Witam !
"Imprezowy kurz" opadł, szkody na skrzynkach w większości usunięte (czekam jeszcze na reklamowany dekoder do Ok1, bo "padł" na HOBBY) - wróciłem więc do dalszego "dziubania" przy makiecie.
Po ponad sześciu latach budowy makiety, udało mi się po raz pierwszy złożyć i ustawić na poddaszu skrzynki w podstawowej konfiguracji. Było to możliwe po wyrzuceniu zbędnych "gratów" ze strychu w ramach niekończących się przygotowań do remontu ...

Teraz będę mógł bawić się z wnuczkami.
Zainspirowany relacją Kolegi z forum (niestety nie pamiętam w jakim wątku), postanowiłem wykonać napis reklamowy na kominie fabrycznym. Fabryka zmienia profil produkcji i będzie posiadała właściciela. Na obu kominach planuję jeszcze wykonać instalację odgromową - ale to już po świętach ...
Wypada podziękować Koledze
@Hoart za dowieziony w niedzielę (bezpośrednio na imprezę) żuraw do nawęglania. Już we własnym zakresie dołożę do modelu oświetlenie oraz trochę go spatynuję.
Janusz wykonał kawał dobrej roboty. W modelu został wiernie odtworzony układ napędowy portalu (silnik, przekładnie i wały napędowe), filigranowy wysięgnik i czerpak z ruchomymi elementami. Jest też odtworzony betonowy przeciwciężar ... Janusz - jeszcze raz wielkie podziękowania !
No i na koniec -
z okazji zbliżających się Świąt, życzę wszystkim użytkownikom forum aby ten czas spędzili w rodzinnym gronie pełnym miłości i radości. Życzę "bogatego" Gwiazdora (najlepiej kolejowego) oraz szczęśliwego Nowego Roku - aby był zdecydowanie lepszy od starego !!!
Pozdrawiam !