• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta modułowa wg norm Parowozownia Ostrów Wlkp - kolejne podejście ...

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.586 120 86
Prezentowane fotografie w zasadzie powinienem zamieścić w wątku dotyczącym targów TRAKO, ale takiego nie ma ... Fotki trafiają więc do wątku modelarskiego ... ;)
Pion Decyzyjny Forum obiecywał, że zdjęcia będą się same "przycinały" do odpowiedniego rozmiaru... Niestety to nie działa. Mam też kilka zdjęć z TRAKO ale nie mam kiedy ich "przyciąć".

OP
OP
Młodzikowski

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
3.625 8 0
Ostatnio edytowane:
OP
OP
Młodzikowski

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
3.625 8 0
No to teraz zaczną się wojaże Ostrowa po imprezach modułowych - wreszcie !!! :)
Przemo - bardzo bym chciał, ale prędko to nie nastąpi. Podłączone są tylko tory, napędów rozjazdów nie ma (na imprezie rozjazdy były "zabite na stałe" gwoździami ... ;) ), elektryki do akcesoriów brak. Nie ma pulpitu, oświetlenia, semaforów, "zieleniny" i masy innych detali (o stojakach nie wspomnę).
Zanim to jako tako "ogarnę" - minie ze cztery lata ... :)

OP
OP
Młodzikowski

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
3.625 8 0
Witam !
Aby nie było, że nic nie robię przy makiecie - kilka fotografii z postępu prac ... Od czasu imprezy w Gdańsku udało mi się "zagospodarować" niewielki fragment (bo tylko 55 cm x 35 cm) terenu fabryki. Z niewykorzystanych i uszkodzonych elementów wykonałem imitację stalowej konstrukcji estakady pod rurociągi techniczne: sprężonego powietrza, gazu, ropy i substancji żrącej (narazie jeszcze nie wiem jakiej ... ;) ).
Istniejące zbiorniki zostały podłączone "do sieci", natomiast przy torze powstało stanowisko do rozładunku wagonów cystern (przepompownia z króćcami do węży). Przepompownia oraz obrotnica segmentowa zostały "podłączone" do rozdzielni elektrycznych.

Oprócz infrastruktury technicznej, pojawiły się niewielkie fragmenty trawy. Ponieważ nie cierpię "siać" trawy na makiecie (bo nie umiem) - efekt jest mizerny. Zamiast "siania", lepiej wychodzi mi "betonowanie" terenu ... Może "zieleń średnią" (krzaki) uda się wykonać ładniej ... ;)

I to tyle ... Innych osiągnięć brak ... W załączeniu kilka marnych fotek.
Pozdrawiam.

Załączniki

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Młodzikowski

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
3.625 8 0
Witam !
Dzisiaj kilka fotek, nie do końca zadowalających prób wykonania "zieleni średniej" ... W garażu znalazłem zapomniany karton z komosą ciernistą którą dawno temu otrzymałem gratis od Kolegi @Zbyszek. Miała być wykorzystana do rewitalizacji zieleni na "starym Ostrowie", jednak planów nie udało się zrealizować ... Teraz powoli, małymi kroczkami "dopieszczam" niewielkie fragmenty makiety. Prace postępują wolno - to chyba pora roku wpłynęła na utratę chęci i zapału do dalszych prac ...

Oprócz "dziubania" przy makiecie, przeglądam i usuwam braki w posiadanym taborze. Szczęśliwie zakończyłem kilkuletni "remont" modelu ostrowskiej ST43-20. Po ponad dwóch latach, udało mi się wreszcie zdobyć nowe zębatki - na oś zestawu kołowego i pośrednie. Wymieniłem też uszkodzony głośnik. Tym sposobem, oba sprawne ostrowskie "rumuny" wróciły do służby ... ;)

Więcej nie zanudzam, w załączeniu kilka nienajlepszych fotek.
Pozdrawiam.

Załączniki

Ostatnio edytowane:

void-tech

Znany użytkownik
Reakcje
814 29 1
Przednio! Ale faktycznie ta trawa "odstaje" od całości. Czy ona aby przypadkiem nie jest za długa/wysoka?
Widać to zwłaszcza na poprzednich zdjęciach. Drugi set zdjęć - ciężko coś dostrzec: trochę za ciemno/nieostro.

OP
OP
Młodzikowski

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
3.625 8 0
Witam.
Od ostatniego wpisu minęło ponad dwa miesiące ... Nie oznacza to, że przy makiecie już nic nie robię. Powoli, drobnymi kroczkami "zazieleniam" kolejne fragmenty makiety. Po powrocie z "roboty", pozostaje niewiele czasu aby cokolwiek wykonać przy dziennym świetle. To "sztuczne" LED-owe jakoś mi nie pasuje ...

W załączeniu - kilka fotek.
Pozdrawiam !

Załączniki

OP
OP
Młodzikowski

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
3.625 8 0
Witam !
Dzisiaj parę fotek z kolejnego etapu prac. Skrzynki zostały obrócone i mogłem zabrać się za stronę "frontową" parowozowni. "Zazieleniłem" fragment terenu pod kładką dla pieszych. Wyciąłem kolejne otwory pod semafory i tarczę zaporową (na torze wjazdowo/wyjazdowym z obrotnicy) oraz wywierciłem otwory montażowe pod lampy.

Ponieważ każdy wykonany otwór w skrzynce wiąże się z koniecznością zakupu kolejnych modeli Viessmann-a (tarcze, semafory kształtowe lub lampy) postanowiłem, że na jakiś czas wiertarkę i wyżynarkę wyniosę do garażu aby nie "kusiła" ... ;) Modele wspomnianego producenta do tanich nie należą, a tu przecież trzeba "ciułać" na nową "dwóję" ...

Przy okazji chciałbym podziękować za każde "miłe słowo" i wszystkie te przychylne oceny :)
Pozdrawiam !

Załączniki