wybór.
Te lampy których fotkę zamieściłem, podobne są do lamp gazowych. Kształt klosza, ozdobny słup/maszt z podstawą klosza sprawiają, że lampy wyglądają całkiem przyzwoicie.
Tak więc - będzie to kolejny kompromis ... :)

Maxxc

Użytkownik
Donator forum
Reakcje
119 0 0
Dobry wieczór,

Oprawy oświetleniowe zewnętrzne ze świetlówkami (a właściwie: "lampami rtęciowymi niskoprężnymi") były produkowane w Polsce przez zakłady "Mesko" na pewno od roku 1962 (a może i wcześniej) - według zdjęć tabliczek znamionowych opraw typu 10J ze strony internetowej:
https://www.oprawy24.pl/oprawa/10j/

Nieco później były produkowane oprawy OUKS (nazwa oprawy już była "znormalizowana", a nie tylko cechowana typem fabrycznym, jak w poprzednim przypadku):
https://www.oprawy24.pl/oprawa/ouks/

Tak więc zastosowanie opraw sugerowanych przez Kolegę @bstok70 nie będzie "grubym" błędem.

Edit: znalazłem jeszcze oprawy OUSF (OUŚF), które były stosowane już w latach 50., przynajmniej według opisu:
https://www.oprawy24.pl/oprawa/ousf/
Te oprawy właśnie oferuje OMAK...

Z poważaniem,
Maxxc

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Młodzikowski

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
3.624 8 0
Prawdę mówiąc, to świetlówki jakoś mi "nie leżą" ... ;) Ofertę OMAK przeglądałem i przynajmniej jedna pozycja z listy (oprawy wiszące na lince stalowej) jest w kręgu mojego zainteresowania. Pasuje mi do oświetlenia wnętrza parowozowni, ale za wykończenie "szopy" wezmę się jak obrócę skrzynkę ... i odżyję finansowo ;) . Pozostaje jeszcze oświetlenie terenu fabryki - tu w ogóle nie mogę się zdecydować czy zastosować lampy z drewnianymi słupami czy też imitacją stalowych, kratownicowych.

Rozważałem również dokupienie kolejnych (podobnych) lamp do modelu lampy którą swego czasu wykonała Brawa. Model jest o tyle ciekawy, że jest repliką prawdziwej lampy z tablicami kierunkowymi, która stała sobie na ostrowskim peronie (to ta z trzeciej fotki). Tyle tylko, że był to okres zaborów.

Teren parowozowni i torów stacyjnych zdecydowałem się oświetlić lampami produkowanymi przez Viessmann-a (6061) które chociaż trochę przypominają te prawdziwe z okresu który staram się na makiecie odtworzyć (archiwalna fotka ostrowskiej stacji z widocznymi lampami w załączeniu). Model bardzo ładny, a jedyną jego wadą jest cena ... Jeśli uda mi się zebrać wszystkie które potrzebuję - wyjdzie równowartość ceny modelu nowej "dwójki" od Roco ...

Zróbcie sobie Młodzikowski sam, te lampy, nie idźcie na skróty, to dobre dla quasi modelarzy, nie dla takich wytrawnych mistrzów.
Drogi Pawle, przeceniasz moje umiejętności, no a z tym "wytrawnym mistrzem" - to już przesadziłeś :)

No i dziękuję Wam za wszelkie sugestie !

Załączniki

Ostatnio edytowane:

KoVaL

Znany użytkownik
Reakcje
2.713 56 5
Krzysiu zapewne w okresie masowej elektryfikacji ,na starszych zdjęciach są zupełnie inne gazowe ,obstawiałbym albo krótko przed odzyskaniem niepodległości ,albo w czasie okupacji. Raczej ta druga opcja wydaje się bardziej sensowna.

OP
OP
Młodzikowski

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
3.624 8 0
Witam.
W wolnych chwilach powoli "dopieszczam" kolejne fragmenty makiety. Za namową Krzyśka Koja powstał obiekt ze starego pudła wagonu. To mój pierwszy wagon który własnoręcznie pobrudziłem. Wyszło jak wyszło - z pewnością muszę się jeszcze dużo nauczyć ...
Pudło wagonu trafi na peron i będzie udawać poczekalnię dla podróżnych ... ;)

Usunąłem stare drabiny pożarowe na ścianach "szopy" i kotłowni. W to miejsce dorobiłem nowe wraz z nowymi rurami pożarowymi wykonanymi już z mosiężnych prętów.
Dojechały też zamówione lampy Fallera. Okazało się, że to wyrób "Made in China" ... i już przy ich montażu - pojawiły się "niespodzianki". Nie chcę tu nikogo zanudzać swoimi uwagami, bo wszystko skończyło się OK. Lampy wyglądają przyzwoicie i generalnie z czystym sumieniem je polecam.

Tradycyjnie na koniec - kilka fotek moich "wypocin" ...
No i pudło nie będzie poczekalnią peronową a magazynkiem/"kanciapą" z "kozą" dla pracowników kanałów oczystkowych ... :)

Pozdrawiam.

Załączniki

OP
OP
Młodzikowski

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
3.624 8 0
Te podkłady "robiące" za schody to bym obrócił do góry "nogami" bo na ułożonych w ten sposób pracownicy będą się potykać:).
Racja.
Ponieważ podkłady są już sklejone "w całość", odetnę tylko "wystające" łapki do mocowania szyn. Płytek stopowych już się nikomu nie chciało odkręcać ... ;)

Obrócenie podkładu zepsuje ogólny wygląd, ponieważ od spodu są gładkie (nie ma odwzorowanej faktury drewna i są widoczne otwory technologiczne).