... W międzyczasie muszę wykonać zasiek do węgla ...
Krzysztof ,żeby dodać Tobie entuzjazmu do zrobienia zasieku , zrobiłem na próbę kawałek (11,5 cm długości na ok 3cm wysokości) muru betonowego zbrojonego zasieku węglowego i wyszło mi to w godzinę czasu .
Uwaga technika prymitywna !Gips budowlany.Grubość odlewu przypadkowa.
Zacznę od początku:
1. Na kawałek tekturki przykleiłem (klej polimerowy inaczej uniwersalny) w wyznaczonym polu patyczki zapałek( wcześniej poodcinałem końcówki z siarką)
2. Powierzchnię sklejonych i sformatowanych patyczków zapałczanych przetarłem papierem ściernym.
3. Całość "szalunku" ogrodziłem drewnianą kantówką , złączyłem zszywkami i uszczelniłem plasteliną.Wnętrze szalunku i bandy wysmarowałem czymś tłustym , może być wazelina itp.
4. Teraz uwaga ! Do przygotowanego koryta "szalunku" - przed rozrobieniem gipsu przyciąłem na wymiar kawałek siatki (popularna siateczka przeciw insektom do kupienia chyba wszędzie)
5. Rozrobiłem gips( konsystencja rzadkiej śmietany), wlałem go do koryta "szalunku" i zatopiłem w nim ową siateczkę.
6. Ważne ,żeby siateczka "zbrojenie" została wciśnięta dość głęboko , obstukałem od spodu ( żeby wylazło niepotrzebne powietrze)i zostawiłem do stwardnienia .
7. Po stwardnieniu gipsu , lekko wyginając matrycę , oderwałem odlew od formy.
i jako obiekt skończony
Uwaga ! powierzchnię formy trzeba solidnie natłuścić , inaczej będzie tak jak w moim przypadku , część powłoki gipsu się przykleiła do formy i szalunek "desek "stracił na wyrazistości.
Oczywiście , nie należy się śpieszyć i formę szalunku przygotować staranniej niż to co ja pokazałem.
Przede wszystkim zadbać o dobry gips dentystyczny , lać ilość odmierzoną do formy , odlew musi być cienki ( a nie taki gruby jak mój ) , by póżniej skleić dwa takie odlewy ze sobą z reliefem na zewnątrz i na szczyt nasadzić ceownik firmy evergreen
https://www.modelarzsklep.pl/plastruct-90533-profil-ceownik-3-2x1-3x0-7x380mm-p-297.html
I to by było tyle .
Krzysiek , od pewnego czasu jak czytam tytuł Twojego wątku to czytam go .. Ostrów Młodzikowski , nie wiem dlaczego mi się tak wydaje , może to dlatego ,że tyle samo liter i ta końcówka na "ski"